Να πληρωθούνε τώρα οι καθαρίστριες της Γεωπονικής!

Οι καθαρίστριες της Γεωπονικής Σχολής του Π.Θ. είναι για άλλη μια φορά απλήρωτες! Αυτή τη φορά ο εργολάβος τους χρωστά 2 μηνιάτικα. Καθυστερήσεις στην πληρωμή τους είχαν σημειωθεί και το καλοκαίρι. Απέναντι σε αυτόν το διαρκή εμπαιγμό οι καθαρίστριες της Γεωπονικής, με τη στήριξη του σωματείου, ξεκινούν από σήμερα (Δευτέρα 28/09/09) απεργία με αίτημα να καταβληθούν τώρα τα δεδουλευμένα που τους χρωστά ο εργολάβος! Εμείς οι φοιτητές πρέπει να σταθούμε αλληλέγγυοι σε αυτόν τον αγώνα. Όχι μόνο γιατί είναι απαράδεκτο να μην πληρώνουν οποιονδήποτε εργαζόμενο αυτά που του χρωστάνε, αλλά γιατί με τέτοιες μεθοδεύσεις τελικά υποβαθμίζεται συνολικά το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Υπεύθυνος για την κατάσταση είναι καταρχήν ο εργολάβος καθώς αυτός είναι ο εργοδότης των καθαριστριών και με βάση την σύμβαση είναι υποχρεωμένος να καταβάλει τους μισθούς τους. Ευθύνες έχουν όμως και οι πρυτανικές αρχές που αποδέχονται αυτήν την κατάσταση.

Για άλλη μια φορά έρχεται στην επιφάνεια το θέμα των εργολαβιών. Οι εργολαβίες στο δημόσιο καθιερώθηκαν επί ΠΑΣΟΚ (νόμος 2956/2001 – καθιερώνει την δημιουργία εταιριών επινοικίασης εργαζομένων σε άλλες επιχειρήσεις) τον οποίο συνέχισε να εφαρμόζει και η ΝΔ. Στο όνομα της εξοικονόμησης χρημάτων, το δημόσιο αναθέτει σε εργολάβους την καθαριότητα. Είναι πλέον σε όλους γνωστό ότι οι εργολάβοι στην καθαριότητα καταπατούν συστηματικά την εργατική νομοθεσία, δεν πληρώνουν τα νόμιμα, κλέβουν ένσημα, δεν δίνουν ρεπό και άδειες και στην προκειμένη περίπτωση δεν πληρώνουν τα δεδουλευμένα! Και όποτε οι εργαζόμενες διεκδικούν τα δικαιώματά τους απαντούν με εκφοβισμούς, απολύσεις ακόμη και με δολοφονικές επιθέσεις όπως στην περίπτωση της συνδικαλίστριας καθαρίστριας Κούνεβα.

Και το ερώτημα είναι αφού τόσο οι καθαρίστριες της Γεωπονικής (και όλων των άλλων δημόσιων υπηρεσιών) καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες γιατί δεν προσλαμβάνονται με συμβάσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς από το ίδιο το πανεπιστήμιο; Σε τι χρειαζόμαστε τον εργολάβο τελικά; Η απάντηση είναι σε τίποτα! Το μόνο που κάνουν είναι να πλουτίζουν προκλητικά εις βάρος των καθαριστριών αλλά και εις βάρος μας!

Γι’ αυτό δηλώνουμε ότι είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των απλήρωτων καθαριστριών και απαιτούμε:

– Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα σε όλες τις καθαρίστριες στη Γεωπονική και όπου αλλού υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι

Παράλληλα διεκδικούμε:

– Να καταργηθούνε οι εργολαβίες στο πανεπιστήμιο και να προσληφθούνε οι καθαρίστριες σε θέσεις μόνιμης και σταθερής δουλειάς από το ίδιο το πανεπιστήμιο

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΟΛΟΥ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα