Νέα επίθεση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους στις τέχνες!

Σήμερα καλούνται κινητοποιήσεις καλλιτεχνών σε μια σειρά πόλεις της Ελλάδας, από την Θεσσαλονίκη μέχρι τα Χανιά και το Ηράκλειο Κρήτης. Στην Αθήνα το κάλεσμα είναι 12:00 στα Προπύλαια, ενώ στη Θεσσαλονίκη 12:00 στην Καμάρα. Ακολουθεί ανακοίνωση από το «Ξ» που μοιράζεται κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βλέπει την πανδημία να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και προσπαθεί να πείσει ότι παίρνει «μέτρα», αλλά δεν θέλει και να τα πληρώσει. Έτσι, για άλλη μια φορά, φορτώνει το κόστος σε όλους και όλες μας! Ενώ έχει αφήσει τη δημόσια υγεία να διαλύεται (με δεκάδες ανθρώπους να πεθαίνουν καθημερινά) ενώ ξανανοίγει τα σχολεία στην ουσία χωρίς μέτρα προστασίας, ενώ τα λεωφορεία αποτελούν καθημερινό ραντεβού με τον κορονοϊό για πλατιά στρώματα της κοινωνίας, η κυβέρνηση στρέφεται ξανά ενάντια στους εργαζόμενους στην τέχνη.

Μαζί με τους καλλιτέχνες, χτυπάει και μια σειρά άλλων κλάδων (τεχνικοί, βοηθητικό προσωπικό σε εκδηλώσεις, κλπ) αλλά και πολλές μικρές επιχειρήσεις που βασίζουν την ύπαρξή τους στο μουσικό τους πρόγραμμα.

Η εστίαση

Αυτή τη φορά, αντί για πλήρες κλείσιμο της εστίασης, απλά απαγόρευσε τη μουσική. Επειδή θέλει να γλιτώσει όσα λεφτά μπορεί από αποζημιώσεις, επέτρεψε στα μαγαζιά της εστίασης (δηλαδή στους πολλούς που δεν έχουν άδειες κέντρων διασκέδασης, αλλά απλές άδειες εστιατορίων κλπ) να συνεχίσουν να δουλεύουν με φαγητό, αλλά χωρίς μουσική! Έτσι εφόσον τα μαγαζιά δουλεύουν, η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν έχει υποχρέωση να δίνει αποζημιώσεις. Βέβαια αυτό για αμέτρητα μαγαζιά που στην πραγματικότητα είναι στημένα με επίκεντρο τη μουσική, είναι αδύνατον! Άρα τα κλείνει ουσιαστικά, χωρίς όμως αποζημίωση.

Οι μουσικοί

Στους ίδιους χώρους, απαγορεύει στους επιχειρηματίες να βγάλουν τους μουσικούς σε αναστολή, εφόσον θεωρητικά τα μαγαζιά δουλεύουν! Δεν έχει σημασία που οι μουσικοί απαγορεύεται να δουλέψουν εκεί, ας δουλέψουν ως σερβιτόροι, μάγειρες ή κάτι άλλο. Όσο για τους μουσικούς που εργάζονται με ημερήσιες προσλήψεις, τους πετάει εκτός δουλειάς σε ό,τι είδος επιχείρησης κι αν δουλεύουν…

Για να μη γίνει όμως και μεγάλος χαμός από τους καλλιτέχνες, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα δώσει 534€ για τον Γενάρη μέσω του καλλιτεχνικού μητρώου που θεσπίστηκε πέρσι εν μέσω πανδημίας. Έτσι γλιτώνει αφενός από όσους δεν είναι γραμμένοι (και δεν μπορούν πλέον και να γραφτούν) στο μητρώο και επίσης γλιτώνει και από ένσημα, δώρα γιορτών, εποχικά επιδόματα και όσα άλλα θα θεμελιώναμε αν μπαίναμε σε αναστολή! Αυτή είναι η κυβέρνηση της ΝΔ! Απατεώνες που κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους την ώρα που αφήνουν τον κόσμο να πεθαίνει!

Διεκδικούμε να μπορούμε να ζήσουμε με αξιοπρέπεια!

Απέναντι σε αυτή τη νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον χώρο του πολιτισμού, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, η νεολαία, πρέπει να ξαναβγούμε στους δρόμους και να διεκδικήσουμε!

Εκτός από άμεσα μέτρα στήριξης του συστήματος υγείας και προστασίας της κοινωνίας από την πανδημία, αποσυμφόρηση των ΜΜΜ, των σχολείων, των πανεπιστημίων, πρέπει να διεκδικήσουμε μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον πολιτισμό και όλων όσων πλήττονται από τις διαρκείς επιθέσεις της κυβέρνησης!

Για τους εργαζόμενους στον χώρο των τεχνών πρέπει να δοθούν άμεσα:

  • αποζημιώσεις για τα χαμένα μεροκάματα λόγω ακύρωσης συναυλίας / παράστασης, ή λόγω νόσησης από covid19 μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών, να ακυρωθεί ο παράλογος αποκλεισμός όσων εγγράφηκαν σε αυτό μετά τις 10/1/2020,
  • επιδότηση ενοικίου, ένταξη σε όλα τα επιδόματα των εργαζομένων που δουλεύουν με μπλοκάκι,
  • συχνά, δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους για τις πρόβες και τις παραστάσεις.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,178ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,010ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα