Νέο έγκλημα: απειλείται και η «Hellenic Steel», μια κερδοφόρα βαριά βιομηχανία

Χάρης Ζέρβας
Εργαζόμενος στην ΕΛΒΟ

Πρόσφατα μάθαμε ότι μια από τις τελευταίες χαλυβουργικές μονάδες στην Ελλάδα είναι ένα ακόμα θύμα της κρίσης. Πως όμως, αφού η εταιρία είναι κερδοφόρα;

Ποια είναι η εταιρεία και τι δυνατότητες έχει

Η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβα (Hellenic Steel):

  • Είναι μοναδικός παραγωγός για πολλά προϊόντα χάλυβα στην Ελλάδα (λαμαρίνες, κτλ) και κατέχει το 40% της εγχώριας αγοράς!
  • Εξάγει το 50% με 60% της παραγωγής της στα Βαλκάνια, την Τουρκία, την Αίγυπτο και το Ισραήλ.
  • Στεγάζεται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις και έχει συνολικά 1.000 στρέμματα ακίνητης περιουσίας.
  • Ο τζίρος της εταιρείας είναι 100 εκατ. € και να σημειώσουμε εδώ ότι δεν χρωστά στο ελληνικό δημόσιο, στις τράπεζες και τους εργαζόμενους, ούτε ένα σεντ.
  • Αποδίδει ετησίως 10 εκατ. € για ΦΠΑ και 6 εκατ. € στο ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Έχει στις τάξεις τις μονάδα υψικάμηνου που σημαίνει ότι θα μπορούσε να βγάλει την πρώτη ύλη μόνη της (είναι ειδικό καμίνι για τη διάσπαση και την αναγωγή των ορυκτών του σιδήρου με σκοπό την παρασκευή χυτοσιδήρου). Αυτό έχει μεγάλη σημασία γιατί το μοναδικό χρέος που υπάρχει είναι προς την ιταλική μητρική εταιρεία ILVA SPA και είναι 60 εκατ. € για πρώτη ύλη.

Κίνδυνος απώλειας θέσεων εργασίας

Η εταιρία αυτή τη στιγμή είναι σε καθεστώς εκκαθάρισης που μπορεί να οδηγήσει σε λουκέτο ή ξεπούλημα. Ένα ενδεχόμενο λουκέτο δεν θα επηρεάσει μόνο τους 274 εργαζόμενους, αλλά και άλλες συμβαλλόμενες εταιρίες καθώς και συνεργαζόμενους μεταφορείς που εισπράττουν 1,5εκ. € περίπου το χρόνο για 14.000 διαδρομές.

Γιατί λοιπόν η ιταλική εταιρεία ILVA SPA θέλει να αποχωρήσει από την Ελλάδα;
Η αποχώρηση δεν έχει να κάνει με την ελληνική εταιρία. Βασικά γίνεται για να στηριχθεί η μητρική εταιρεία η οποία αντιμετωπίζει πρόστιμα για περιβαλλοντική μόλυνση στην Ιταλία.

Παράλογο

Έχουμε λοιπόν μια εταιρία, σημαντική για την ελληνική οικονομία, κερδοφόρα και με εξαγωγές, που κλείνει γιατί τα αφεντικά της στην Ιταλία έχουν οικονομικό πρόβλημα λόγω προστίμων για περιβαλλοντική μόλυνση.

Και η κυβέρνηση, που κατά τα άλλα… «φέρνει επενδύσεις», δεν κάνει τίποτα και θα αφήσει να χαθούν θέσεις εργασίας, συνάλλαγμα και εισφορές σε ταμεία του δημοσίου χωρίς κουβέντα. Όπως παντού, ξεπουλάνε και υπονομεύουν κάθε υγιή εταιρεία και εργοστάσιο.

Η Hellenic Steel πρέπει να περάσει σε δημόσια ιδιοκτησία, κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, ώστε να βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεί στα πόδια της (σήμερα δουλεύει μόνο στο 50% της δυναμικότητας της). Αν η ιταλική μητρική χρεοκόπησε δεν φέρουν οι εργαζόμενοι καμία ευθύνη.

Η προσπάθεια πρέπει να είναι κοινή για όλους τους εργαζόμενους με στόχο να απαλλαγούμε από την κυβέρνηση και τα ξένα συμφέροντα που μετατρέπουν τη χώρα σε αποικία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα