Νέα Σμύρνη, σήμερα, 7/7: Εκδήλωση για τον αγώνα των καθαριστριών

Εκδήλωση – Συζήτηση

  • Η σημασία του αγώνα των καθαριστριών και οι λόγοι των απολύσεων στο Δημόσιο

Δευτέρα 7 Ιούλη – 19.30 στην κεντρική πλατεία της Ν. Σμύρνης

Θα μιλήσουν οι:

  • Φωτεινή Νικηταρά (Συντονιστικό Αγωνιζόμενων Καθαριστριών ΥΠ.ΟΙΚ.)

  • Τάκης Γεωργούτσος (Αντιπρόεδρος ΕΛΜΕ Καλλιθέας – Ν. Σμύρνης – Μοσχάτου)

  • Ζέτα Μελαμπιανάκη (πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α’βαθμιας Ν. Σμύρνης)

  • Θεόφιλος Ζύγας (μέλος ΔΣ Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ν. Σμύρνης)

Θα ακολουθήσει ρεμπέτικη βραδιά με λαϊκή κομπανία

Εδώ και δέκα σχεδόν μήνες, οι καθαρίστριες του υπ. Οικονομικών δίνουν έναν ηρωικό αγώνα. Από τις 18 Σεπτέμβρη, όταν και μπήκαν σε καθεστώς διαθεσιμότητας (δηλαδή απόλυσης), βρίσκονται διαρκώς στο δρόμο, διεκδικώντας το αυτονόητο δικαίωμα στην εργασία. Από τις αρχές Μάη μάλιστα βρίσκονται έξω από το υπ. Οικονομικών, κλιμακώνοντας με αυτόν τον τρόπο τον πολύμηνο αγώνα τους. Παρά την πρωτόδικη απόφαση που δικαίωσε τις καθαρίστριες και, βάσει αυτής, θα έπρεπε να επιστρέψουν στη δουλειά τους, η κυβέρνηση είχε άλλη άποψη, προσφεύγοντας ενάντια σε αυτή στον Άρειο Πάγο. Ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την πρωτόδικη απόφαση, λέγοντας ότι η απόλυσή τους επιβάλλεται για λόγους «γενικού συμφέροντος»!

Έτσι, μάθαμε μερικά πράγματα: ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει μια δικαστική απόφαση αν δεν τη βολεύει. Ότι οι καθαρίστριες απολύονται και στη θέση τους μπαίνουν εργολάβοι (με εργαζόμενους με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα). Ότι η «δημοκρατία» τους σημαίνει απαγόρευση διαδηλώσεων, καταστολή των πορειών, κήρυξη των απεργιών ως παράνομες, ΜΑΤ, δακρυγόνα, χημικά και αποφάσεις δικαστηρίων που ορίζουν ως «γενικό συμφέρον» τις πολιτικές κυβέρνησης και Τρόικα, πολιτικές που τσακίζουν δικαιώματα και κατακτήσεις δεκαετιών.

Όμως μάθαμε και κάτι άλλο. Αυτές οι γυναίκες εργαζόμενες των 300 και 400 ευρώ, μας δείχνουν ότι άλλη επιλογή δεν υπάρχει: ή καθόμαστε και δεχόμαστε αδιαμαρτύρητα όσα μας συμβαίνουν ή αγωνιζόμαστε, παλεύουμε, διεκδικούμε δυναμικά και μαχητικά, παίρνοντας τις τύχες των ζωών μας στα χέρια μας.

Ταυτόχρονα, κυβέρνηση και Τρόικα συνεχίζουν την επίθεσή τους σε όλο το Δημόσιο, καθώς μέχρι το τέλος του 2014 ετοιμάζονται επιπλέον 6.500 απολύσεις αλλά και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Οι δομές του «κράτους πρόνοιας» εξαφανίζονται, από τη μια δίνοντας την ευκαιρία στο ιδιωτικό κεφάλαιο να αυξήσει τα κέρδη του και από την άλλη κάνοντας τα λαϊκά στρώματα να πληρώνουν τις υπηρεσίες που λαμβάνουν ακόμα πιο ακριβά. Στο χώρο της εκπαίδευσης ειδικά, οι καθηγητές και οι δάσκαλοι κινητοποιούνται ενάντια στη διάλυση της Δημόσιας Παιδείας. Τα σχέδια της κυβέρνησης περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις/κλεισίματα σχολείων, απολύσεις εκπαιδευτικών, μείωση των δαπανών για την Παιδεία και διαχωρισμό των σχολείων σε «καλά» και «κακά» με στόχο τη διαμόρφωση ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου θα προχωράνε μόνο όσοι έχουν να πληρώνουν στα φροντιστήρια.

Η Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Ν. Σμύρνης και η Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, οργανώνουμε αυτή τη συζήτηση με σκοπό τη στήριξη των κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Σωματεία, πρωτοβουλίες εργαζομένων και συλλογικότητες γειτονιάς, θέλουμε να δώσουμε συντονισμένα, αποφασιστικά και μαχητικά τον αγώνα για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας. Με τη συζήτηση αυτή επιδιώκουμε να συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Λαϊκή Συνέλευση πλατείας Ν. Σμύρνης
Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα