Περίπου 400 δέντρα αντιστοιχούν σε κάθε κάτοικο του πλανήτη, σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του περιοδικού «Nature»[1]. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι με βάση τις τελευταίες καταγραφές, ο αριθμός των δέντρων του πλανήτη πλησιάζει τα 3,04 τρισεκατομμύρια.
Hμελέτη όμως έχει μια ιδιαίτερα ανησυχητική πλευρά. Οι ρυθμοί με τους οποίους καταστρέφονται τα δάση του πλανήτη, είναι πολύ ταχύτεροι από αυτούς με τους οποίους ξαναγεννιούνται. Έτσι, κάθε χρόνο χάνουμε περίπου 10 εκατομμύρια δέντρα, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1,4 δέντρα ανά κάτοικο.
Υπολογίζεται μάλιστα ότι πριν από χιλιάδες χρόνια, πριν την εμφάνιση του ανθρώπινου πολιτισμού, ο αριθμός των δέντρων του πλανήτη, ήταν περίπου διπλάσιος του σημερινού, με ολόκληρη την Ευρώπη να αποτελεί στην ουσία ένα τεράστιο δάσος.
Η επέκταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε βάρος των δασικών είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τα δάση, αφού ο παρανοϊκός τρόπος με τον οποίο λειτουργούν οι πολυεθνικές τροφίμων και ενέργειας,απαιτεί την αποψίλωση τους. Τη θέση τους παίρνουν καλλιέργειες που προορίζονται για βιοκαύσιμα ή ζωοτροφές και σε πολύ μικρότερο βαθμό, λαχανικά, δημητριακά κ.α. που προορίζονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο.
Την ίδια ώρα βέβαια, περίπου η μισή παραγωγή τροφίμων στον πλανήτη, συνολικά γύρω στα 2 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων καταλήγουν στα σκουπίδια. Και βέβαια ταυτόχρονα, 1 στους οκτώ κατοίκους της γης υποσιτίζεται…[2]
Για να επιστρέψουμε όμως στα δάση, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα του περιοδικού «Nature», μέσα στην πρώτη δεκαετία του αιώνα που διανύουμε, ο ρυθμός απώλειας των δασικών εκτάσεων γύρω από τους Τροπικούς αυξήθηκε κατά 62% σε σύγκριση με τη δεκαετία του 1990.
Οι σημαντικές αυτές μελέτες βοηθάνε σε μεγάλο βαθμό στην κατανόηση του μεγέθους του προβλήματος. Ωστόσο, το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί, όσο η ανθρωπότητα παραμένει αιχμάλωτη του παρανοϊκού συστήματος που καταπίνει τον Αμαζόνιο για να γεμίζει «οικολογικά» ρεζερβουάρ πολυτελών αυτοκινήτων.