Νέα επίθεση του Ριζοσπάστη και νέα απάντηση του «Ξ»

Του Ανδρέα Παγιάτσου

Για τους μαρξιστές υπάρχει μια βασική αλήθεια στην πολιτική: αν κάνεις κάποιο λάθος οφείλεις να το διορθώσεις. Αν δεν το διορθώσεις θα οδηγηθείς αναγκαστικά σε νέο λάθος για να καλύψεις το πρώτο. Και αν δεν καταφέρεις να διορθώσεις το δεύτερο λάθος, τότε θα πας σε τρίτο… κοκ. Με άλλα λόγια τελικά θα έχεις χάσει τη μπάλα γιατί οδηγείσαι από το ένα λάθος στο επόμενο.

Στην τελευταία μας αντιπαράθεση με τον «Ρ» γράψαμε πως αντί το ΚΚΕ να διορθώσει το λάθος που έκανε να υποδεχθεί την Χρυσή Αυγή στο χώρο της Χαλυβουργίας, κατάγγειλε σαν προβοκάτορες κλπ τις αριστερές οργανώσεις που του άσκησαν κριτική γι’ αυτό του το «λάθος». Έτσι, επιχειρούσε να καλύψει το πρώτο του λάθος με ένα δεύτερο. Χτες, Πέμπτη 23 Φλεβάρη, ο Ριζοσπάστης συνέχισε τη σειρά των λαθών. Σε άρθρο με τίτλο,

«Υποκριτές που κτυπούν πισώπλατα τους Χαλυβουργούς»

ξεκινά γράφοντας:

«Επιμένουν να σπιλώνουν τον αγώνα των χαλυβουργών οι διάφορες ομάδες που έπιασαν δουλειά, δήθεν ”ενοχλημένες” από την προσπάθεια της ”Χρυσής Αυγής” να το παίξει φίλος των χαλυβουργών»…

Και τελειώνει με τα ακόλουθα:

«Αποκαλυπτική είναι όμως και η νέα παρέμβαση που έκανε το ”Ξεκίνημα”: Δυναμώνοντας τη συκοφάντηση της απεργίας και συνεχίζοντας την επίθεση στο ΚΚΕ διαπιστώνει ότι ”ο σταλινισμός ιστορικά υποτιμά τον κίνδυνο του φασισμού”. Φτάνει, μάλιστα, να φορτώσει στο ΚΚ Γερμανίας την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία! Είναι ανιστόρητοι; Δεν έχουν διαβάσει τίποτα; Δεν ξέρουν ότι η σοσιαλδημοκρατία της Γερμανίας ήταν η βασική πολιτική δύναμη που σχεδιασμένα ανέδειξε τους ναζιστές στην κυβέρνηση; Οχι. Απλά: αναπαράγουν συνειδητά την κυρίαρχη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, καλλιεργώντας συνειρμούς για την ταύτιση κομμουνισμού – ναζισμού, επιβεβαιώνοντας και με αυτόν τον τρόπο το ρόλο τους ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης».1

Είμαστε ασφαλώς υποχρεωμένοι να απαντήσουμε, παρότι ξέρουμε πως αυτή η διαδικασία είναι πολύ κουραστική για τον πλατύ κόσμο που έχει απηυδήσει με την πολυδιάσπαση και τις διαμάχες της αριστεράς.

***

Πρώτο, το να μας κατηγορεί ο συντάκτης του «Ρ» ότι σπιλώνουμε τον αγώνα των Χαλυβουργών κι ότι συκοφαντούμε την απεργία, και μάλιστα με εκφράσεις όπως «υποκριτές που κτυπούν πισώπλατα τους Χαλυβουργούς» είναι τουλάχιστον… ατυχές. Ιδιαίτερα καθώς χτες το πρωί (κι εννοούμε χτες, Πέμπτη 23/2, το πρωί!) όταν κυκλοφορούσε το άρθρο του «Ρ», ο σύντροφος Πολ Μέρφι, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Ιρλανδίας και αδελφής οργάνωσης του «Ξ», βρισκόταν στην… Χαλυβουργία ακριβώς για να μεταφέρει την αλληλεγγύη των Ιρλανδών εργαζομένων στους αγωνιζόμενους Έλληνες Χαλυβουργούς!

Αυτό είναι υπόσκαψη της απεργίας;

Ή μήπως ο συντάκτης του «Ρ» θα επιχειρήσει να πει «άλλο το Σ.Κ. Ιρλανδίας, άλλο το Ξεκίνημα»; Κάτι τέτοιο ασφαλώς θα ξεπερνούσε κάθε όριο, αφού το ΚΚΕ ξέρει πάρα πολύ καλά τη σχέση του «Ξ» με το ΣΚ Ιρλανδίας καθώς και με άλλα κόμματα και οργανώσεις που συμμετέχουν στην CWI με τα οποία το ΚΚΕ συνεργάζεται στο εξωτερικό με διάφορους τρόπους. Σ’ αυτή πάντως την περίπτωση θα παραπέμπαμε τον συντάκτη του «Ρ» στην αρθρογραφία του «Ξ» για το θέμα2  όπου εκφράζεται η στήριξη του «Ξ» στον αγώνα των Χαλυβουργών. Αυτή η στήριξη δεν περιορίστηκε στην αρθρογραφία αλλά και σε πολλές επισκέψεις στελεχών και συνδικαλιστών του «Ξ» που μετέφεραν την αλληλεγγύη των χώρων τους καθώς και πρακτική βοήθεια (οικονομική ή σε είδος στους απεργούς)

Πώς τα καταφέρνουμε λοιπόν να υποσκάπτουμε και να σπιλώνουμε αγώνες, την ίδια στιγμή που δίνουμε και πολιτική και οικονομική στήριξη, είναι απορίας άξιον!

***

Δεύτερο, αν ο συντάκτης του Ριζοσπάστη θέλει να μπούμε σε συζήτηση για το ποια είναι η πραγματική ιστορία – είτε της ανόδου του φασισμού στη δεκαετία του ‘30, είτε της Βάρκιζας, είτε του Άρη Βελουχιώτη και του Ζαχαριάδη, είτε του 1989 όταν το ΚΚΕ μπήκε στην ίδια κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, είτε για το πώς το ΚΚΕ υποστήριζε άκριτα τον Γκορμπατσόφ πριν ανακαλύψει πως ήταν προδότης, είτε, να πάμε πολύ πίσω και να συζητήσουμε για την Οκτωβριανή επανάσταση, ή ακόμα για το τι έλεγε ο Λένιν για το θέμα της συνεργασίας με την υπόλοιπη αριστερά (η συζήτηση για το «ενιαίο μέτωπο») πολύ ευχαρίστως θα το κάνουμε!

Στο θέμα του Χίτλερ, όμως, ας ξεκαθαρίσουμε τι γράψαμε στο άρθρου που δημοσιεύσαμε στο σάιτ μας (https://xekinima.org/arthra/view/article/xrysi-aygi-kai-xalyboyrgia-apantisi-ston-rizospasti/, 22/2/12) : γράψαμε ότι η «συμβουλή» του Στάλιν προς την ηγεσία του ΚΚ Γερμανίας ήταν: μην φοβάστε την άνοδο του Χίτλερ, θα ανέβει, θα εκτεθεί και θα πέσει – και τη θέση του θα πάρουμε εμείς. Αυτό γράψαμε! Και ο λόγος που αναφέραμε τη στάση του Στάλιν προς τον Χίτλερ (προτού αυτός ανέβει στην εξουσία) ήταν για να τεκμηριώσουμε ότι ιστορικά ο σταλινισμός υποτιμούσε τον κίνδυνο του φασισμού όσο ο τελευταίος ήταν «μικρός» – κι όταν πια ο φασισμός δυνάμωνε και γινόταν τέρας τότε ο σταλινισμός ανακάλυπτε τον κίνδυνο…

Αυτό το συνδέουμε με το σήμερα, με τη σημερινή στάση του ΚΚΕ. Κι εδώ δεν εννοούμε τόσο το «λάθος» της υποδοχής της Χ. Αυγής στη Χαλυβουργία το οποίο, αφαιρετικά, θα μπορούσε να ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό. Εννοούμε, κύρια, ότι εδώ και πολλά χρόνια κυριαρχεί στο ΚΚΕ η «λογική» του να μην ασχολείται με τους φασίστες γιατί έτσι τους δίνει αξία…

Όταν η Χ. Αυγή μπει στη Βουλή, το ΚΚΕ πιθανά να αρχίσει να αλλάζει γνώμη…

***

Τρίτο. Ποιος φταίει για την άνοδο του Χίτλερ; Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα λέει ο Ριζοσπάστης. Καμία διαφωνία, λέμε εμείς: την κύρια ευθύνη για την άνοδο του Χίτλερ την φέρει η ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών, η  οποία με την καταστροφική της πολιτική άνοιγε το δρόμο στο δυνάμωμα του Χίτλερ, ιδιαίτερα καθώς ήταν το  μεγαλύτερο από τα δύο κόμματα των Γερμανών εργαζομένων. Γιατί, οι Γερμανοί εργαζόμενοι δεν είχαν ένα αλλά δύο, μαζικά κόμματα – εκτός από το Σοσιαλδημοκρατικό υπήρχε και το Κομμουνιστικό. Οι σοσιαλδημοκράτες είχαν την κύρια ευθύνη γιατί ήταν το μεγαλύτερο από τα δύο. Το Κομμουνιστικό είχε όμως επίσης ευθύνες, σαν το δεύτερο μαζικό κόμμα.

Δεν υπάρχει ο χώρος εδώ για να εξηγήσουμε αναλυτικά τις ευθύνες του ΚΚ Γερμανίας, γι’ αυτό θα περιοριστούμε στην εξής σύντομη αναφορά. Η πολιτική του ΚΚΓ, τότε, ήταν ανάλογη με την πολιτική που ακολουθεί σήμερα στην Ελλάδα το ΚΚΕ: καμία συνεργασία με την υπόλοιπη αριστερά, γιατί είναι όλοι προδότες. Στη Γερμανία την περίοδο που συζητάμε, ένα από τα βασικά καθήκοντα για να εμποδιστεί η άνοδος των Ναζί ήταν η συνεργασία του ΚΚΓ με τους εργαζόμενους που ανήκαν σε άλλα κόμματα, για ένα κοινό εργατικό μέτωπο ενάντια στο φασισμό. Το βασικό εργατικό κόμμα πέρα από το ΚΚΓ ήταν, όπως αναφέραμε, το Σοσιαλδημοκρατικό. Το ΚΚΓ χαρακτήριζε αυτό το κόμμα σαν «σοσιαλφασιστικό» και σαν «δίδυμο αδελφό του φασισμού». Αυτή η πολιτική της εξίσωσης του δεύτερου μαζικού εργατικού κόμματος με τους Ναζί, διασπούσε το εργατικό κίνημα, έχτιζε τείχη ανάμεσα στους εργαζόμενους αντί να τους ενώνει στην πάλη ενάντια στο φασισμό, κι έτσι, μ’ αυτό τον τρόπο, διευκόλυνε την άνοδο του Χίτλερ.

Αυτή είναι επομένως η έννοια της υποτίμησης του κινδύνου του φασισμού στην οποία έχουμε αναφερθεί και επομένως των ευθυνών του σταλινισμού (και του ίδιου του Στάλιν ο οποίος παρακολουθούσε στενά τις εξελίξεις στη Γερμανία) στην άνοδο του ναζισμού στη Γερμανία.

***

Τέλος. Ο Ριζοσπάστης μας κατηγορεί ότι είμαστε «ανιστόρητοι» κι ότι «δεν έχουμε διαβάσει τίποτα». Μας κατηγορεί ότι αναπαράγουμε και μάλιστα «συνειδητά», «την κυρίαρχη ιμπεριαλιστική προπαγάνδα» κι επιβεβαιώνουμε, έτσι, το ρόλο μας «ενάντια στα συμφέροντα της εργατικής τάξης».

Δεν θα μπούμε στον κόπο να σας απαντήσουμε «σύντροφοι», γιατί δεν πρόκειται να αγωνιζόμαστε να σας αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες!

Όμως μ’ αυτή σας τη στάση, της λάσπης και των αστήριχτων καταγγελιών, απλά συνεχίζετε «με συνέπεια» όλη την ιστορία του σταλινισμού: εσείς είσαστε οι μόνοι καθαροί, οι μόνοι αριστεροί, οι μόνοι επαναστάτες· όποιος διανοηθεί να διαφωνήσει μαζί σας, όχι μόνο δεν είναι αριστερός, αλλά είναι πράκτορας του εχθρού, της άρχουσας τάξης, των ιμπεριαλιστών, ή ακόμα και των φασιστών· όποιος δεν αναγνωρίζει τη δική σας ανώτερη σοφία, πρέπει να καεί στο πυρ το εξώτερο.

Έτσι, όμως, δεν κτίζεται η αριστερά, πολύ περισσότερο η επαναστατική αριστερά που έχει ανάγκη η κοινωνία και ο τόπος. Ετσι, καταστρέφεται η αριστερά και στο «πτώμα» της απάνω στήνουν χορό τα κοράκια των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων.

____________________________________________

1 Ριζοσπάστης, Πέμπτη 23/2/12. http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=6711526&publDate=23/2/2012
2 Δείτε για παράδειγμα:
https://xekinima.org/arthra/view/article/oi-ergazomenoi-sti-xalyboyrgia-grafoyn-istoria/
https://xekinima.org/arthra/view/article/stin-23-mera-i-apergia-diarkeias-ton-400-ergazomenon-tis/
https://xekinima.org/arthra/view/article/skliri-apergia-diarkeias-ton-400-ergazomenon-tis-ellini/

 

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής