Array

«Νέα Πορεία» Σισμανόγλειου – για τις εκλογές για εκπρόσωπο των εργαζομένων

Ανακοίνωση της συνδικαλιστικής κίνησης Νέα Πορεία στο νοσοκομείο Σισμανόγλειο   

Σισμανόγλειο και διασυνδεόμενα Νοσοκομεία:
Αποτελέσματα εκλογών για εκπρόσωπο εργαζομένων στο Δ.Σ. των Νοσοκομείων

1.    Σε σύνολο 1.876 εργαζομένων σ΄ όλα τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, ψήφισαν:

445  Σισμανόγλειο (από 943 εργαζόμενους)

88   Φλέμιγκ (από 570 εργαζόμενους)

50   Παράρτημα ΣΝΙ (πρώην Παπαδημητρίου – από 278 εργαζόμενους)

14   Π.Ν.Α. (από 85 εργαζόμενο

597 σύνολο ψηφισάντων (συνολική αποχή 70%)

2.    Έλαβαν:

·         Παπαϊωάννου (ΠΑΣΚΕ – ΠΑΣΟΚ): 202 ψήφοι

·         Λυμπεροπούλου (ΔΑΚΕ – ΝΔ): 98 ψήφοι

·         Μαλίνογλου (ν. πορεία): 92 ψήφοι

·         Καλαμπάκα (ΑΝΑΓΚΙ, ΠΑΜΕ/ΚΚΕ): 90 ψήφοι

·         Μπρισιμιρτζής (αποχωρήσασας ΔΑΚΕ): 44 ψήφοι

·         Δαμίγου (ΠΑΣΟΝΟΠ – Νοσηλευτική Ομοσπονδία): 34 ψήφοι

·         Τελειώνη (ανεξάρτητη υποψήφια από Παπαδημητρίου): 13 ψήφοι

·         Λευκά- Άκυρα: 24

3.    Το πρώτο σημαντικό συμπέρασμα που πρέπει να σημειώσουμε είναι η τεράστια αποχή (άγγιξε το 70%) που αποκαλύπτει την μεγάλη απογοήτευση των εργαζομένων από την γενικότερη κατάσταση (μια σειρά ήττες, πισωγυρίσματα, μειώσεις μισθών, διάλυση δικαιωμάτων, διάλυση κοινωνικού κράτους, απειλές απολύσεων, κλπ) και την ίδια ώρα χωρίς να βλέπουν κάποιο φώς στην άκρη του τούνελ, αφού οι συνδικαλιστικές ηγεσίες έχουν πλέον αποδεχτεί την «μοίρα» τους και δεν κάνουν τίποτα. Δεν βλέπουν οι εργαζόμενοι πώς, με αυτές τις ηγεσίες, μπορούν να ανακόψουν την λυσσαλέα επίθεση της κυβέρνησης των τραπεζιτών. Αυτό οδηγεί σε μια άνευ προηγουμένου απογοήτευση.

4.    Οι ευθύνες δεν βαρύνουν μόνο την συνδικαλιστική ηγεσία που ελέγχεται από ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ, δυστυχώς βαρύνουν και τα κόμματα της αριστεράς τα οποία σε γενικό κοινωνικό επίπεδο εμφανίζονται διασπασμένα, αδύναμα να προσφέρουν διέξοδο από την κρίση, αδύναμα να δώσουν αγωνιστική προοπτική.

5.    Αποτελεί ιστορική ευκαιρία και ευθύνη οι πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις της αριστεράς να παραμερίσουν τις όποιες διαφορές μπορεί να έχουν μεταξύ τους  και να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο θέσεων που να δίνει προοπτική στους εργαζόμενους με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης των τροϊκανών και των μνημονίων. Κάτι το οποίο απαιτεί, κοινή πάλη για τους μισθούς, τις συντάξεις, τα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος και πάνω από όλα κοινές πορείες, κοινούς αγώνες, ανάμεσα στα κόμματα και τις οργανώσεις της αριστεράς. Διαφορετικά τα κόμματα της αριστεράς θα μείνουν «μόνα τους με τις διαφορές τους», ενώ οι εργαζόμενοι θα τους έχουν οριστικά γυρίσει τη πλάτη!!

6.    Έτσι η μείωση της δύναμης του δικομματισμού δεν μπόρεσε να μεταφραστεί σε ενίσχυση των δυνάμεων που παλεύουν ενάντια στο μνημόνιο. Έχει όμως σημασία να σημειώσουμε ότι η ΠΑΣΚΕ παρουσίασε πραγματική καθίζηση αφού έλαβε 200 ψήφους από όλα τα νοσοκομεία, όταν στις εκλογές των σωματείων έπαιρνε 700 και 800 και στους εκπροσώπους πάνω από 350!!

7.    Ναι μεν είχε πτώση ο δικομματισμός αλλά και πάλι συγκέντρωσε 350 ψήφους, εάν προσθέσεις τις ψήφους της ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, και του αποχωρήσασα από τη ΔΑΚΕ. Γιατί όμως κρατούν τέτοια ποσοστά παρότι είναι «χωμένες» αυτές οι παρατάξεις στην συνδιοίκηση, στη αδράνεια και στην διασφάλιση προσωπικών και μόνο αναγκών και όχι των αναγκών του συνόλου των εργαζόμενων; Με δεδομένη τη γενική απογοήτευση που αναφέραμε πιο πάνω η απάντηση βρίσκεται στο κλίμα τρομοκρατίας που δημιουργούν οι πολιτικές των κομμάτων τους και οι συμπεριφορές των στελεχών τους που δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να απειλούν άμεσα ή έμμεσα ότι «ή θα μας ψηφίσεις να σε κρατήσουμε στη δουλειά σου για να μην απολυθείς, ή θα κλείσει το νοσοκομείο σου και θα απολυθείς». Αυτή η αισχρή τακτική που κρατάει χρόνια και αλλάζει μορφές (χθες τους έλεγαν ψήφισε μας για να σε στείλουμε στο χωριό σου, ενώ σήμερα τους λένε ψήφισε μας για να μην απολυθείς) είναι που περισώζει τις κυβερνητικές παρατάξεις από τον όλεθρο. Δεν περισώζει όμως (δυστυχώς), υπό τις παρούσες συνθήκες, τον όλεθρο που οδηγείται ολόκληρη η κοινωνία. 

8.    Τα αποτελέσματα της Νέας Πορείας είναι αρκετά ικανοποιητικά, αν αναλογιστούμε ότι οι ψήφοι μας ήταν ΜΟΝΟ από το Σισμανόγλειο σε αντίθεση με τη ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ , ΑΝΑΓΚΙ (ΠΑΜΕ/ΚΚΕ) που κινητοποίησαν με «αεροπλάνα και βαπόρια» δυνάμεις και από τα υπόλοιπα νοσοκομεία, πλην Σισμανογλείου. Οι εργαζόμενοι που ψήφισαν από τα υπόλοιπα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, πλην Σισμανογλείου, ήταν 152, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας (κοιτώντας ποιοι οδηγούσαν τον κόσμο που ήρθε να ψηφίσει στο Σισμανόγλειο) πάνω από 100 ψήφισαν ΠΑΣΚΕ, 20-30 ΔΑΚΕ και 20-30 ΠΑΜΕ/ΚΚΕ. Αν οι εκλογές αφορούσαν μόνο το Σισμανόγλειο και όχι όλα τα διασυνδεόμενα νοσοκομεία, το πιο πιθανό ήταν να παιζόταν κυριολεκτικά στη ψήφο αν πρώτη δύναμη θα ήταν η ΠΑΣΚΕ ή η Νέα Πορεία!

9.    Χρέος μας να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους που μας στήριξαν και μας έδωσαν ένα αριθμό ψήφων και ποσοστών που μας δίνει κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε, μέχρι να καταφέρουμε, πάντα με την βοήθεια τους, να ανατρέψουμε τα δεδομένα και τους συσχετισμούς στα σωματεία και τα συνδικάτα γενικότερα. Για την αντικατάσταση των κυβερνητικών συνδικαλιστών της αδράνειας και της συνδιοίκησης με τους συνδικαλιστές της μαχητικότητας και της αφοσίωσης στα συμφέροντα και τις ανάγκες του συνδικαλιστικού μας κινήματος και της κοινωνίας!

Μαρούσι: 5/03/2012

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα