Νέα Πορεία-Σισμανόγλειο: Κάλεσμα για κινητοποιήσεις ενάντια στις «αξιολογήσεις» προσωπικού

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της συνδικαλιστικής παράταξης «Νέα Πορεία» στο Σισμανόγλειο νοσοκομείο για τις «αξιολογήσεις» του προσωπικού στον δημόσιο τομέα που σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Οι επερχόμενες "αξιολογήσεις" του προσωπικού θα είναι ο σύγχρονος Καιάδας για την ανεργία χιλιάδων εργαζομένων του δημοσίου. Μην ξεχνάμε ότι οι μνημονιακές τους υποχρεώσεις αναφέρονται σε ένα δημόσιο τομέα μικρό, ευέλικτο, με 500.000 εργαζόμενους, των λίγων εκλεκτών, αρεστών και υποκλινόμενων στις όποιες ορέξεις των αφεντικών. Άρα περισσεύουν 150.000 δημόσιοι υπάλληλοι, άρα να το 15% των ακατάλληλων υπαλλήλων που θα προκύψουν από τις "αξιολογήσεις".

Εξάλλου το 2014 πρέπει να βρουν και να θέσουν 25.000 εργαζόμενους σε διαθεσιμότητα και 15.000 σε απόλυση στο Δημόσιο, συνεχίζοντας τη θυσία χιλιάδων εργαζομένων στα φούμαρα του πρωτογενούς πλεονάσματος και του ανοίγματος στις αγορές.

Η ψήφιση του Ν. 4250/14 (που αναφέρετε και στις "αξιολογήσεις" του προσωπικού) επιβεβαιώνει την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στις μαζικές απολύσεις που αναφέραμε παραπάνω μέσω του νέου κύματος  διαθεσιμοτήτων με όχημα το καινούργιο 
σύστημα “αξιολόγησης”. 

Συγκεκριμένα o Νόμος προβλέπει:

– Την αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού του Δημοσίου και την κατάταξή του, βάσει προσόντων (που δεν προσδιορίζονται) σε τρείς κατηγορίες: Σε άριστους (ποσοστό έως 25%), σε ικανούς (ποσοστό έως 60%) και σε ανεπαρκείς (ποσοστό τουλάχιστον 15%). Τα ποσοστά αυτά μπορεί να αυξομειώνονται, με βάση τις στοχεύσεις της Κυβέρνησης. Δηλαδή μπορεί οι άριστοι να γίνουν 10%, οι ικανοί 40% και οι ανεπαρκείς 50%!!!!. 

– Την αξιολόγηση και την ευθύνη κατάταξης του προσωπικού στις παραπάνω κατηγορίες αναλαμβάνουν οι προϊστάμενοι και οι διευθυντές των υπηρεσιών. 

– Όσοι κατατάσσονται στην κατηγορία του 15%, προορίζονται σύμφωνα με το νόμο, για το νέο κύμα διαθεσιμοτήτων – απολύσεων που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα. Η επιλογή να εφαρμοστεί ο νόμος από το 2013 θα έχει ως συνέπεια, μέσα στο 2015, να υπάρχουν χιλιάδες υπάλληλοι που θα έχουν κριθεί για μια 2ετία ως ανεπαρκείς. 

– Όσοι κρίνονται ως ανεπαρκείς θα υποχρεώνονται να συνυπογράφουν έγγραφο βελτίωσης της απόδοσης, αποδεχόμενοι ουσιαστικά τη χαμηλή βαθμολογία τους. 

– Παρέχεται στους Γενικούς Διευθυντές η δυνατότητα να προσδιορίσουν τις υπηρεσίες ή τα τμήματα ή και τους φορείς απ’ τα οποία θα προκύψει το προσωπικό που απαιτείται για να καλυφθεί το υποχρεωτικό ποσοστό του 15%. Ουσιαστικά παρέχεται η δυνατότητα στους υπηρεσιακούς παράγοντες να κλείνουν ανά πάσα στιγμή τμήματα και δομές (με βάση τις προτεραιότητες της περιόδου όπως λέει ο νόμος !!!) θέτοντας ουσιαστικά εκτός εργασίας όλο το προσωπικό που υπηρετεί σε αυτές και ανεξαρτήτως φυσικά προσόντων.

– Ο ίδιος ο νόμος χαρακτηρίζεται ως ‘’μεταβατικός’’, ενόψει ενός νέου συστήματος αξιολόγησης που επίσης αποδεικνύει ότι αυτή την ώρα στόχος του δεν είναι άλλος από την δημιουργία μια μεγάλης δεξαμενής υπό απόλυση υπαλλήλων.

Αλήθεια, ποιος κοροϊδεύει ποιον;

– Τη στιγμή που στα νοσοκομεία λείπουν δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων (μόνο τα τελευταία 4 χρόνια έφυγαν 15.000 συνάδελφοι και δεν προσλήφθηκε ούτε ένας) 

– Τη στιγμή που ένας νοσηλευτής καλύπτει τη νοσηλεία 40 και πλέον ασθενών.

– Τη στιγμή που τα χρέη των ρεπό στους νοσηλευτές πανελλαδικά είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες.

Ή, μάλλον, κανείς δεν κοροϊδεύει κανέναν!

Έχουν όχημα τις «αξιολογήσεις» για την απόλυση συναδέλφων

Είναι ξεκάθαρο το πλάνο τους. Καλά σχεδιασμένο, οργανωμένο και έχει στόχο ξεκάθαρο. Να διώξει χιλιάδες προσωπικό και να εξοντώσει τις εναπομείναντες εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο και τα νοσοκομεία. 

Στόχος: ιδιωτικές υπηρεσίες παντού χωρίς να τους ενδιαφέρει το κόστος, ατομικές συμβάσεις και εργασία με μαθητεία και 300 ευρώ, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι μέσω ΜΚΟ, για τα ελάχιστα εναπομείναντα νοσοκομεία για τους ελάχιστους που σε λίγο θα παραμείνουν ασφαλισμένοι, Ενώ για την μεγάλη πλειοψηφία του λαού που θα είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι, ο θάνατος στα πεζοδρόμια, τους δρόμους, τις γέφυρες κλπ.

Για όλους αυτούς τους λόγους η παράταξη «Νέα Πορεία» θα καλέσει άμεσα έκτακτο ΔΣ του σωματείου (πιθανά την Τρίτη 29/4) για να συζητήσει το ζήτημα των «αξιολογήσεων» και στη συνέχεια έκτακτη γενική συνέλευση των εργαζομένων (πιθανά την Παρασκευή 2/5) για να αποφασίσουμε όλοι μαζί να αντισταθούμε και να  ακυρώσουμε στη πράξη όλες τις διαδικασίες για την εφαρμογή του Νόμου.

Να καλέσουμε όλους όσους εμπλέκονται λόγω της θέσης τους στην υπηρεσιακή ιεραρχία, να μην συνεργήσουν στο να τεθούν σε ομηρία και τον προθάλαμο της απόλυσης οι συνάδελφοί τους και να απέχουν από οποιαδήποτε διαδικασία εφαρμογής της αξιολόγησης. 

Να μαζέψουμε χιλιάδες υπογραφές απ΄ όλους τους συναδέλφους ενάντια στην "αξιολόγηση"-απόλυση συναδέλφων και να στείλουμε το μήνυμα της κατάργησης στη πράξη ενός νόμου που θα μας ρίξει στον Καιάδα!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα