Νέες κινητοποιήσεις και συνελεύσεις «Αγανακτισμένων» σήμερα στο Σύνταγμα και το Λευκό Πύργο

Οι χτεσινές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες πόλεις της Ελλάδας σημείωσαν εξαιρετική επιτυχία. Δεκάδες χιλιάδες συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και αν υπολογιστεί ότι πολύς κόσμος περνούσε αλλά δεν έμενε για όλη την διάρκεια της διαμαρτυρίας, τότε οι αριθμοί είναι αδύνατον να υπολογιστούν. Τουλάχιστον 10.000 συμμετείχαν στη Θεσσαλονίκη και πολλές χιλιάδες σε όλες τις άλλες πόλεις.

Οι συγκεντρώσεις επαναλαμβάνονται σήμερα. Παρότι για ένα τμήμα των «οργανωτών» οι εκδηλώσεις θα είχαν συμβολικό χαρακτήρα και θα επαναλαμβάνονταν κάποια άλλη μέρα την ερχόμενη εβδομάδα, ήταν πολύ έντονη η διάθεση του «μένουμε στην πλατεία».

Η γενική τάση που αναπτύχθηκε ήταν για διεξαγωγή συνελεύσεων των παρευρισκομένων, στις οποίες συμμετείχαν πολλές εκατοντάδες  παρότι απροετοίμαστες και ανοργάνωτες, και στις οποίες εκφράσθηκε η διάθεση του «συνεχίζουμε».

Το «Ξ» επαναλαμβάνει την άποψη του ότι δεν φτάνουν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας αλλά χρειάζονται σκληρές μαχητικές κινητοποιήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να πάμε για κατάληψη της πλατείας Συντάγματος, μια κατάληψη η οποία να είναι μια μαζική και να έχει διάρκεια.

Οι όποιες απόψεις προσπαθούν να δώσουν στην κινητοποίηση αυτή «μη πολιτικά» χαρακτηριστικά κάνουν ένα τεράστιο λάθος. Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι κατεξοχήν πολιτικές, έχουν στόχο να ανατρέψουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση, την Ε.Ε. και το διεθνές νομισματικό ταμείο (ΔΝΤ) και, όποιος θέλει να είναι αντικειμενικός και ρεαλιστής οφείλει να κατανοήσει ότι αν δεν πέσει αυτή η κυβέρνηση δεν θα ανατραπούν οι πολιτικές που εφαρμόζονται.

Η καχυποψία που υπάρχει από μεγάλα τμήματα της κοινωνίας ενάντια στα πολιτικά κόμματα και τους συνδικαλιστές, καθώς και ενάντια στα καπελώματα από τους διάφορους μηχανισμούς, των κοινωνικών κινημάτων είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Αλλά ο τρόπος να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα είναι μόνο ένας: να υπάρχει δημοκρατία στη συγκρότηση του όποιου κινήματος. Να υπάρχουν γενικές συνελεύσεις να υπάρχουν εκλεγμένες επιτροπές οι οποίες να είναι ανακλητές (δηλαδή να αντικαθιστούνται ανά πάσα στιγμή) κοκ, έτσι ώστε τις αποφάσεις να τις παίρνει το κίνημα και όχι «οι μηχανισμοί». Η παρουσία απεργών εργαζομένων, για παράδειγμα, είναι κάτι όχι απλά θετικό, αλλά εξαιρετικά σημαντικό. Η παρουσία των εργαζομένων της Δ.Ε.Η. στη χτεσινή συγκέντρωση το Σύνταγμα ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Οι φωνές οι οποίες ακούστηκαν, από ένα τμήμα των παρευρισκομένων, ενάντια στην παρουσία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ στο Σύνταγμα,  δείχνουν εντελώς λειψή κατανόηση  για το πώς μπορεί  να αναπτυχθεί ένα κίνημα  και να νικήσει.

Με τις πιο πάνω απόψεις και σκεπτικό, το «Ξ» θα συμμετέχει στις σημερινές συνελεύσεις όπου γίνουν και θα προτείνει σαν πρώτο βήμα το άμεσο προχώρημα στην κατάληψη (με σκηνές και δράσεις) των κεντρικών πλατειών. Στο βαθμό που αυτό γίνει πράξη, τότε όλα τα κινήματα που αναπτύσσονται – εργατικά, νεολαιίστικα, αντιφασιστικά, κοινωνικά, κλπ – θα μπορούν να συγκλίνουν στις πλατείες, να δώσουν πνοή στο κίνημα και προοπτικές νίκης.

Οι καταλήψεις του Συντάγματος και του Λευκού Πύργου πρέπει να πετύχουν! Η επιτυχία αυτή θα δώσει ώθηση σε αντίστοιχα κινήματα σε όλες τις πόλεις σε όλη τη χώρα!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα