Να σταματήσει ο εγκλεισμός των ενοίκων των στεγαστικών δομών στο «Δαφνί»

Λ.Σ., πρόεδρος σωματείου ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας «Αυτοεκπροσώπηση»

Τους τελευταίους δύο μήνες με την λήξη του lockdown οι ένοικοι (λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας) στις στεγαστικές δομές (οικοτροφεία, ξενώνες κ.λ.π.) του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (Δαφνί) δεν επιτρέπεται να βγαίνουν έξω από την δομή τους, παρά μόνο μία φορά για μιάμιση ώρα το πρωί, αν θέλουν να κάνουν μία βόλτα ή να πιουν έναν καφέ. 

Ακόμα υπάρχουν στεγαστικές δομές όπως ένας ξενώνας γυναικών, όπου έχουν να βγουν έξω από το πρώτο lockdown του Μαρτίου του 2020 και επειδή εκεί έχουν μια αυλή οι ένοικες προαυλίζονται εκεί. 

Παρόλο που οι ένοικοι των στεγαστικών δομών του Ψ.Ν.Α. είναι πλήρως εμβολιασμένοι, η διοίκηση του νοσοκομείου δεν επιτρέπει να επανέλθει το καθεστώς των εξόδων όπως ήταν πριν το  lockdown με το πρόσχημα, ότι δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό για να συνοδεύει τους ενοίκους στις εξόδους τους. 

Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη και έχει προκαλέσει τεράστια στεναχώρια στους ενοίκους πολλοί από τους οποίους παίρνουν επιπλέον φάρμακα για να αντιμετωπίσουν αυτό τον εγκλεισμό που είναι και κατάφωρη καταπάτηση των βασικών δικαιωμάτων τους από την διοίκηση του νοσοκομείου. 

Για αυτό σαν σωματείο ληπτών στείλαμε την ακόλουθη επιστολή στην υφυπουργό κα Ζ. Ράπτη, εκ μέρους του Δ.Σ. της «Αυτοεκπροσώπησης»:

***

Η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει αντιμετωπίσει την πανδημία καλύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν έχουμε όλοι την ίδια άποψη. Στην Ελλάδα εφαρμόστηκε ένα από τα πιο αυστηρά lockdown χωρίς μέτρα για την υγεία και τα νοσοκομεία, χωρίς προσλήψεις, με κλειστά σχολεία, χωρίς πρόβλεψη για τα ΜΜΜ, ή τους εργασιακούς χώρους, με αποτέλεσμα να χαθούν πολλές ζωές.

Στον χώρο της ψυχικής υγείας είχαμε ένταση της ιδρυματοποίησης και καταστολή ως τα μόνα μέτρα. Οι λήπτες υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας που διαβιούν σε ξενώνες και οικοτροφεία, έκαναν μήνες ή και χρόνο να βγουν έξω, να προαυλιστούν, να κάνουν μια βόλτα, με ολέθριες συνέπειες για την ψυχική και τη σωματική τους υγεία.

Ακόμη και σήμερα που τα πάντα σχεδόν έχουν ανοίξει για χάρη του τουρισμού, οι λήπτες αυτοί παραμένουν περιορισμένοι και πίσω από κλειδωμένες πόρτες είτε εντελώς, είτε με κουτσουρεμένη άδεια με διάφορες προφάσεις, όπως η έλλειψη προσωπικού. Αν αυτό είναι το πρόβλημα, απαιτούμε να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το σύνολο των κατοίκων των δομών είναι εμβολιασμένο, απαιτούμε να επανέλθουν τα προηγούμενα ωράρια εξόδου, αυτά που ίσχυαν πριν το lockdown. Κάθε άλλη ρύθμιση, φανερώνει απλώς ευθυνοφοβία, αυταρχισμό και αδιαφορία για τα άτομα αυτά που δεν έχουν φωνή, δεν μπορούν να βγουν στα κανάλια, δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν ούτε απέναντι στον επιστημονικά υπεύθυνο της δομής γιατί έτσι διακυβεύουν τη θέση τους, την καλή σχέση που είχαν πιθανόν κατακτήσει και είναι προϋπόθεση για μια «ανεκτή» ζωή μέσα σε αυτά τα μικρά ή μεγαλύτερα «άσυλα».

Απαιτούμε:

  • Προσλήψεις προσωπικού όπου είναι απαραίτητο.
  • Επαναφορά των εξόδων των Ληπτών από τις Στεγαστικές Δομές στα ωράρια και τη συχνότητα που είχαν πριν το lockdown.

Σωματείο Ληπτών Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας – «ΑΥΤΟΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ»

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα