Νέο κλαδικό σωματείο στο χώρο της ψυχικής υγείας και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων

Της Αγγελικής Συλλιγαρδάκη, μέλους της προσωρινής διοικούσας επιτροπής του «Σωματείου Εργαζομένων σε Φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων»

Είναι πλέον πραγματικότητα η ίδρυση κλαδικού σωματείου στο χώρο της ψυχικής υγείας και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που λειτουργεί με εκλεγμένη προσωρινή διοικούσα επιτροπή. Στο σωματείο συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι των φορέων ανεξαρτήτως ειδικότητας. Τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στο σχετικό χώρο απαιτούν την ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων που μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες θα οργανώνουν αγώνες με όλους τους εμπλεκόμενους, άλλα σωματεία εργαζομένων και χρηστών, συλλόγων οικογενειών και άλλες κοινωνικές ομάδες.

Δυστυχώς, πριν καλά -καλά προλάβει να συσταθεί το συγκεκριμένο σωματείο η διοίκηση της Ψυχογηριατρικής Εταιρίας «Ο ΝΕΣΤΩΡ» (οι εργαζόμενοι της οποίας είναι μέλη του σωματείου) απέλυσε τρεις εργαζόμενους, και οι προφανείς λόγοι είναι πως οι συγκεκριμένοι διεκδικούσαν με πιο φανερό τρόπο τα δεδουλευμένα τους. Το νεοϊδρυθέν σωματείο, με τη στήριξη του αντιπροέδρου του ΕΚΑ, Κώστα Ήσυχου, συνάντησε την Πρόεδρο της εταιρίας διεκδικώντας την άρση των απολύσεων για όσους εργαζόμενους το επιθυμούσαν και παλεύει για την εξόφληση των εργαζομένων που δεν επιθυμούν να επιστρέψουν στην εταιρία. Παράλληλα ενημερώνουμε με γραπτές ανακοινώσεις όλους τους εργαζόμενους για κάθε εξέλιξη. Έως τώρα έχουν καταβληθεί οι μισθοί των δύο από τους τρεις απολυμένους και εκκρεμεί η καταβολή κάποιων αναδρομικών επιδομάτων, σημειώνουμε πως εργαζόμενοι που έχουν παραιτηθεί εδώ και μήνες δεν έχουν λάβει τους μισθούς τους. Πριν λίγες ημέρες στην προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση στην επιθεώρηση εργασίας για τη μια εργαζόμενη που επιθυμεί να συνεχίσει να εργάζεται στο Νέστορα, δεν παρουσιάστηκε η εργοδότης οπότε αναβλήθηκε η τριμερής. Θεωρούμε ότι η απόλυσή της είναι καταχρηστική και άκυρη.

Στο σωματείο αυτό ήδη έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις-συνελεύσεις ανά χώρο δουλειάς και προγραμματίζονται και επόμενες σε άλλους χώρους. Ο πρώτος στόχος αυτών των συναντήσεων είναι να διατυπωθούν τα συγκεκριμένα προβλήματα και οι ανάγκες των εργαζομένων και να συζητηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι εργαζόμενοι προτιμούν για να διεκδικήσουμε ως σωματείο την επίλυσή τους. Επιπλέον, συζητάμε για τις δυνατότητες που προσφέρει η ύπαρξη του σωματείου και τις αλλαγές που επιφέρει ως προς τον τρόπο διεκδίκησης, για παράδειγμα δε φωνάζει ο καθένας μόνος του αλλά το σωματείο δια μέσου εκπροσώπων και πάντα σύμφωνα με τις πλειοψηφικές αποφάσεις των συνελεύσεων και με τρόπο που οι εργαζόμενοι νιώθουν άνετα.

Για την ώρα χτίζουμε γερά και δημοκρατικά θεμέλια ενώ ταυτόχρονα δρούμε και διεκδικούμε μια και η ένταση και ο όγκος των προβλημάτων δε μπορούν άλλο να περιμένουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα