Νέα Απεργία στις τράπεζες σήμερα 25/10. Ανάγκη για κλιμάκωση και οργάνωση του αγώνα!

Tου Θανάση Μαρίνη,
αναπληρωματικού μέλους Δ.Σ. ΣΥΕΤΕ(*)

Η πολύ μεγάλη συμμετοχή (αύξηση ποσοστών συμμετοχής σε όλες τις τράπεζες και μαζική διαδήλωση με πάνω από 1000 άτομα στην Αθήνα) των τραπεζοϋπαλλήλων στην απεργία της 24ης Οκτώβρη ανάγκασε την ΟΤΟΕ να προκηρύξει και δεύτερη 24ωρη για τις 25 Οκτωβρίου.

Ήταν μια πρώτη μαζική απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης- Τρόικα- τραπεζιτών να καταληστέψουν τα αποθεματικά των ταμείων μας, προκειμένου να κλείσουν τις μαύρες τρύπες του αντιλαϊκού προϋπολογισμού, αλλά και να εξαφανίσουν κάθε μορφή εργατικής- κοινωνικής κατάκτησης.

Για να μπορέσει ο αγώνας μας να έχει νικηφόρο αποτέλεσμα πρέπει άμεσα να κινηθούμε, ως εξής:

  • Συνέχιση της απεργίας και την Παρασκευή 26/10 αν η Κυβέρνηση επιμείνει, με προοπτική να συνεχίσουμε και την επόμενη βδομάδα καθώς πέρα από το δικαίωμα στην υγεία διακυβεύονται όλα όσα έχουμε γνωρίσει ως κοινωνικές κατακτήσεις. Οι τακτικές του “να περιμένουμε και θα δούμε” ή του “καλού παιδιού” έχουν δοκιμαστεί και έχουν αποτύχει. Αν θέλουμε πραγματικά αποτελέσματα πρέπει να δείξουμε αποφασιστικότητα, μαχητικότητα και διάρκεια στον αγώνα μας!
  • Κοινό μέτωπο όλων των τραπεζοϋπαλλήλων μέσα από διατραπεζικές συναντήσεις εργαζομένων της βάσης στις μεγάλες πόλεις προκειμένου να επεξεργαστούμε ένα κοινό σχέδιο εξορμήσεων-κινητοποιήσεων-καταλήψεων.
  • Η αιχμή της μάχης μας αυτή τη στιγμή είναι το αίτημα για υπεράσπιση των ταμείων υγείας μας. Χρειάζεται όμως να παλέψουμε και για συνολική ανατροπή των σχεδίων της κυβέρνησης καθώς θέλουν να διαλύσουν κάθε κατάκτηση που έχουμε κερδίσει τις προηγούμενες δεκαετίες μέσα από σκληρούς αγώνες (ταμεία υγείας- κοινωνική ασφάλιση- συλλογικές συμβάσεις- προστασία από απολύσεις, κτλ).
  • Αυτόν τον αγώνα πρέπει να τον «δέσουμε» με το αίτημα για εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο και διαχείριση προκειμένου να απαλλαγούμε μια και καλή από τα αρπακτικά που λέγονται τραπεζίτες που προκάλεσαν την κρίση και τώρα απαιτούν από εμάς να πληρώσουμε τα σπασμένα. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε μια και καλή το εργασιακό μας μέλλον και να θέσουμε τις τράπεζες στην υπηρεσία της κοινωνίας.
  • Δεν πρέπει να επαναλάβουμε λάθη του παρελθόντος και να εγκλωβιστούμε σε συντεχνιακές λογικές, ότι τάχα θα σωθούμε μόνοι μας σε μια κοινωνία που καταρρέει. Γι αυτό πρέπει να απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και Ομοσπονδίες που βρίσκονται σε απεργιακή- αγωνιστική κατεύθυνση με σαφή στόχο την ανάπτυξη ενός κινήματος που θα ρίξει την κυβέρνηση και τα μέτρα που αυτή προσπαθεί να εφαρμόσει.

 _____________________

(*) ΣΥΕΤΕ: Σύλλογος Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα 
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής