Νέα Προποντίδα Χαλκιδικής: οι σχολικές διαδρομές να παραμείνουν δωρεάν!

Του Φοίβου – Σταύρου Μακρίδη, Θεσσαλονίκη

Οι περικοπές της κυβέρνησης στο χώρο της παιδείας αγγίζουν ακόμα και τις σχολικές μεταφορές των μαθητών που δεν έχουν στο χωριό ή στην πόλη τους σχολείο. Η ευθύνη για τη μεταφορά των μαθητών έχει περάσει στους καλλικρατικούς δήμους, χωρίς να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια. Οι περισσότεροι δήμοι πανελλαδικά είναι υπερχρεωμένοι, δεν μπόρεσαν να κλείσουν συμβάσεις με λεωφορεία και δε φαίνονται καθόλου διατεθειμένοι να συγκρουστούν με την κυβέρνηση στο πλευρό των δημοτών τους, για να απαιτήσουν τη δωρεάν μετακίνηση των μαθητών.

Αυτή τη στιγμή οι δήμοι έχουν πάρει παράταση μέχρι τις 28 Φλεβάρη για να κλείσουν συμβάσεις –χωρίς η κυβέρνηση να δίνει € παραπάνω– και κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει μετά. Χαρακτηριστικό της κρισιμότητας της κατάστασης και των διαθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι 1-2 μέρες πριν ανοίξουν τα σχολεία, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι γονείς περίμεναν να ενημερωθούν αν την Δευτέρα θα πληρώσουν εισιτήριο, αν βρέθηκε λύση ή αν δόθηκε παράταση.

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί κι ολόκληρη η κοινωνία πρέπει να αγωνιστούν για να μην περάσει κι αυτό το χτύπημα στο χώρο της παιδείας!

 

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΑΚΚΩΜΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ

Μέσα στις διακοπές των Χριστουγέννων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου γονέων του Λακκώματος, οργανώθηκαν οι πρώτες συναντήσεις σε διάφορα χωριά.

Επίσης, το Μαθητικό Ξεκίνημα Νέας Προποντίδας έχει μοιράσει εκατοντάδες προκηρύξεις στο Γυμνάσιο και το Λύκειο της Καλλικράτειας, ενώ έχουν κολληθεί αφισάκια στο σχολείο, σε καφετέριες και σε κεντρικά σημεία του Λακκώματος.
(δείτε το κείμενο: http://mathitikoxekinima.blogspot.com/2012/01/blog-post_09.html)

Την Παρασκευή, 20 Γενάρη, έγινε μια πρώτη συνάντηση φορέων του Λακκώματος, όπου καλέστηκαν πολιτιστικοί κι αθλητικοί σύλλογοι, τοπικές κοινότητες κλπ. Φορείς δηλαδή της ίδιας της κοινωνίας σε μια προσπάθεια να αγκαλιάσει όλο το χωριό την προσπάθεια των γονέων και των μαθητών να κρατήσουν τις σχολικές διαδρομές δωρεάν και να μη γυρίσουμε στη δεκαετία του ’50!!

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ θετική! 30-35 άτομα κυρίως από το Λάκκωμα συγκεντρώθηκαν, για να ενημερωθούν για την κατάσταση. Είναι πολύ σημαντικό να διευρυνθεί το μέτωπο, για να αισθανθεί ο δήμος κι η κυβέρνηση την πίεση της τοπικής κοινωνίας. Μέχρι να λήξει η παράταση πρέπει όλη η κοινωνία να δηλώσει την συμπαράστασή της και να ετοιμαστεί για τις επόμενες κινητοποιήσεις. Εξάλλου, έχουμε να τα βάλουμε με μια κυβέρνηση που επιλέγει πολιτικά να μεταφέρει το κόστος της μεταφοράς στους γονείς των μαθητών. Για να μπορέσουμε να την σταματήσουμε θα χρειαστεί η μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ολόκληρης της κοινωνίας. Δυστυχώς, στη σύσκεψη φορέων που έγινε δεν βγήκε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα δράσης για τη συνέχεια και λόγω πίεσης χρόνου δεν μπόρεσαν να τοποθετηθούν οι περισσότεροι και να συζητηθούν συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτή ήταν μια αδυναμία της συνάντησης, αλλά κάθε αρχή και δύσκολη.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΩΝ ΤΟΥ ΛΑΚΚΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΩΝΙΑΣ

Στη σύσκεψη φορέων δεν ήρθαν μόνο άνθρωποι που ψάχνουν μια διέξοδο για να δουν πώς θα μπορέσουν να σώσουν ένα δικαίωμα που λέγεται «δωρεάν παιδεία». Ήρθαν και δημοτικοί σύμβουλοι της Νέας Δημοκρατίας του Δήμου Νέας Προποντίδας (ο δήμος που ανήκει το Λάκκωμα).

Η στάση τους ήταν αποκαλυπτική! Ήθελαν απ’ την αρχή να διαλύσουν τη συνέλευση. Μας διαβεβαίωναν ότι «μόλις χθες βράδυ ο δήμαρχος πήρε προφορική συμφωνία απ’ τον υπουργό, δε σας ειδοποίησε από αμέλεια και γιατί περιμένει να επισημοποιηθεί η συμφωνία», ότι «κακώς γίνεται αυτή η συνέλευση», ότι «αν ρωτούσατε, θα ξέρατε» και μας πρότειναν να «φύγουμε και σε 10 μέρες θα ‘χουν λυθεί όλα»… Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα- που λέει και το τραγούδι.

Τι πάει να πει «προφορική συμφωνία»; Έχουμε μια κυβέρνηση- που δεν την έχει εκλέξει κανένας – και στο δρόμο της προηγούμενης εφαρμόζει τα μνημόνια, κόβει μισθούς, φέρνει συνεχώς νέους φόρους και κάθε φορά προσπαθεί να μας καθησυχάσει. Οι ίδιοι αυτοί άνθρωποι, που σε προηγούμενες συναντήσεις έδιναν εγγυήσεις ότι «οι γονείς θα πάρουν τα λεφτά στο χέρι», δεν έχουν κάνει τίποτα για να πιέσουν την κυβέρνηση, δεν έχουν κάνει τίποτα για να ενημερώσουν τον κόσμο και να οργανώσουν λαϊκές συνελεύσεις σ’ όλα τα χωριά, δεν έχουν κάνει τίποτα για να έρθουν σ’ επαφή με άλλους δήμους αλλά ήρθαν στη σύσκεψη φορέων για να τη διαλύσουν!

Θυμίζουμε ότι λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν τα σχολεία απ’ τις διακοπές των Χριστουγέννων, κανείς –ούτε καν ο δήμος– δεν ήξερε αν θα ζητηθεί εισιτήριο απ’ τα παιδιά, για να πάνε στο σχολείο τους!!!

ΠΩΣ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ

Το πιο σημαντικό για τη συνέχεια είναι να φτιαχτεί ένα μέτωπο μαθητών- γονέων- εκπαιδευτικών και των κατοίκων από το Λάκκωμα, την Καλλικράτεια (όπου βρίσκεται το γυμνάσιο και το λύκειο) και τα γειτονικά χωριά σε πρώτη φάση.

Αυτό σημαίνει πως το 15μελές του σχολείου, όλοι οι σύλλογοι γονέων, τα συνδικαλιστικά όργανα των καθηγητών κι όλοι οι τοπικοί φορείς πρέπει να βγάλουν ψηφίσματα και να ενημερώσουν τα μέλη τους.

Ο συντονισμός όλων αυτών των χώρων είναι απαραίτητος για να μπορέσει να οργανώσει και να ετοιμάσει τον κόσμο για μαζικές και δυναμικές κινητοποιήσεις, που θα χρειαστεί να κάνουμε.

Η σχολική μεταφορά πρέπει να παραμείνει δωρεάν κι ολόκληρη η κοινωνία να σταθεί απέναντι σ’ οποιονδήποτε σκέφτεται το αντίθετο. Για να βάλουμε ένα οριστικό τέλος σ’ όλη αυτήν την ιστορία με τις συμβάσεις με λεωφορεία, αναδόχους κλπ, πρέπει να πιέσουμε το δήμο και την κυβέρνηση να φτιάξει δημοτική συγκοινωνία, που να εξυπηρετεί τη μεταφορά των μαθητών (μιας κι είναι πάγια και σταθερή ανάγκη) και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας (πχ εκδρομές ΚΑΠΗ, συλλόγων κλπ). Το πρώτο, όμως, που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι οι σχολικές μεταφορές να παραμείνουν δωρεάν!!!

 

Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΞΕΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Το Μαθητικό Ξεκίνημα δήμου Νέας Προποντίδας και το Ξεκίνημα στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των κατοίκων. Στη σύσκεψη φορέων συμμετείχε και τόνισε ότι το πρόβλημα με τις σχολικές μεταφορές είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης που δεν έχει αφήσει ούτε την δωρεάν παιδεία από τις περικοπές. Το χτύπημα στη δωρεάν σχολική μεταφορά –ένα ζήτημα που αφορά όλη την Ελλάδα– είναι κομμάτι των συνολικών χτυπημάτων στην παιδεία, στην υγεία, στους μισθούς και στο κοινωνικό κράτος.

Το «Ξ» πρότεινε συγκεκριμένα βήματα για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων:

  • Στήριξη του ψηφίσματος απ’ όλους τους τοπικούς συλλόγους, για να ασκηθεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση.
  • Πίεση στο δήμο να συμπαρασταθεί στους γονείς, στους μαθητές και σ’ όλους τους δημότες, με αγωνιστικές πράξεις –κι όχι μόνο με λόγια– όπως το συμβολικό κλείσιμο ολόκληρου του δήμου σε μέρες κινητοποιήσεων.
  • Εκλογή μιας επιτροπής, με ανακλητά μέλη, που να αντιπροσωπεύει όλους τους φορείς. Η επιτροπή θα χρειαστεί να οργανώσει τις επόμενες κινήσεις, να φτιάξει πανό, που να τα βάλει σε κεντρικά σημεία, και να έρθει σε κοινό συντονισμό με χωριά και χώρους απ’ τον δήμο και τη Χαλκιδική- σε πρώτη φάση- και πανελλαδικά σε μια δεύτερη φάση.

______________________________________

 

Πρότυπο ψήφισμα

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε το πρότυπο ψήφισμα που κατατέθηκε στη σύσκεψη.

Λίγες μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία, σε μια σειρά δήμους ανακοινώθηκε ότι οι διαγωνισμοί για την μεταφορά των μαθητών κρίθηκαν άκαρποι, και ότι στο εξής οι μαθητές πρέπει να πληρώνουν από μόνοι τους το κόστος μεταφοράς.

Θεωρούμε απαράδεκτη κάθε τέτοια σκέψη. Η παροχή της εκπαίδευσης είναι ευθύνη του κράτους, και αυτό πρέπει να εξασφαλίζει την δωρεάν και ασφαλή μετακίνηση όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από το που μένουν.

Όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια στιγμή που οι μισθοί και τα εισοδήματα μειώνονται συνεχώς, πληρώνουμε συνέχεια νέους φόρους κι οι περικοπές διαλύουν κάθε έννοια κοινωνικού κράτους.

Η παιδεία δεν αποτελεί εξαίρεση απ’ αυτές τις περικοπές. Η έλλειψη υποδομών και κτιρίων, οι συγχωνεύσεις σχολείων, η κατάργηση της ενισχυτικής διδασκαλίας, η καθυστέρηση των σχολικών βιβλίων είναι λίγα απ’ τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία.

Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί κι η μεταφορά των μαθητών. Το κράτος κόβει τα λεφτά που χρειάζονται κι οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι δεν κάνουν τίποτα γι’ αυτό.

Δε θα δεχτούμε να πληρώσουμε πάλι εμείς για τα αυτονόητα! Δε θα ανεχτούμε ακόμα ένα χτύπημα στη δημόσια και δωρεάν παιδεία!

Απαιτούμε δωρεάν σχολική μεταφορά. Όλοι οι μαθητές κι οι μαθήτριες δικαιούνται ίσες ευκαιρίες και πρόσβαση στη μάθηση, στη μόρφωση και στο σχολείο. Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί με κάθε τρόπο για να παραμείνουν δωρεάν τα σχολικά δρομολόγια.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα