Array

Νέα ΕΓΣΣΕ: Πάλι πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων η ΓΣΕΕ

Τις προηγούμενες μέρες η ηγεσία της ΓΣΕΕ έστειλε πρόσκληση προς τον ΣΕΒ για να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Οι προτάσεις όμως της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ βρίσκονται άλλη μια φορά πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων.

Ας δούμε τις προτάσεις της ΓΣΕΕ συγκεκριμένα:

1.Κατώτερος μισθός

Η εισήγηση Παναγόπουλου μιλά για κατώτερο μισθό 800 ευρώ τη νέα χρονιά. Αυτό σημαίνει στην πράξη 60 ευρώ αύξηση το μήνα για όσους αμείβονται με 740 ευρώ μικτά. Για όλους τους υπόλοιπους η πρόταση της ΓΣΕΕ είναι μια μικρή ποσοστιαία αύξηση γύρω από τον πληθωρισμό. Το πρώτο ερώτημα είναι: ποιος εργαζόμενος σήμερα μπορεί να τα βγάλει πέρα με 800 ευρώ ή με ελάχιστη αύξηση μισθού τη στιγμή που η κυβέρνηση ξεκινά σαφάρι απέναντι στα εισοδήματα με το νέο πρόγραμμα σταθερότητας που υπόβαλε στην ΕΕ. ( 20% αύξηση του φόρου σε ποτά και τσιγάρα, αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, αύξηση ειδικού φόρου στα καύσιμα κτλ.). Η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν ξεκινά και δεν καθορίζει τα αιτήματά της από τις ανάγκες των εργαζομένων παρότι αναφέρει στο διεκδικητικό της πλαίσιο ότι έχουμε το μεγαλύτερο ποσοστό ( 14%) φτωχών εργαζομένων στην ΕΕ. Επίσης δεν υπολογίζει τις τεράστιες εισοδηματικές απώλειες των εργαζομένων από τις διαρκείς πολιτικές λιτότητας που έχουν οδηγήσει τους σημερινούς μηνιάτικους μισθούς να βρίσκονται στα επίπεδα του 1984(!!) σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.

Δεύτερο, αν τα 60 ευρώ αποτελούν τη «διεκδίκηση» της ΓΣΕΕ, σε τι συμβιβασμό θα καταλήξει; Η αντίληψη της ΠΑΣΚΕ φαίνεται από την εισήγηση Παναγόπουλου στο γενικό συμβούλιο της ΓΣΕΕ όπου αναφέρεται ότι

«αφετηρία της θετικής δράσης μας αποτελεί η ΕΓΣΣΕ της περιόδου 2008-2009 η οποία αποδείχθηκε κορυφαία κατάκτηση, παρά και ενάντια στην αναίτια, εμπαθή, με κομματικές σκοπιμότητες και απαράδεκτες εκφράσεις, επιθέσεις που δέχθηκε».

Αφετηρία λοιπόν για την συνδικαλιστική ηγεσία είναι η περσινή αύξηση κατά 0,8 ευρώ τη μέρα, η οποία μάλιστα αποτελεί «κορυφαία κατάκτηση»!!

2.Απολύσεις

Τη στιγμή που στο όνομα της κρίσης οι επιχειρήσεις ζητούν την απελευθέρωση των απολύσεων και η ανεργία δια στόματος Λοβέρδου αγγίζει το 20% η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν ζητά πάγωμα και απαγόρευση των απολύσεων. Αντίθετα ζητά κατάθεση «κοινωνικού σχεδίου» μετά τις απολύσεις ή να είναι γραπτώς αιτιολογημένες από την εργοδοσία. Ενώ για τους εργαζόμενους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη ζητά να επιτρέπεται μόνο για … «σπουδαίο λόγο»».

Οι προτάσεις αυτές είναι βούτυρο στο ψωμί των επιχειρήσεων και των εργοδοτών.

3.Ελαστική εργασία και stage

Και εδώ η εισήγηση Παναγόπουλου συμβαδίζει με τις ορέξεις του ΣΕΒ:

«Θέσπιση κατώτατου ορίου ωρών εργασίας στη μερική απασχόληση στις τέσσερις ώρες ανά ημέρα και είκοσι ανά εβδομάδα. Θέσπιση ανώτατου επιτρεπόμενου ορίου των εργαζομένων με μειωμένη απασχόληση ανά επιχείρηση ή εκμετάλλευση, στο 10% του προσωπικού τους,[…] χρονικός περιορισμός απασχόλησης μέσω προγραμμάτων εργασιακής εμπειρίας (stage)».

Η ΓΣΕΕ λοιπόν δεν ζητά κατάργηση των stage και της επισφαλούς εργασίας. Ζητά περιορισμό της! Αυτό θα πει υπεύθυνη στάση όπως την έχει εξαγγείλει ο πρόεδρος της, Παναγόπουλος.

Υποταγμένος συνδικαλισμός

Αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα πόσο υποταγμένος είναι ο συνδικαλισμός των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ. Κι αυτό δεν φαίνεται μόνο από το πόσο περιορισμένα είναι τα αιτήματα της ΓΣΕΕ, φαίνεται κι από το γεγονός πως όταν ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ έκανε μέσα στο Δεκέμβρη εισήγηση 40 σελίδων στο Γενικό συμβούλιο, δεν έκανε ούτε για δείγμα αναφορά σε απεργιακή κινητοποίηση.

Η σκυτάλη στην αριστερά

Η σκυτάλη είναι στα χέρια των παρατάξεων της αριστεράς και των πρωτοπόρων συνδικαλιστών της βάσης που πρέπει από κοινού και από τα κάτω να παλέψουν για ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα κινητοποιήσεων που θα διεκδικεί:

– Ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, δηλαδή 200-300 ευρώ το μήνα σε όλα τα χαμηλά εισοδήματα.

– Σταθερή δουλειά για όλους – να μπει τέλος στις εργολαβίες και την ελαστική εργασία.

– Βαριά φορολογία στο κεφάλαιο για να βρεθούν τα χρήματα που δήθεν δεν υπάρχουν.

– Όποια επιχείρηση επιχειρεί να βάλει λουκέτο ή να προχωρήσει σε μαζικές απολύσεις, να περνά στα χέρια των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών.

– Δωρεάν υγεία – παιδεία – πρόνοια για να μην επιβαρύνεται συνεχώς η τσέπη των εργαζομένων.

Δημήτρης Πανταζόπουλος

___________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα