ΝΔ: Τέρμα το διάλειμμα φιλίας των λαών – ζήτω η Ευρώπη-φρούριο!

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τα θύματα του σεισμού στην γειτονική Τουρκία και Συρία –όπως επιβάλλει άλλωστε και το αστικό και διπλωματικό σαβουάρ βιβρ– η κυβέρνηση της ΝΔ και ο ελληνικός καπιταλισμός επανήλθαν δριμύτεροι στις αντι-προσφυγικές πολιτικές της Ελλάδας-φρούριο, ως μέρος της Ευρώπης-φρούριο.

Δύο μέτρα και δύο σταθμά

Τι κι αν ξέρουν πως στις σεισμόπληκτες περιφέρειες της Τουρκίας κατοικούν 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι κι ανάμεσα τους 2 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες, δηλ. το 50% των Σύριων προσφύγων που ζουν στην Τουρκική επικράτεια.1

Τι κι αν ξέρουν πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως ο σεισμός άλλαξε δραματικά, σε Τουρκία και Συρία μαζί, την ζωή 23 εκατομμυρίων ανθρώπων, ανάμεσα τους 1,4 εκατομμύρια παιδιά. Είτε μέσω των άμεσων απωλειών σε ζωές, είτε μέσω της αστεγίας, της ανεργίας, των κατεστραμμένων υποδομών σε υγεία, παιδεία, συγκοινωνίες, ύδρευση, ηλεκτρισμό κλπ.2

Αυτά αποτελούν… ασήμαντες λεπτομέρειες για την κυβέρνηση, που δια στόματος του υπουργού Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκου, δήλωσε:

«είναι, δυστυχώς, πιθανό να έχουμε ένταση των πιέσεων, καθώς ο καταστροφικός σεισμός στη γειτονική μας χώρα υπάρχει ενδεχόμενο να οδηγήσει σε πρόσθετες μεταναστευτικές ροές. Δεν έχει επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο έως τώρα, αλλά αναμφίβολα υπάρχει αυτός ο κίνδυνος».3

Άρα, κατά το αφήγημα του υπουργού και της κυβέρνησης της ΝΔ, οι σεισμόπληκτοι Τούρκοι και Σύριοι, είτε είναι ήδη αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είτε «προσφυγοποιηθούν» το επόμενο διάστημα εξαιτίας των συνθηκών, καλά θα κάνουν να κάτσουν στα αβγά τους…

Οτιδήποτε άλλο βαφτίζεται εκ των προτέρων «κίνδυνος». Σε πλήρη αντίθεση μάλιστα με την ιδιοτελή και υπολογιστική αντιμετώπιση των Ουκρανών προσφύγων πολέμου ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν το διευθυντήριο της Ε.Ε. και η κυβέρνηση της ΝΔ άνοιγαν (και σωστά έκαναν) σύνορα και αγκαλιές για να υποδεχτούν 8.087.952 πρόσφυγες από τους οποίους οι 4.863.513 απολαμβάνουν σήμερα καθεστώς προσωρινής προστασίας με πλήρη δικαιώματα (στοιχεία Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες -21/2/2023). 4

Η αλήθεια βέβαια είναι πως οι Ουκρανοί πρόσφυγες δεν βαφτίστηκαν ποτέ «κίνδυνος», γιατί είχαν την τύχη να προέρχονται από μια χώρα-σύμμαχο του ΝΑΤΟ και της Δύσης.

Ο φράχτης του Έβρου

Την παραπάνω δήλωση ο υπουργός Εσωτερικών την συνόδευσε και με έργα. Με την ανακοίνωση πως η κυβέρνηση επιταχύνει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο κατά 35 επιπλέον χιλιόμετρα με fast track διαδικασία. Ανάδοχος ορίστηκε ήδη η «Ένωση Οικονομικών Φορέων ΤΕΡΝΑ Α.Ε. και ΙΝΤΡΑΚΑΤ» και το κόστος ανέρχεται στα 78 εκατομμύρια ευρώ, ήτοι 2.230 ευρώ το μέτρο!5

Ενώ επόμενο βήμα –εφόσον επανεκλεγεί η ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές– θα ’ναι η συνολική κατασκευή ενός φράχτη στον Έβρο, σε όλη την παραποτάμια περιοχή, μήκους 140 χιλιομέτρων.

Τόσα λεφτά για φράκτες όταν οι πρόσφυγες, αλλά και οι Έλληνες εργαζόμενοι και φτωχοί υποφέρουν από την ακρίβεια και τους καθηλωμένους μισθούς και συντάξεις!

Θανατηφόρο Αιγαίο

Εξίσου γαλαντόμο και το υπουργείο Μετανάστευσης και ειδικότερα η Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού και Διαχείρισης Προγραμμάτων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων,  που ανακοίνωσε την:

«διάθεση χρηματοδότησης ύψους 105.500.000 ευρώ με σκοπό την απόκτηση 50 νέων σκαφών από το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή […] μέσω των Ταμείων Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων (ΤΑΜΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης». 6

Με βάση το μητρώο αυτής της κυβέρνησης, είμαστε παραπάνω από σίγουροι ότι κι αυτή η επένδυση έρχεται για να «κουμπώσει» με τις συστηματικές και παράνομες επαναπροωθήσεις (push backs) στο Αιγαίο, που έχουν κατατάξει την Ελλάδα στην νούμερο ένα καταγγελλόμενη χώρα της Ε.Ε. από πρόσφυγες-θύματα αυτών των πολιτικών. Ενώ την ίδια ώρα έχουν μετατρέψει το Αιγαίο σε μια από τις πιο θανατηφόρες θάλασσες του κόσμου.

Ας επαναλάβουμε κάτι που έχουμε γράψει και σε άλλα άρθρα μας:

«Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αναλογία των προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ελλάδας σε σχέση με τις αφίξεις έχει αυξηθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά μόνο:

  • Το 2015 υπήρχε ένας νεκρός πρόσφυγας ανά 1.072 αφίξεις.
  • Το 2017 υπήρχε ένας νεκρός ανά 504 αφίξεις.
  • Το 2020 ένας νεκρός ανά 190 αφίξεις.
  • Το 2021 ένας νεκρός ανά 175 αφίξεις.
  • Για το πρώτο 6μηνο του 2022, έχουμε έναν νεκρό ανά 149 αφίξεις». 7

Ταξική διεθνιστική αλληλεγγύη

Στο τέλος-τέλος για την κυβέρνηση, στις πολιτικές της για τα σύνορα και τους πρόσφυγες, συνεχίζει να ισχύει το ρητό «με ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια».

Δηλαδή και το ακροατήριο των ακροδεξιών της ψηφοφόρων ικανοποιεί και την ρατσιστική ατζέντα της Χρυσής Αυγής και του Κασιδιάρη εφαρμόζει και το προφίλ του «σωτήρα του έθνους» χτίζει και εκδούλευση πουλάει στο διευθυντήριο της Ε.Ε. και η μπίζνα των στρατιωτικοποιημένων θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων αποδίδει κέρδη στους φίλιους στην κυβέρνηση κατασκευαστικούς ομίλους.

Εμείς πάλι συντασσόμαστε με τα εκατοντάδες σωματεία, συλλόγους, σχολεία, απλούς εθελοντές που αυθόρμητα και έμπρακτα συνεχίζουν να δείχνουν την αλληλεγγύη τους στους σεισμόπληκτους στην Τουρκία και την Συρία.

Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για:

  • Απελευθέρωση των πόρων που σπαταλά η Ε.Ε. και ο ελληνικός καπιταλισμός για τις πολιτικές της καταστολής και της αποτροπής. Με αυτά τα ίδια ευρωπαϊκά κονδύλια να στηριχθούν οι σεισμόπληκτοι και η ανοικοδόμηση των περιοχών που πλήγηκαν.
  • Άμεση άρση του εμπάργκο προς την Συρία και αποχώρηση όλων των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων από την περιοχή.
  • Κατάργηση της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, με βάση την οποία η Τουρκία κρατά τους πρόσφυγες έναντι πληρωμών από την Ε.Ε., κάτω από εντελώς απάνθρωπες συνθήκες. Σήμερα δεν υπάρχει ούτε καν αυτό, μόνο το χάος.
  • Να σταματήσουν οριστικά οι επαναπροωθήσεις στα ελληνικά θαλάσσια και χερσαία σύνορα και να επανακατευθυνθούν όλα τα κονδύλια για τον φράχτη κλπ προς πολιτικές σεβασμού των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των προσφύγων.
  • Κοινός αγώνας των προσφύγων μαζί με τους Έλληνες, Τούρκους, Σύριους και Ευρωπαίους εργαζόμενους και λαϊκά στρώματα, ενάντια στο σύστημα που μας αφήνει απροστάτευτους από σεισμούς και που γεννά την φτώχεια, την καταπίεση, τον ρατσισμό και τον πόλεμο.

__________

1 https://reliefweb.int/report/turkiye/amda-emergency-relief-04-earthquakes-turkiye-21-february-2023
2 ο.π.π.
3 https://www.naftemporiki.gr/politics/1443071/me-diadikasies-fast-track-entos-toy-23-i-epektasi-toy-frakti-ston-evro/
4 https://data.unhcr.org/en/situations/ukraine
5 https://twitter.com/e_amyna/status/1629068032461897728
6 https://www.efsyn.gr/ellada/dikaiomata/379341_allileggyi-arkei-na-meinoyn-stis-hores-toys
7 https://xekinima.org/oi-sygkalypseis-ton-pushbacks-ta-psemata-tis-kyvernisis-kai-ta-dromologia-toy-thanatoy/

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα