Να σταματήσουμε το νεοφασιστικό κάμπινγκ στην Κύπρο!

Αμαλία Λοιζίδου

Αθηνά Καρυάτη

Λευκωσία – Κύπρος

Τον περασμένο Οκτώβριο οι ηγέτες των νεοφασιστικών οργανώσεων NDP (Γερμανία) και Forza Nuova (Ιταλία) ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Μιλάνο, ανάμεσα σε άλλα, ότι προτίθενται να οργανώσουν κατασκήνωση στην Κύπρο αυτό το καλοκαίρι, σε συνεργασία με ελληνικά και κυπριακά «κινήματα», εννοώντας προφανώς τους Έλληνες και ντόπιους ομοϊδεάτες τους. Δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα ακόμη πού και πότε θα το κάνουν, αν και έχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές από υποστηρικτές τους εδώ (ανεπίσημα) ότι το σκέφτονται για τα μέσα του Αυγούστου.

Με πρόφαση το εθνικό θέμα, τη «διαμαρτυρία για τις κατεστραμμένες εκκλησίες στα κατεχόμενα» και τα «δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων προσφύγων», θέλουν να κάνουν εδώ, όλα όσα δεν κατάφεραν να κάνουν στην Ελλάδα το 2005, με το «Φεστιβάλ Μίσους» (Hate Wave Festival).

Κι όλα αυτά, σε μια εποχή που οι φασιστικές επιθέσεις από τους ντόπιους νοσταλγούς του εθνικισμού/ φασισμού, βρίσκονται σε έξαρση (επιθέσεις ενάντια σε ανυποψίαστους πολίτες μετά το αποτέλεσμα των εκλογών του Φεβρουαρίου, ξυλοδαρμός φοιτητών κατά τη διάρκεια των φοιτητικών εκλογών του Πανεπιστημίου Κύπρου το Μάρτιο κτλ).

Η κυπριακή οργάνωση Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό, έχουμε ξεκινήσει εκστρατεία για να σταματήσουμε το κάμπινγκ των Ευρωπαίων νεοφασιστών στο νησί μας από τον περασμένο Μάρτιο.

Έχουμε προχωρήσει σε επαφές με διάφορους φορείς Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, δικοινοτικούς, αλλά και μεταναστών, με αποτέλεσμα τη σύγκλιση σύσκεψης φορέων στις 18 Απριλίου, όπου και αποφασίστηκε η σύνταξη κοινής ανακοίνωσης και η σύγκλιση κοινής συνέντευξης τύπου. Αυτή την στιγμή, βρισκόμαστε στο στάδιο που περιμένουμε να αποφασίσουν όλοι οι φορείς σχετικά με το περιεχόμενο της ανακοίνωσης, αν και μέχρι τώρα έχουν συμφωνήσει οι ακόλουθοι: ΕΔΟΝ (Νεολαία ΑΚΕΛ), η ΕΔΕΝ (Νεολαία ΕΔΕΚ), η Νεολαία Οικολόγων, η τουρκοκυπριακή πολιτιστική οργάνωση Baraka, το τουρκοκυπριακό κόμμα YKP (Κόμμα Νέα Κύπρος), η ΟΕΛΜΕΚ (συνδικάτο καθηγητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), η ΠΣΕΜ (Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών), η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων, η ΕΚΑ Αγροτών, το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης, η ΚΙΣΑ (Κίνηση για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό), η Εργατική Δημοκρατία (ΣΕΚ), η Συμμαχία Σταματήστε τον Πόλεμο, η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό, η κίνηση Κυπρίων φοιτητών «Ανατροπή», το περιοδικό «Ανατροπή», η Πρωτοβουλία Σοσιαλιστών και άλλοι.

Επιπρόσθετα, μαζεύουμε υπογραφές βάζοντας αίτημα προς την κυβέρνηση Χριστόφια να πάρει θέση και να προχωρήσει στην απαγόρευση της κατασκήνωσης των νεοφασιστών στην Κύπρο. Η κυβέρνηση Χριστόφια ιστορικά και πολιτικά τίθεται ενάντια στο φασισμό, για αυτό θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να τοποθετηθεί επίσημα ενάντια σε κάθε εκδήλωση που διοργανώνεται από ανθρώπους των οποίων η ιδεολογία προάγει το φυλετικό μίσος, τις διακρίσεις και τις δολοφονικές πρακτικές.

Τέλος, είμαστε σε συμφωνία και με διάφορους πολιτιστικούς φορείς (θεατρικές ομάδες, μουσικά συγκροτήματα, δικοινοτικό θίασο κτλ), εκτός από κομματικές νεολαίες και άλλες οργανώσεις, για τη διοργάνωση αντιφασιστικών εκδηλώσεων (συζητήσεις, φεστιβάλ, ποδοσφαιρική συνάντηση κτλ).

Επειδή η κατασκήνωση αυτή στοχεύει να γίνει με τη συμμετοχή φασιστών από Γερμανία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο, είμαστε ήδη σε επαφή με τις οργανώσεις μας σε Γερμανία και Ιταλία, οι οποίοι κάνουν παρόμοιες ενέργειες στη χώρα τους, ώστε να πετύχουμε την όσο γίνεται μαζικότερη καταγγελία της φασιστικής πρόκλησης και ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα ως προς τη ματαίωση του κάμπινγκ τους.

Σ’ αυτά τα πλαίσια η στήριξη των Ελλήνων συντρόφων είναι πολύ σημαντική, είτε με την μορφή της προσωπικής υπογραφής στο petition on line που έχουμε δημιουργήσει, είτε με την μορφή συλλογής ψηφισμάτων που θα αποστέλλονται σε εμάς και την εκστρατεία, ώστε να αξιοποιηθούν ως μέσο πίεσης προς την κυβέρνηση.

www.youthagainstnationalism.wordpress.com /[email protected] 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα