Νέα Σμύρνη – 1000 σπίτια δεν πλήρωσαν το χαράτσι!

του Νίκου Κανελλή

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου της Νέας Σμύρνης χίλια σπίτια έχουν αρνηθεί ως τώρα να πληρώσουν την πρώτη δόση από το χαράτσι της ΔΕΗ και έχουν προσφύγει στο δήμο για να κινηθεί νομικά1.

 

Πρόκειται για μια πρώτη σημαντική νίκη του κινήματος άρνησης πληρωμής του χαρατσιού στη Νέα Σμύρνη και δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν πανελλαδικά!

 

Μικρή αλλά σημαντική νίκη

 

Το σπάσιμο αυτών των «ψυχολογικών» ορίων (όπως τα πρώτα χίλια σπίτια) έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πορεία του κινήματος. Καταρχήν ο αριθμός αυτός «προστατεύει» όσους πήραν πρώτοι το «ρίσκο» και αρνήθηκαν να πληρώσουν το χαράτσι. Αλήθεια, ποια κυβέρνηση θα τολμήσει να κόψει το ρεύμα σε χίλια σπίτια ενός δήμου; Το κυριότερο όμως είναι ότι το «1000» θα βοηθήσει να σπάσει ο φόβος και όσοι εξαναγκάστηκαν να πληρώσουν τη πρώτη δόση (κάτω από την απειλή να μείνουν χωρίς ηλεκτρικό) θα σκεφτούν πολύ σοβαρά να μην πληρώσουν τη δεύτερη. Ο αριθμός θα μπορεί έτσι να αυξηθεί εκθετικά και όχι γραμμικά και το κίνημα να πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας! Αυτή είναι και η μέχρι τώρα εμπειρία στη Νέα Σμύρνη. Στα τέλη Νοέμβρη ο αριθμός των σπιτιών που κατέφευγαν στο δήμο ήταν περίπου 10-20 την ημέρα αλλά τις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη έφτασαν τα 100 την ημέρα.

 

Η Λαϊκή Συνέλευση Νέας Σμύρνης

 

Η επιτυχία αυτή οφείλεται πρώτα και κύρια στη «Λαϊκή Συνέλευση Πλατείας Νέας Σμύρνης»2. Από τις αρχές Νοέμβρη η «Συνέλευση» ξεκίνησε μια συστηματική και επίμονη εκστρατεία με στόχο να χτίσει ένα μαζικό κίνημα άρνησης πληρωμής του χαρατσιού. Κόλλησε εκατοντάδες αφίσες και μοίρασε χιλιάδες προκηρύξεις σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, γειτονιές κοκ. Παράλληλα, μαζί με τις δημοτικές παρατάξεις της αριστεράς άσκησε μεγάλη πίεση και κατάφερε να αναγκάσει το δημοτικό συμβούλιο να πάρει απόφαση νομικής κάλυψης όσων αρνηθούν να πληρώσουν1. Η απόφαση αυτή του δημοτικού συμβουλίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο για να σπάσει ο φόβος και να ξεκινήσουν οι πρώτες αρνήσεις πληρωμής αφού πλέον είχε εξασφαλισθεί η νομική κάλυψη του δήμου.

 

Στη συνέχεια η «Συνέλευση» προχώρησε στη διοργάνωση μεγάλων ανοιχτών συγκεντρώσεων στον κινηματογράφο Σπόρτινγκ3 με αποτέλεσμα περισσότεροι άνθρωποι (εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, συνταξιούχοι κλπ) να εμπλακούν ενεργά στην εκστρατεία.

 

Οι γειτονιές

 

Σήμερα έχει γίνει ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα. Η «Συνέλευση» έχει ξεκινήσει την προσπάθεια να ριζώσει στις γειτονιές, να οργανώσει «μικρές» συνελεύσεις-συγκεντρώσεις και να επικεντρώσει εκεί τη δράση της. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο αλληλεγγύης για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε προσπάθεια να κοπεί το ρεύμα αλλά και για να γίνουν επανασυνδέσεις.

 

Η εμπειρία μέχρι σήμερα είναι πολύ ελπιδοφόρα. Δεκάδες άνθρωποι (κυρίως εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες κλπ) παίρνουν μέρος στις συνελεύσεις και στις δράσεις στις γειτονιές. Σε αυτές τις συναντήσεις συναντιόνται άνθρωποι ήδη γνωστοί μεταξύ τους. Από την άλλη γνωρίζονται γείτονες που μέχρι χθες ήταν άγνωστοι. Χτίζονται έτσι ισχυροί δεσμοί εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης. Οι εξορμήσεις δεν αφορούν πλέον μόνο το κέντρο της πόλης αλλά γίνονται πόρτα-πόρτα, στα μικρομάγαζα και τα καφενεία και η εκστρατεία ενημέρωσης έχει απείρως μεγαλύτερο αποτέλεσμα γιατί πηγαίνει από στόμα σε στόμα.

 

Στο βαθμό που οι συνελεύσεις γειτονιών προχωρήσουν και σταθεροποιηθούν μπορούν να γίνουν ένα ανίκητο όπλο στον αγώνα ενάντια στο χαράτσι. Θα μπορούν να κινητοποιήσουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα, σε ελάχιστο χρόνο, για να αποτρέψουν να κοπεί το ρεύμα σε κάποιο σπίτι ή θα το επανασυνδέουν όπου κόπηκε. Η σημασία όμως αυτών των συνελεύσεων δεν περιορίζεται μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα (το χαράτσι). Η πορεία των πραγμάτων και η ανάγκη των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων να αντιπαλέψουν την λαίλαπα των μνημονίων μπορεί να μετατρέψει τις συνελεύσεις αυτές σε όργανα ευρύτερης πάλης και αγώνα.

 

 

_____________________

1.  www.xekinima.org/arthra/view/article/simantiki-apofasi-toy-dimotikoy-symboylioy-tis-neas-s/%29

2.  plateians.blogspot.com/  

3.  www.xekinima.org/arthra/view/article/kyriaki-20112011-iprotimegalisygkentrositonkatoiko/

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα