Νάουσα: Απολύσεις στο Βαρβαρέσο

Της Σοφίας Παπαχρυσοστομίδου – Νάουσα

Η τοπική κοινωνία της Νάουσας έχει υποστεί τις συνέπειες της νεοφιλελεύθερης αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης τους τελευταίους ιδιαίτερα μήνες. Μετά τις απολύσεις στην ΤΡΙΚΟΛΑΝ, τη σκυτάλη πήρε το άλλο μεγάλο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στη πόλη, αυτό του Βαρβαρέσου.

Η εν λόγω επιχείρηση, πέρα από τις πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με την κυβέρνηση, είναι ιδιοκτήτης 3 εργοστασίων και ενός εκκοκκιστηρίου στη Θήβα. Το τελευταίο μάλιστα εργοστάσιο, αυτό της Νάουσας, ήταν επένδυση ύψους 26 εκ. ευρώ. Με βάση τα λεγόμενα των εργαζομένων, υπάρχει πολλή δουλειά με αποτέλεσμα να έχει εντατικοποιηθεί η εργασία, χωρίς να γίνονται καινούριες προσλήψεις. Η διοίκηση όμως του εργοστασίου, στην προσπάθειά της να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της, ανακοίνωσε πρόσφατα την απόλυση 20 εργαζομένων από τους 300 που συνολικά απασχολούνται με αιτιολογία την κακή πορεία της επιχείρησης.

Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν έντονα και έχουν προχωρήσει μέχρι στιγμής σε 4ωρες στάσεις εργασίας στις 2, 4 και 11 Νοέμβρη. Τα αιτήματα τους δεν είναι μόνο η ανάκληση των απολύσεων αλλά και η κατάργηση των εργολαβιών, όπως στην καθαριότητα, όπου οι ιδιώτες εργολάβοι απασχολούν δεκάδες εργαζόμενους με λιγότερες αποδοχές και μειωμένα ασφαλιστικά δικαιώματα. Όλα αυτά καλύπτονται από διατάξεις που έχει περάσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια και χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε σχεδόν όλες τις μεγάλες εταιρίες από τους εργοδότες.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στις στάσεις εργασίας υπήρξε καθολική, αφού συμμετείχαν εργαζόμενοι ακόμα και στις εργολαβίες. Η διοίκηση μάλιστα προχώρησε σε 3 ακόμα απολύσεις εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας, ως απάντηση στις κινητοποιήσεις τους. Κατά την τελευταία μάλιστα στάση εργασίας, στις 11 Νοέμβρη, απαγορεύτηκε η είσοδος στο εργοστάσιο 32 συνδικαλιστών.

Οι εξελίξεις στην επιχείρηση είναι σίγουρα σοβαρές και αν δεν συνεχιστεί η ισχυρή αντίδραση από το συνδικάτο και δεν υπάρξει συντονισμός και κάλυψη από τη ΓΣΕΕ, η Νάουσα κινδυνεύει να γίνει μια "νεκρή" πόλη ανέργων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα