Νέα Φιλαδέλφεια: Ο Μελισσανίδης κάνει τη δουλειά του, η Αριστερά τι κάνει;

dsc07686_resized-jpg
Του Τάκη Γιαννόπουλου

 

 

206_2

Οι εξελίξεις στην Νέα Φιλαδέλφεια δεν αφορούν μόνο όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Ούτε βέβαια αφορούν μόνο την ΑΕΚ και τους οπαδούς της.

Πρόκειται για μια ευθεία συντονισμένη και με μαφιόζικα χαρακτηριστικά προσπάθεια επιβολής του «νόμου Μελισσανίδη» σε όλη την περιοχή. Μέντορας όλων αυτών; Ο Σ. Κόκκαλης και η συνέχειά του ο Β. Μαρινάκης που έκαναν το ίδιο στην πόλη του Πειραιά με όχημα τον Ολυμπιακό και το Στάδιο Καραϊσκάκη…

Υπάρχουν και άλλοι όπως ο Μπέος στον Βόλο, ο Πηλαδάκης παλιότερα στην Λάρισα και ο κατάλογος δεν έχει τελειωμό. Και βέβαια καιροφυλακτούν Αλαφούζος και Σαββίδης για το δικό τους μερτικό στην πίτα.

Τα σχέδια του Μελισσανίδη

Ο Μελισσανίδης θέλει να φτιάξει ένα γήπεδο όχι γιατί νοιάζεται για την ΑΕΚ αλλά για τα δικά του επιχειρηματικά σχέδια και συμφέροντα. Την ΑΕΚ την άφησε να πέσει στην Γ’ Εθνική προκειμένου να σβηστούν τα χρέη της και να εμφανιστεί ως Μεσσίας. Για το γήπεδο δεν έχει βάλει ούτε φράγκο από την τσέπη του.

Παίρνει 20 εκατομμύρια € από την Περιφέρεια Αττικής συν άλλα 15 εκατ. € για τα έργα υπογειοποίησης οπότε φυσιολογικά έρχεται και η σκέψη για γήπεδο που θα λέγεται «Δούρου Αρένα» όπως χαριτολογώντας είπε δημόσια ο Μελισσανίδης στην Δούρου μετά την συνάντησή τους πριν λίγους μήνες.

Παίρνει εδώ και 3 χρόνια τα έσοδα από τα «διαρκείας» και τις εισφορές των οπαδών της ΑΕΚ για ένα γήπεδο που δεν έχει πάρει ακόμα οικοδομική άδεια.

Έχει εισφορές εκατομμυρίων από άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες, καθώς και συμφωνία για άτοκο δάνειο(αν και όταν χρειαστεί) από την Τράπεζα Πειραιώς

Έχει δωρεάν το οικόπεδο από την ερασιτεχνική ΑΕΚ, στην οποία είχε παραχωρηθεί από το ελληνικό κράτος πριν από 80 χρόνια, και την οποία εκδιώχνει από τον χώρο.

Παίρνει και 5-6 στρέμματα από το γειτονικό Άλσος που αποτελεί τον σημαντικότερο πνεύμονα της περιοχής.

Έχει φροντίσει να αγοράσει σε εξευτελιστικές τιμές από το 2006-7 ολόκληρες εκτάσεις από την γύρω περιοχή (Περισσό, Κολούμπια, Προμπονά κοκ) προκειμένου να φτιάξει τα εμπορικά κέντρα του και όχι μόνο.

Έχει δέσει με άμεσους και έμμεσους τρόπους κόμματα, φορείς, δημοτικές παρατάξεις και μερίδα των οπαδών προκειμένου να επιβάλλουν τον νόμο του Παλέρμο στην Νέα Φιλαδέλφεια.

Το Μελισσανιδιστάν είναι έτοιμο στις μακέτες. Ο… δημοτικός σύμβουλος Β. Μαρινάκης και ο δήμαρχος Μώραλης, άρα ο πλήρης έλεγχος του Πειραιά, οδηγούν και εμπνέουν.

Και οι οπαδοί-υπάλληλοι είναι εκεί όταν χρειαστεί. Όχι μόνο για ξύλο αλλά και για μαχαιριές δηλαδή ακόμα και να σκοτώσουν για το αφεντικό τους. Όποιος διαφωνεί; Είναι βαλτός του Μαρινάκη… Είπαμε το ένα χέρι νίβει το άλλο. Τα ίδια έλεγε και ο Κόκκαλης για όσους διαφωνούσαν για την απαλλοτρίωση του δημόσιου σταδίου Καραϊσκάκη από τον μεγαλοεπιχειρηματία και την Θρύλος ΑΕ…

«Δικέφαλος 1924 ΑΕ» και «Θρύλος ΑΕ». Ας το σημειώσουν αυτό το «ΑΕ» οι οπαδοί που αγαπούν το ποδόσφαιρο και όχι τους καπιταλιστές, οι οποίοι το έχουν καταντήσει σαν τα μούτρα τους.

Τι κάνει η Αριστερά;

Όμως ο Μελισανίδης κάνει την δουλειά του. Κάνει αυτό που του επιτάσσουν τα ταξικά του συμφέροντα. Η Αριστερά τι κάνει;

Για την… Πολιτεία δεν το συζητάμε. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που πριν θα καταργούσε τον σχετικό νόμο που είχε ψηφίσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τώρα… σιγήν ιχθύος. Και όχι μόνο αυτό. Ο κατασκευαστής του γηπέδου, Ανδριόπουλος –που διόλου τυχαία είχε κατασκευάσει και το Καραισκάκη– δηλώνει δημόσια σε συνέντευξή του στον Sport fm ότι περιμένει νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση που θα λύνει τα χέρια να ξεπεραστούν και τα τελευταία νομικά εμπόδια (υψομετρικές διαφορές, θέσεις στάθμευσης κα).

Για την Περιφέρεια τα είπαμε. Γι’ αυτό και από το άθλιο οπαδικό σύνθημα «Δούρου κα..όλα η ΑΕΚ, πάνω απ’ όλα» περάσαμε στο «Δούρου Αρένα».

Από το ΚΚΕ, του οποίου το «Σπίτι του Λαού» βρίσκεται δίπλα από τα όρια των επιχειρηματικών σχεδίων Μελισσανίδη… μηδέν εις το πηλίκο. Κάποιες δηλώσεις, κάποιες ανακοινώσεις κατά τα άλλα καμία ενόχληση, κινητοποίηση ή παρέμβαση στο έγκλημα που συντελείται μπροστά στα μάτια του.

Τον Ιούλιο του 2014 ένα κομμάτι της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου είχαν οργανώσει μια μαζική κινητοποίηση που είχε ξεκινήσει από τα Άνω Πατήσια και είχε φτάσει στην πλατεία Πατριάρχου στο κέντρο της Ν. Φιλαδέλφειας. Παρότι αυτή ήταν η μόνη κινητοποίηση που είχε γίνει, πέτυχε να ανακόψει προσωρινά τις ορδές του στρατού του Μελισσανίδη.

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Μάιο του 2014 η Νέα Φιλαδέλφεια ψήφισε για δήμαρχο τον Ά. Βασιλόπουλο και όχι αυτούς που υποδείκνυαν τα οπαδικά έντυπα και ο ίδιος ο Μελισσανίδης. Διάθεση για αντίσταση υπήρχε και υπάρχει.

Σχέδιο, οργάνωση και εναλλακτική πρόταση δεν υπήρξε με αποτέλεσμα 3 χρόνια μετά να ξαναβγούν στον αφρό οι δήθεν οπαδοί, αναμειγμένοι με πατενταρισμένους φασίστες του πρώην Getto της Πατησίων που διατηρούν το δικό τους σημείο στο πέταλο του ΟΑΚΑ με το χαρακτηριστικό πανό «PATISSIA» με «SS» αντί για «ΣΣ».

Είχαμε επιθέσεις σε δημοτικούς συμβούλους, στο δημαρχείο, σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και κλίμα τρομοκρατίας στη πόλη.

Το ζήτημα για μία ακόμη φορά δεν αφορά μόνο την Νέα Φιλαδέλφεια. Πρέπει να αντιμετωπιστεί κεντρικά και ενωτικά από το μαζικό κίνημα και την Αριστερά προφανώς σε συνεννόηση με τις τοπικές συλλογικότητες και φορείς καθώς και με τα τμήματα εκείνα του αντιεξουσιαστικού χώρου που αντιλαμβάνονται την ανάγκη της ενωτικής και μαζικής δράσης.

Η ΑΕΚ όπως και κάθε ποδοσφαιρικό σωματείο πρέπει να έχει γήπεδο. Το οποίο όμως να ανήκει στην ΑΕΚ, στον δημόσιο αθλητισμό και όχι στον εκάστοτε μεγαλοεπιχειρηματία.

Άλλωστε με τον τρόπο που πάει να το πάρει ο Μελισσανίδης δηλαδή τζάμπα, μπορούν κάλλιστα να το πάρουν από κοινού η ερασιτεχνική ΑΕΚ, ο δήμος, η Περιφέρεια, οι τοπικοί φορείς κοκ. Και αυτό να γίνει ένα μοντέλο που να αντιστρέψει την υπάρχουσα κατάσταση στο ποδόσφαιρο ώστε να ανοίξουν οι φάκελοι για την παραχώρηση του Καραϊσκάκη, για την Λεωφόρο, το ΑΕΛ Arena κοκ.

Τα γήπεδα πρέπει επίσης να κτίζονται με γνώμονα τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των γύρω περιοχών. Στην περίπτωση της ΑΕΚ πρέπει να μην πειραχτεί το Άλσος, να μην εξαφανιστεί ο γειτονικός Προσφυγικός οικισμός και να μην γίνει αβίωτη η ζωή των κατοίκων της Νέας Φιλαδέλφειας.

Ο καπιταλισμός έχει καταντήσει το σημερινό ποδόσφαιρο κλειστή λίγκα των λίγων και πιο πλούσιων ομάδων όπου σημασία δεν έχει το ταλέντο και η ομορφιά του ποδοσφαίρου αλλά το μπάτζετ των ομάδων και η περιουσία των ιδιοκτητών.

Γήπεδα που πλέον ονομάζονται Vodafone Arena της Μπεσίκτας, Emirates της Άρσεναλ είναι απολύτως ενδεικτικά για το που πάει το πράγμα. Το ίδιο και τα σχέδια για το νέο Τσάμπιονς Λιγκ στο οποίο ουσιαστικά οι ελληνικές και γενικά οι φτωχότερες ομάδες θα έχουν απειροελάχιστες δυνατότητες πρόκρισης και οι τίτλοι θα κατανέμονται στους 5-6 πλουσιότερους συλλόγους που ήδη τους μονοπωλούν.

Όσοι αρνούμαστε αυτή την προοπτική και ονειρευόμαστε διαφορετικά το ποδόσφαιρο, τον αθλητισμό και την κοινωνία πρέπει να δώσουμε τα χέρια ανεξάρτητα από οπαδικές προτιμήσεις. Για να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό κίνημα μέσα και έξω από τα γήπεδα ενάντια στους επιχειρηματίες που λυμαίνονται τον χώρο και για ένα ποδόσφαιρο όπου θα χαιρόμαστε το παιγνίδι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα