Νέα της CWI

Βρετανία:

Συνέδριο του

Σοσιαλιστικού Κόμματος

Από τις 11 ως τις 13 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε το τακτικό Συνέδριο του Σοσιαλιστικού κόμματος (SP)- τμήμα της CWI στην Αγγλία και την Ουαλία. Στο συνέδριο παρεβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν 250 περίπου αντιπρόσωποι, ενώ δεν έλειψαν και οι χαιρετισμοί συντρόφων από άλλα τμήματα της διεθνούς, όπως αυτή του ιρλανδού συντρόφου βουλευτή Τζο Χίγκινς. Στο συνέδριο έγινε αναλυτική συζήτηση για τις προοπτικές της παγκόσμιας αλλά και της Βρετανικής οικονομίας, τον πόλεμο στο Ιράκ, τους εργατικούς αγώνες, κτλ. Αναμφισβήτητα όμως το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είχε η συζήτηση για την εκστρατεία για ένα Νέο Εργατικό Κόμμα (βλ. και προηγούμενο τεύχος), ιδιαίτερα μετά και την πετυχημένη σύσκεψη του συνδικάτου των σιδηροδρομικών. «Στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τρία κόμματα του κατεστημένου στην Αγγλία, υπάρχει ένα με τρεις πτέρυγες». Αυτήν τη φράση χρησιμοποίησε ο δημοτικός σύμβουλος Ντ. Νέλλιστ για να αναδείξει το πολιτικό κενό που υπάρχει στα αριστερά του πολιτικού σκηνικού. Δεν είναι τυχαία λοιπόν η ανταπόκριση που βρίσκει η εκστρατεία ανάμεσα σε συνδικαλιστές, όπως δεν είναι τυχαίο ότι η ιδέα μιας αριστερής πολιτικής εναλλακτικής στους Εργατικούς αρχίζει να αγκαλιάζεται από τα πλέον μαχητικά συνδικάτα (όπως το PCS- δημόσιοι υπ. και το RMT- σιδηροδρομικοί). Το συνέδριο έληξε με τη συζήτηση για τα οργανωτικά όπου μπήκε ο στόχος για το κέρδισμα 700 νέων μελών μέσα στο 2006 καθώς και για τη δραστική αύξηση των πωλήσεων της εβδομαδιαίας εφημερίδας. Το SP, έχοντας καταφέρει να αποκτήσει ρίζες σε αρκετούς εργατικούς και νεολαιίστικους χώρους, με 23 μέλη του να βρίσκονται σε διοικήσεις εργατικών ομοσπονδιών και με παρέμβαση σε 49 πανεπιστήμια, αποτελεί μια υπολογίσιμη δύναμη της αριστεράς σε βρετανικό επίπεδο. Τα επόμενα ραντεβού για τους Άγγλους συντρόφους είναι το συνέδριο της οργάνωσης νεολαίας (ΙSR) στις 4/3, καθώς και η συνδιάσκεψη της Εκστρατείας για το Ν.Ε.Κ. στις 19/3.

Καζακστάν

Περίοδος συνεδρίου και για τους συντρόφους στο Καζακστάν, που πραγματοποιήθηκε το συνέδριό της οργάνωσης Σοσιαλιστική Αντίσταση στις 18-19/2. Οι σύντροφοι συζήτησαν αναλυτικά για τις παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και για τις εξελίξεις που αφορούν τη χώρα τους και την περιοχή τους. Συζητήθηκαν οι πολύχρωμες επαναστάσεις που έγιναν σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ αλλά και ο αυταρχικός και φιλοαμερικάνικος χαρακτήρας της κυβέρνησης του Καζακστάν. Κοινή διαπίστωση ήταν το κενό που υπάρχει στην αριστερά και σε αυτήν τη χώρα καθώς το Κομμουνιστικό Κόμμα κινείται όλο και πιο δεξιά συμμαχώντας πλέον ανοιχτά με φιλοκαπιταλιστικά κόμματα. Η συζήτηση συνεχίστηκε με τις προοπτικές ανάπτυξης του τμήματος που σχετίζονται με τους ηρωϊκούς αγώνες που έχουν κάνει οι σύντροφοι στο εργατικό και το φοιτητικό κίνημα.

Πρώην ΕΣΣΔ

Σε ένα πλοίο σταματημένο σ’ ένα παγωμένο κανάλι της Μόσχας, πραγματοποιήθηκε το συνέδριο της CWI, που αφορούσε τα τμήματα της Ρωσίας και των χωρών της πρώην ΕΣΣΔ. Αντιπρόσωποι από κάθε γωνιά της αχανούς Ρωσίας, αλλά και από την Ουκρανία, το Καζακστάν και την Μολδαβία, βρέθηκαν και συζήτησαν για τα βασικά ζητήματα της περιόδου. Κεντρικό ζήτημα γι’ αυτές τις χώρες είναι η εικόνα παρακμής, η φτώχεια και η διαφθορά που επικρατούν μετά την πτώση του σταλινισμού. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών είχαμε την εμφάνιση των λεγόμενων «πολύχρωμων επαναστάσεων» που ναι μεν ανέτρεψαν κυβερνήσεις σε μια σειρά από χώρες (Ουκρανία, Κιργιζία, κτλ), αλλά στη συνέχεια εφάρμοσαν τις ίδιες πολιτικές και η αίσθηση που υπάρχει σε μεγάλα κομμάτια του κόσμου είναι «μια απ’ τα ίδια». Το συνέδριο απασχόλησε και η άνοδος του σοβινισμού σ’ αυτές τις χώρες καθώς και ο αυξανόμενος αυταρχισμός των κυβερνήσεων που προσπαθούν με νόμους να ελέγξουν κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Στο συνέδριο αποτυπώθηκε το υψηλό ηθικό των συντρόφων σαν αποτέλεσμα της δουλειάς που έχει γίνει με εκστρατείες ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για τη δωρεάν παιδεία, κτλ. Πιο πρόσφατη είναι η εκστρατεία που οργάνωσαν οι Ρώσοι σύντροφοι, για το δικαίωμα των εργαζομένων που ταξιδεύουν να διαμένουν σε δημόσιους ξενώνες. Ήταν μια πετυχημένη εκστρατεία, που ανέβασε το προφίλ της οργάνωσης γεμίζοντάς μας με την αισιοδοξία ότι ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες οι σωστές ιδέες και τακτικές μπορούν να βρουν ανταπόκριση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα