Να σταματήσει άμεσα κάθε δίωξη ιατρικού προσωπικού!

Σχόλιο του «Ξ»

Στα μέσα Μάρτη ο γιατρός Θανάσης Σιούλης, μέλος του προεδρείου της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης – ΕΝΙΘ και πρόεδρος της νοσοκομειακής επιτροπής του ΑΧΕΠΑ, δέχτηκε κλήση σε απολογία από την Ασφάλεια. Το επίδικο αφορούσε τις (υποτίθεται ανακριβείς) δηλώσεις που είχε κάνει αρχές Νοέμβρη του 2020, ότι η εφημερία του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ ξεκινούσε τότε με πληρότητα 100% στις κλίνες της ΜΕΘ Covid και ότι ανάλογη εικόνα επικρατούσε και στα υπόλοιπα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Διώκεται δηλαδή επειδή είπε την αλήθεια!

Πρόκειται για μια  απαράδεκτη ενέργεια που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά διώξεων υγειονομικών, συνδικαλιστών και μη, οι οποίοι  μπαίνουν στο στόχαστρο της κυβέρνησης γιατί αποκαλύπτουν την πραγματική κατάσταση του ΕΣΥ και αγωνίζονται για την ενίσχυσή του.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία και η υπόθεση του Κώστα Καταραχιά, προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» στην Αθήνα, ο οποίος έχει εδώ και καιρό μπει στο στόχαστρο της διοίκησης του νοσοκομείου για τη συνδικαλιστική του δράση.[1] Από τα τέλη του 2020, αρχικά μετακινήθηκε στο νοσοκομείο «Σωτηρία», ενώ η σύμβασή του έλειξε οριστικά στα τέλη του Μάρτη, σε αντίθεση με τις συμβάσεις όλων των υπόλοιπων επικουρικών γιατρών που παρατάθηκαν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξοργιστική, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι ουσιαστικά πρόκειται για απόλυση προέδρου σωματείου! 

Ο χορός των διώξεων είχε ξεκινήσει ήδη από τον Νοέμβρη του 2020, όταν η Εισαγγελία Ποινικής Δίωξης Θεσσαλονίκης παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση σε βάρος της Προέδρου της ΕΝΙΘ, Δάφνης Κατσίμπα, για να διαπιστωθεί εάν στοιχειοθετείται το αδίκημα της «διέγερσης σε ανυπακοή». Αφορμή στάθηκε το κάλεσμα της ΕΝΙΘ για συμμετοχή στις εκδηλώσεις για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Η ουσία βέβαια βρίσκεται στις δημόσιες παρεμβάσεις της προέδρου της ΕΝΙΘ στα ΜΜΕ, στις οποίες κατήγγειλε την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, λόγω των ελλείψεων, που βρίσκονταν τότε στο κόκκινο.

Ακόμα, η διοίκηση του Ευαγγελισμού έχει στραφεί ενάντια σε δύο ειδικευόμενους ιατρούς, επιβάλλοντάς τους την εξοργιστική ποινή της στέρησης μισθού (5 και 15 ημερομισθίων αντίστοιχα) με πρόσχημα τη μη σωστή εφαρμογή μάσκας και ένα λεκτικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια ενός μεταμεσονύκτιου ελέγχου. Η πραγματική αιτία βέβαια έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι υγειονομικοί δεν διστάζουν να αναφέρουν τα προβλήματα των νοσοκομείων και του Ευαγγελισμού συγκεκριμένα, τις ελλείψεις προσωπικού και τα ελλιπή μέτρα προστασίας. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι δεν κάθονται να αποδεχτούν αυτήν την κατάσταση με σταυρωμένα τα χέρια, καταγγέλλοντας αυτού του τύπου τις αυταρχικές συμπεριφορές και προχωρώντας σε κινητοποιήσεις.

Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εν εξελίξει εισαγγελικές διώξεις εναντίον υγειονομικών, καθώς, σύμφωνα με τον Π. Παπανικολάου, διώκονται επίσης η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καθώς και εκπρόσωποι νοσοκομείων σε Κιλκίς, Έδεσσα και Γιαννιτσά. [2]

Είναι η ίδια κυβέρνηση που πριν 1 χρόνο καλούσε τους πολίτες να χειροκροτήσουν τους υγειονομικούς από τα μπαλκόνια τους και αφού δεν έκανε σχεδόν τίποτα για την ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αφήνοντας το προσωπικό αβοήθητο μπροστά στο 2ο και το 3ο κύμα, έρχεται στη συνέχεια να τους εκδικηθεί κι από πάνω!

Πρέπει να σταθούμε όλοι και όλες στο πλευρό των υγειονομικών και να απαιτήσουμε:

Την άμεση παύση των διώξεων και των εκδικητικών τακτικών εναντίον των Θ. Σιούλη, Κ. Καταραχιά, Δ. Κατσίμπα και κάθε άλλου διωκόμενου υγειονομικού.

Ενίσχυση του ΕΣΥ με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και με προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.

Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση των μεγαλομετόχων.

______________________________

[1] xekinima.org: Νέες κινητοποιήσεις ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Κ. Καταραχιά

[2] documentonews.gr: Απολύσεις και διώξεις στους «ήρωες» γιατρούς

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα