Νέα Σμύρνη: Ποτέ δουλειά την Κυριακή!

Προχθές, Κυριακή 4 Μάη, τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοιχτά, στα πλαίσια της προσπάθειας κυβέρνησης και Τρόικα κατάργησης της κυριακάτικης αργίας και της πλήρους «αναδιοργάνωσης» των όρων εργασίας.

Σε αρκετές περιοχές της χώρας υπήρξαν κινητοποιήσεις ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων. Στη Νέα Σμύρνη η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Νέας Σμύρνης και η Εργατική Λέσχη οργάνωσαν παρέμβαση στην κεντρική πλατεία και κυρίως στα μεγάλα πολυκαταστήματα που βρίσκονται σε αυτή.

Περίπου 30 σ. σταθήκαμε έξω από τα Hondos Center, Public, ΑΒ Βασιλόπουλο, Marks & Spencers και Zara, μοιράζοντας φυλλάδια και μιλώντας τόσο με τον κόσμο όσο και με τους εργαζόμενους.

Η ανταπόκριση ήταν ιδιαίτερα θετική, ειδικά από τους εργαζόμενους οι οποίοι έδειξαν ότι θέλουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη των συλλογικοτήτων του κινήματος, καθώς η εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς είναι μεγάλη.

Η μάχη για τη διατήρηση της κυριακάτικης αργίας δεν έχει χαθεί. Για να κερδηθεί όμως χρειάζεται το οργανωμένο εργατικό κίνημα, η Αριστερά και οι πρωτοβουλίες γειτονιάς να δράσουν συντονισμένα, ενωτικά και μαχητικά. Ακολουθεί το κείμενο που μοιράστηκε.

Ποτέ δουλειά την Κυριακή!

Κυριακή 4 Μάη: Δεν δουλεύουμε – Δεν ψωνίζουμε!

Σήμερα τα καταστήματα είναι πάλι ανοιχτά. Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάτι τέτοιο είναι καλό, ότι θα βελτιώσει τις ζωές μας επειδή η «αγορά» θα πάρει «ανάσα», επειδή επιτέλους (!) θα βρούμε χρόνο να ψωνίσουμε.

Κυβέρνηση και Τρόικα τα τελευταία χρόνια καταργούν κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος, φτιάχνοντας ένα «νέο εργαζόμενο»: χαμηλόμισθο, ευέλικτο, υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης, φοβισμένο, αναλώσιμο, χωρίς σωματεία, χωρίς τη δυνατότητα αντίστασης και διεκδίκησης. Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ένας στους τρεις δουλεύει ανασφάλιστος, που σχεδόν 1.000.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τρεις έως δώδεκα μήνες, που οι μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας είναι η εξαίρεση, που η πραγματική ανεργία ξεπερνά το 30%, που η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων έχει πέσει κατά 44% την περίοδο 2010-2013. Αλλά και σε μια εποχή που η οικονομική ολιγαρχία συνεχίζει να πλουτίζει και να αυξάνει την κερδοφορία της, ακριβώς επειδή το «εργατικό κόστος» μέσα από τα μέτρα της κυβέρνησης έχει μειωθεί και συνεχίζει να μειώνεται.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο χώρο του εμπορίου είναι άλλη μια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα. Δεν είναι «ευκαιρία» για να κάνουμε τα ψώνια μας. Στο πολυνομοσχέδιο που η κυβέρνηση πρόσφατα ψήφισε προβλέπουν την «πειραματική» λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές σε τρεις περιοχές της χώρας. Καταλαβαίνουμε όλοι βέβαια ότι πολύ γρήγορα η «πειραματική» λειτουργία θα επεκταθεί παντού. Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι το κερασάκι στην τούρτα για τους εργαζόμενους στο εμπόριο (και όχι μόνο).

Δεν μας λείπει ο χρόνος, μας λείπουν τα λεφτά. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε πολλές φορές, ούτε τα βασικά αγαθά. Δεν ψωνίζουμε την Κυριακή γιατί ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα, στη θέση των εργαζομένων στο εμπόριο (οι οποίοι λειτουργούν σαν «πειραματόζωα») θα έρθουμε και οι ίδιοι. Δεν ψωνίζουμε την Κυριακή επειδή αν το αφήσουμε να περάσει, οι επόμενοι που θα δουλέψουμε Κυριακή θα είμαστε όλοι οι υπόλοιποι. Δεν ψωνίζουμε την Κυριακή γιατί στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που οι εργοδότες τους αφαιρούν το στοιχειώδες και βασικό δικαίωμα στην ξεκούραση.

Μόνο εμείς μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα

Οι εργαζόμενοι με αλληλεγγύη μεταξύ μας ενάντια στον κατακερματισμό να στοχεύσουμε αυτούς που καθημερινά μας εκμεταλλεύονται και όχι το διπλανό μας εργαζόμενο. Ο εργασιακός μεσαίωνας όμως που μας επιβάλλουν θα μας συμπεριλαμβάνει όλους-ες, χωρίς εξαιρέσεις.

Σωματεία, πρωτοβουλίες εργαζομένων και συλλογικότητες γειτονιάς δίνουμε μαζί τη μάχη ενάντια στον εργασιακό Μεσαίωνα. Μέσα από μαζικούς, συντονισμένους και μαχητικούς αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική αυτή, που από τη μια τσακίζει το βιοτικό επίπεδο των λαϊκών στρωμάτων και από την άλλη υπηρετεί πιστά τα σχέδια και τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Νέας Σμύρνης
Εργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα