Νέες μαζικές κινητοποιήσεις φοιτητών στο Κεμπέκ – απάντηση σε κατασταλτικό νόμο

Tης Tiphaine Soyez, από το site της CWI www.socialistworld.net

Στις 18 Μάη και μετά από 3 μήνες μαχητικών φοιτητικών καταλήψεων ενάντια στις αυξήσεις των διδάκτρων, η κυβέρνηση του Κεμπέκ ψήφισε το «Νόμο 78» με σκοπό να καταστείλει τις κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με αυτό το νόμο, οι διοργανωτές των πορειών οφείλουν να ενημερώνουν την αστυνομία για τη διαδρομή τους, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στην αστυνομία να την αλλάζει! Επίσης απαγορεύει τις συγκεντρώσεις εντός των πανεπιστημιακών χώρων αλλά και γύρω από αυτούς!

Τα πρόστιμα που προβλέπει ο «Νόμος 78» για τους «παραβάτες» είναι τεράστια και φτάνουν μέχρι και τα 125.000 δολάρια Καναδά (97.000 ευρώ) την ημέρα για τους φοιτητικούς συλλόγους που διοργανώνουν τις κινητοποιήσεις!!

Μέχρι στιγμής ο νόμος αυτός δεν στάθηκε ικανός για να σταματήσει τις κινητοποιήσεις. Οι φοιτητές δείχνουν αποφασισμένοι να μην σταματήσουν τον αγώνα τους παρά την ένταση της καταστολής απέναντί τους.

Χαρακτηριστικό της καταστολής αυτής είναι ότι στην τελευταία διαδήλωση στο Κεμπέκ 113 άτομα συνελήφθησαν και 6 τραυματίστηκαν ενώ κατά τη διάρκεια της πορείας στις 23 Μάη, 475 άτομα συνελήφθησαν στο Μόντρεαλ και 170 στο Κεμπέκ! Την ίδια στιγμή διαδηλώσεις αλληλεγγύης διοργανώθηκαν σε πόλεις των ΗΠΑ και το Παρίσι, δείχνοντας ότι ο αγώνας των φοιτητών του Κεμπέκ έχει ξεπεράσει τα σύνορα της περιοχής.

Η σύνδεση με το εργατικό κίνημα το επόμενο βήμα

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις έχουν καταφέρει να εμπλέξουν και πλατύτερα κομμάτια της κοινωνίας σε αυτές. Πολλοί άνθρωποι συμμετείχαν στις πρόσφατες διαδηλώσεις, αντιδρώντας έτσι στο νέο αντιδημοκρατικό νόμο.

Η CLASSE (η κεντρική φοιτητική συνδικαλιστική ένωση) καλεί για απεργιακές κινητοποιήσεις που θα κατεβάσουν στους δρόμους και τους εργαζόμενους, σε μια κοινή πάλη ενάντια στις πολιτικές της λιτότητας και των περικοπών.

Η βάση για κοινό αγώνα υπάρχει. Κι αυτό γιατί όχι μόνο η κυβέρνηση του Κεμπέκ αυξάνει τα δίδακτρα στα πανεπιστήμια αλλά ετοιμάζεται να εισάγει ένα νέο φόρο που θα αφορά τον τομέα της Υγείας και θα επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα. Την ίδια ώρα τα ενοίκια ανεβαίνουν, όπως και οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού, ενώ οι μισθοί παραμένουν στάσιμοι.

Η καναδική κοινωνία βρίσκεται σε αναβρασμό. Εργαζόμενοι σε πολλές επιχειρήσεις (Rio Tinto Alcan, Air Canada, MABE, Electrolux) βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις ενώ οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους αγωνίζονται ενάντια στις αλλαγές του ασφαλιστικού τους συστήματος, προετοιμάζοντας μάλιστα 72ωρη απεργία την οποία η κυβέρνηση σκοπεύει να απαγορεύσει ψηφίζοντας έναν νέο απεργοσπαστικό νόμο.

Την ίδια στιγμή που τα λαϊκά στρώματα της καναδικής κοινωνίας πλήττονται από τις πολιτικές λιτότητας, η υποστήριξη στο φοιτητικό κίνημα μεγαλώνει. Και το γεγονός αυτό συνιστά μια σημαντική ευκαιρία έτσι ώστε φοιτητές και εργαζόμενοι να αγωνιστούν μαζί ενάντια στις περικοπές, τις απολύσεις και την ανεργία. Γι’ αυτό και είναι κρίσιμης σημασίας για την πορεία του φοιτητικού κινήματος η σύνδεσή του με το εργατικό, το οποίο έχει τη δύναμη να παραλύσει την οικονομία και να μεγιστοποιήσει την πίεση που μπορεί να ασκηθεί στην κυβέρνηση του Καναδά.

Το τμήμα της CWI στο Κεμπέκ (Σοσιαλιστική Εναλλακτική / Alternative Socialiste) συμμετέχει και στηρίζει τις κινητοποιήσεις, προτείνοντας το κάλεσμα μιας 24ωρης γενικής απεργίας που θα ενώσει εργαζόμενους και φοιτητές σε έναν κοινό αγώνα για δωρεάν εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και ενάντια στην ανεργία και τη λιτότητα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα