Να ποια είναι η “ιδιωτική πρωτοβουλία”: το παράδειγμα της ηλεκτρικής ενέργειας!

Σχόλιο απ’ το Ξεκίνημα

Όταν το 2008 η κυβέρνηση αποφάσιζε την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας οι διάφοροι θιασώτες της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πανηγύριζαν. Σήμερα η ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) και ο ΔΕΣΜΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας) δηλαδή η κυβέρνηση, αποφασίζει να κλείσει τις δυο μεγαλύτερες εταιρείες παροχής ρεύματος ενώ η εισαγγελία ξεκινά έρευνα για ξέπλημα χρήματος. Με άλλα λόγια, άλλο ένα φιάσκο – στα τόσα πολλά – της περίφημης «ιδιωτικής πρωτοβουλίας»! 


Η απελευθέρωση της ενέργειας είχε γίνει με τη δικαιολογία του να ανοίξει ο «ελεύθερος ανταγωνισμός» και να χτυπηθει το μονοπώλειο της ΔΕΗ σύμφωνα με την ΕΕ και την κυβέρνηση. Στην πράξη αυτό που έγινε είναι ότι το δημόσιο εκχώρησε σε ιδιώτες το ρεύμα σχεδόν τσάμπα και τους έδωσε την ευκαιρία να κερδίσουν χωρίς κόπο και χωρίς ρίσκο.

Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετο στην περίφημη «ιδιωτική πρωτοβουλία». Έτσι σήμερα οι δύο εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER οι οποίες ελέγχανε το 8% της αγοράς (91% έχει η ΔΕΗ και 1% μικρότεροι πάροχοι) έχουν φεσώσει το δημόσιο με χρέη 84εκ ευρώ, ενώ η εισαγγελία ερευνά τα οικονομικά τους αφού φαίνεται ότι αντί να αποδίδουν σε κράτος και ΔΕΗ όσα τους αναλογούσαν, αυτές έβγαζαν τα χρήματα σε λογαριασμούς του εξωτερικού.

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι ότι η κυβερνηση είχε ήδη ρυθμίσει μια φορά τα χρέη των εταιρειών αυτών αλλά αυτές δεν απέδιδαν ούτε καν τις δόσεις της ρύθμισης.

Το ακόμα πιο σκανδαλώδες είναι ότι ενώ η απελευθέρωση έγινε ενάντια στο «μονοπώλιο της ΔΕΗ» εδώ και λίγο καιρό οι 2 εταιρείες είχαν επί της ουσίας συγχωνευθεί αφού ανηκαν στον ίδιο όμιλο. Με λίγα λόγια για τις κυβερνήσεις «απελευθέρωση» και «ελεύθερος ανταγωνισμός» σημαίνει, απλά, ιδιωτικά μονοπώλια!

Είναι σαφές ότι οι ιδιώτες έχουν σαν μοναδικό στόχο να κερδίσουν από ό,τι καταπιάνονται και σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθιμένοι να σεβαστούν τίποτα μπροστά σε αυτο το σκοπό. Η περίπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος δεν αφορά μεμονομένες περιπτώσεις απατεώνων. Αυτη είναι η λογική του κεφαλαίου που προσπαθεί να κερδίσει από οπου μπορεί όπως μπορεί, καταστρέφοντας ότι βρει στο δρόμο του: την οικονομία, την κοινωνία, ανθρώπινες σχέσεις, ανθρώπινες ζωές.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα