Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Κινήσεις για πώληση και απολύσεις

Του Θοδωρή Φράγκου

Η διεθνής οικονομική κρίση έχει σημαντικές συνέπειες στη ναυπηγική βιομηχανία. Η γερμανική πολυεθνική Thyssen Krupp ιδιοκτήτρια εταιρεία των ναυπηγείων Σκαραμαγκά έχει αποφασίσει εδώ και μήνες ένα ευρύτατο πρόγραμμα περικοπών τόσο στη Γερμανία όσο και σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Αυτό θα σημαίνει εγκατάλειψη θυγατρικών, πώληση παραγωγικών μονάδων και μείωση 3.000 θέσεων εργασίας σε όλο τον κόσμο. Αυτό οι καπιταλιστές των πολυεθνικών όπως η Thyssen Krupp το ονομάζουν (βλ. Financial Times) εξυγίανση του χαρτοφυλακίου τους.

Ιδιωτικοποίηση από το ΠΑΣΟΚ το 2001

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ το 2001 με τη στήριξη των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ πούλησε τα ναυπηγεία στην HDW που στη συνέχεια απορροφήθηκε από τη Thyssen με συνέπεια να μειωθούν δραστικά οι θέσεις εργασίας, να χτυπηθούν εργασιακά δικαιώματα και να αρχίσει η συρρίκνωση των ναυπηγείων. Η πώληση σε θυγατρική εταιρεία της μονάδας τροχαίου υλικού ( κατασκευή βαγονιών) θα σήμαινε δραστική μείωση της παραγωγικής βάσης και διαχωρισμό των 200 εργαζομένων σε αυτή.

Εξοπλιστικά προγράμματα

Το πρόγραμμα κατασκευής φρεγατών από τα ναυπηγεία έχει κολλήσει, ενώ το πολεμικό ναυτικό αρνείται να παραλάβει υποβρύχιο που κατασκευάστηκε στο Κίελο. Ο ανταγωνισμός και οι πιέσεις για μεγαλύτερη πίτα από τα εξοπλιστικά έχουν ενταθεί καθώς το υπουργείο άμυνας έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με γαλλικό όμιλο για κατασκευή φρεγατών από γαλλικά ναυπηγεία. Η ΕΕ ζήτησε την επιστροφή 230 εκ. ευρώ ( που μαζί με τόκους ξεπερνούν τα 400 εκ. ) ενισχύσεων που τις θεωρεί παράνομες από τη Thyssen Krupp στο ελληνικό δημόσιο, ενώ την ίδια στιγμή στον ισολογισμό της εταιρείας το 2008 εμφανίζονται ζημιές 300 εκ. ευρώ.

Φόβος στους εργαζόμενους για απολύσεις

Ο φόβος και η ανασφάλεια που υπάρχουν στους εργαζόμενους ( 1600 μαζί με έκτακτους και συμβασιούχους ) είναι απόλυτα δικαιολογημένοι καθώς τα σχέδια της πολυεθνικής κάνουν λόγο είτε για πώληση ενός τμήματος είτε ολόκληρου του ναυπηγείου και αναζήτηση αγοραστών. Μάλιστα φέρεται ως ένας από τους ενδιαφερόμενους ο Ν.Ταβουλάρης ιδιοκτήτης των ναυπηγείων Ελευσίνας και Νεωρίου Σύρου. Όλα αυτά τα δεδομένα, η εμπειρία από το 2001 που ιδιωτικοποιήθηκαν τα Ναυπηγεία αλλά και η πραγματικότητα της κρίσης που βρίσκεται σε εξέλιξη πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τους εργαζόμενους. Θα χρειαστεί σκληρή μάχη για να απομονώσουν το γνωστό προδοτικό συνδικαλισμό των ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και να υπερασπίσουν τις θέσεις εργασίας και τα εργασιακά τους δικαιώματα σε συντονισμό με τους εργαζόμενους άλλων επιχειρήσεων των ναυπηγοκατασκευών και του μετάλλου που θα δεχθούν παρόμοια χτυπήματα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα