Νέα αγωγή ONEX/Ναυπηγία Σύρου προς Παρατηρητήριο Περιβάλλοντος. Ζητούν 2 εκ. ευρώ!

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου είναι ένα περιβαλλοντικό σωματείο στο οποίο δραστηριοποιούνται σχεδόν 300 κάτοικοι του νησιού, που εδώ και πάνω από έναν χρόνο έχει δημοσιοποιήσει την υπόθεση παρουσίας βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης. Όπως σημειώνει το «Παρατηρητήριο», πρόκειται για ρύπανση που προκαλείται από τη δραστηριότητα της εταιρείας «ONEX (ΟΝΕΞ) ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΥΡΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», ζήτημα για το οποίο έχουν στείλει επιστολές στον αρμόδιο υπουργό, ενώ με βουλευτές έχουν φέρει το θέμα και στη Βουλή. Η «ONEX» προσπαθώντας να φιμώσει κάθε στόμα που αντιδρά στην περιβαλλοντική καταστροφή και υπερασπίζεται τον τόπο του, απάντησε με σειρά εξώδικων και αγωγών, απαιτώντας πάνω από 2 εκατομμύρια ευρώ αποζημίωση. Ως «Ξ» στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον δίκαιο αγώνα τον κατοίκων του νησιού και δημοσιεύουμε το Δελτίο Τύπου που μας έστειλε το «Παρατηρητήριο».

Μετά τα ΤΡΙΑ (3) εξώδικα και τη μία αγωγή που έχει καταθέσει ο όμιλος ΟΝΕΧ κατά του ΠΠΠΣ και μελών του, στις 9/4/2021 μας κοινοποίησε και ΔΕΥΤΕΡΗ αγωγή στην οποία στρέφεται κατά του συλλόγου και του μέλους μας που έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη με αφορμή την πρώτη αγωγή. Παράλληλα μας κοινοποίησε και ΝΕΟ, τέταρτο εξώδικο, προς το σύλλογο και τον πρόεδρο του ΔΣ του για τη δεύτερη συνέντευξη του σε ραδιοφωνική εκπομπή. Με τη ΝΕΑ αυτή σημερινή αγωγή αξιώνουν ακόμη 1.000.0000€ τουλάχιστον, κάνοντας το συνολικό ποσό των απαιτήσεων των εταιρειών να ξεπερνάει τα 2.000.000€ έως τώρα και προαναγγέλλουν επιπλέον αγωγές για τις συνεντεύξεις του προέδρου του ΔΣ.

Είναι πραγματικά άξιο ιδιαίτερης αναφοράς ότι ο όμιλος της ONEX υποστηρίζει πως η ραδιοφωνική συνέντευξη του μέλους μας καθώς και οι δημοσιεύσεις μας ήταν ικανές να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις εταιρείες του με ακυρώσεις συμβολαίων και με προβλήματα στη συνεργασία τους με τη CISCO για τη δημιουργία του Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, αλλά κυρίως ότι ισχυρίζονται πως επηρέασαν διεθνείς κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς στις αποφάσεις τους, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά: “Και σαν να μην έφταναν αυτά, τώρα πια εγχώριοι και διεθνείς αρμόδιοι κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί φορείς, με δεδηλωμένο ενδιαφέρον για την πρόταση του ομίλου μας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μας εκφράζουν την επιφυλακτικότητα τους να ξεκινήσουν συνεργασία με τον όμιλο ONEX, στο πλαίσιο επενδυτικών βημάτων στην Ελλάδα….”, [σημείο 122, σελ. 64 της αγωγής].

Και σε αυτήν την αγωγή τονίζεται ότι οι εταιρείες τους πότε δεν εκδίωξαν δικαστικά κάποιον για να σιωπήσει αλλά ταυτόχρονα καταθέτουν νέα αγωγή και νέα εξώδικα για ραδιοφωνικές συνεντεύξεις. Επίσης, τονίζουν ότι δεν είναι πρακτική τους η κοινοποίηση εξωδίκων και αγωγών την ίδια στιγμή που μόνο στο ΠΠΠΣ και στα μέλη του έχουν στείλει, μέχρι τώρα, 2 αγωγές, 4 εξώδικα, έχουν ήδη προαναγγείλει τουλάχιστον μία ακόμη αγωγή, ενώ είχαν καταθέσει μία επιπλέον αγωγή η οποία αποσύρθηκε χωρίς να μας κοινοποιηθεί ποτέ.

Κάθε λογικός άνθρωπος αντιλαμβάνεται την αντίφαση και το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμού εναντίον των πολιτών που αγωνιούν για την υγεία τους και το περιβάλλον που ζουν και βλέπουν τις αρχές να μην αντιδρούν στα συνεχή και επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρύπανσης που λαμβάνουν χώρα σε κοινή θέα, αλλά και στη δίωξη πολιτών με εξοντωτικά ποσά. Το ΠΠΠΣ απηύθυνε και θα συνεχίσει να απευθύνει ερωτήματα στις αρχές οι οποίες είναι οι μόνες αρμόδιες για να επιβεβαιώσουν την τήρηση των νόμων.

Τα ερωτήματα των πολιτών προς τις αρχές δεν αποτελούν δυσφήμηση αλλά συνταγματικό μας δικαίωμα. Δικαίωμα μας επίσης είναι να δίνουμε συνεντεύξεις στο πλαίσιο των καταστατικών μας σκοπών για την προστασία του περιβάλλοντος και της εποπτείας των αρχών στην εφαρμογή των νόμων και σχετικών διατάξεων όπως και για τη δημοσιοποίηση των διώξεων που δεχόμαστε για αυτή μας τη δράση.  

Εκφράζουμε τη θλίψη μας για την ανυπαρξία των πολιτικών αρχών που έχουν αφήσει τη δημοκρατία στον τόπο μας να κατρακυλήσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα και καλούμε όλους τους ενεργούς και νοήμονες πολίτες να σταθούν απέναντι στο κλίμα εκφοβισμού και διώξεων που επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί στο νησί ως άλλη αναπτυξιακή αύρα.

Σύνδεσμοι για την αγωγή και το εξώδικο εδώ κι εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα