Να οργανώσουμε τις αντιστάσεις του κινήματος

Της Σύνταξης του «Ξ»

Η προπαγάνδα της κυβέρνησης και των «Πέτσινων» ΜΜΕ ισχυρίζεται ότι για όλα τα σημερινά δεινά φταίει ο σατανικός και παρανοϊκός Πούτιν και ότι η ίδια είναι άμοιρη ευθυνών και κάνει ότι μπορεί για να προστατέψει τον κόσμο. Σύμφωνα και πάλι με την κυβέρνηση, ο λαός θα πρέπει να προετοιμαστεί για να πληρώσει το κόστος της επερχόμενης κρίσης αφού οι κρατικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι. Δηλαδή να δεχτεί ο λαός να ζει σε παγωμένα και σκοτεινά σπίτια, περικοπές ακόμη και στα τρόφιμα και γενική μείωση του βιοτικού επιπέδου.  

Πίσω από αυτή την ελεεινή προπαγάνδα, ο Μητσοτάκης προσπαθεί να κρύψει την αποτυχία της κυβερνητικής πολιτικής – μιας πολιτικής που στους βασικούς της άξονες εφαρμόστηκε από όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών. 

Τι μας έλεγαν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια; Ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές είναι αναγκαίες για να ξεπεραστεί η κρίση και ότι αυτές οι πολιτικές εφαρμόζονται στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και φέρνουν αποτελέσματα. 

Αντί όμως να βλέπουμε σήμερα τα θαυμαστά αποτελέσματα των 12 χρόνων μνημονίων η ελληνική οικονομία είναι για άλλη μια φορά σε μια δύσκολη κατάσταση η οποία μάλιστα προκαλεί μεγάλες ανησυχίες σε σοβαρούς αστούς αναλυτές.[1]  

Το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι στο 190% του ΑΕΠ (350 δισ. ευρώ), το πρωτογενές έλλειμα του προϋπολογισμού στο 3,5%, ο πληθωρισμός πάνω από 11%. Αυτά τα προβλήματα δεν τα δημιούργησε ο πόλεμος, υπήρχαν και πριν τον Φλεβάρη του 2022! Σ’ ότι αφορά την έκταση της ενεργειακής κρίσης, γι’ αυτήν φταίνε περισσότερο οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας από τη Δύση παρά ο πόλεμος καθαυτός. 

Ομολογία αποτυχίας στην εξωτερική πολιτική

Το ίδιο αποτυχημένη αποδείχτηκε η πολιτική της κυβέρνησης και στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία. 

Όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, οι μεγάλες δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις θεώρησαν ότι είχαν τη δύναμη να δώσουν ένα μάθημα στον Ρωσικό ιμπεριαλισμό και έτσι να ενισχύσουν τη θέση τους και απέναντι στον κύριο εχθρό τους, τον Κινέζικο ιμπεριαλισμό. 

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έτρεξε να παρουσιαστεί ως «βασιλικότερη του βασιλέως», μίλησε για τη «σωστή πλευρά της ιστορίας», έστειλε μαζικά όπλα στην Ουκρανική κυβέρνηση, έδωσε βάσεις και λιμάνια στο ΝΑΤΟ, εφάρμοσε τις κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία, έδωσε βήμα στους φασίστες του Αζόφ να μιλήσουν στη Βουλή κοκ. 

Όταν όμως παίρνεις μέρος σε μια σύγκρουση ανάμεσα σε δυο συμμορίες ληστών τότε πρέπει να είσαι έτοιμος να υποστείς τις συνέπειες στην περίπτωση που η δική σου συμμορία δεν τα πάει και τόσο καλά. 

Αυτό γίνεται σήμερα με την Ελλάδα και την Ευρώπη. 

Γιατί λοιπόν θα πρέπει να δεχτεί ο λαός να πληρώσει τις συνέπειες της εξωτερικής πολιτικής του Μητσοτάκη και του Άδωνι που υπηρετεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της ΕΕ στη σύγκρουση τους με τη Ρωσία και την Κίνα;  

Έχουμε ήδη πληρώσει πολλά

Η κυβέρνηση ζητάει νέες θυσίες όμως τα εργατικά λαϊκά στρώματα έχουν ήδη πληρώσει πάρα πολλά. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, μεταξύ Ιουλίου 2021 και Ιουλίου 2022,[2] καταγράφηκε αύξηση:

  • στο φυσικό αέριο 178,9%
  • στο πετρέλαιο 65,1%
  • στον ηλεκτρισμό 55,8%
  • στα κρεατικά 16,7%
  • στα λαχανικά 13,4%
  • στο λάδι 27,3%

Ο πληθωρισμός έφτασε το 11,6% ο δε δείκτης των τροφίμων διαμορφώθηκε στο 13%! 

Η επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος και τα διάφορα άλλα επιδόματα, που έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, κάλυψαν ένα μέρος μόνο και όχι το σύνολο των αυξήσεων και βέβαια δεν θα ισχύουν για πάντα. Αυτό ακριβώς δεν λένε με τις πρόσφατες δηλώσεις τους ο Μητσοτάκης και ο Γεωργιάδης;

Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων αυξάνονται

Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν κάποιοι που για ακόμη μια φορά… «ξεφεύγουν» από τη δύσκολη κατάσταση. Κι αυτοί δεν είναι άλλοι από τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας. Ας δούμε κάποια παραδείγματα. 

Η Eurobank αύξησε τα κέρδη της κατά 71% και έβγαλε μέσα σε έξι μήνες καθαρά κέρδη σχεδόν 1 δισ. ευρώ! [3]  

Ο όμιλος Μυτιλιναίου (Protergia, Aluminium, ΜΕΤΚΑ) υπολογίζει πως το 2022 θα βγάλει διπλάσια κέρδη σε σύγκριση με το 2020, συνολικά πάνω από 260 εκ ευρώ! [4]

Η Motoroil του Βαρδινογιάννη και τα ΕΛΠΕ του Λάτση το 2022 αύξησαν τα ετήσια καθαρά κέρδη τους κατά 466% και κατά 323% αντίστοιχα! Από κοινού έβγαλαν κέρδη 2,2 δισ. ευρώ μέσα σε μόλις 6 μήνες![5] Ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας (όπου επίσης έχει μετοχές ο Λάτσης) αύξησε τα κέρδη της 13 φορές μέσα σε ένα χρόνο!  

Δεν χρειάζονται μεγάλες αναλύσεις – είναι ξεκάθαρο: μεγάλοι καπιταλιστικοί όμιλοι αυξάνουν τα κέρδη τους τη στιγμή που η κυβέρνηση ζητά από το λαό να κάνει κι άλλες θυσίες. Αυτός είναι ο καπιταλισμός και οι νόμοι του. 

Ποια η απάντηση; 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, θεωρούμε ότι η Αριστερά (δεν μιλάμε φυσικά για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενσωματωθεί στο σύστημα) οφείλει να συνεργαστεί και να προβάλει ριζοσπαστικές διεκδικήσεις που δίνουν άμεσες λύσεις στα καυτά προβλήματα. 

Διεκδικήσεις όπως η κατάργηση του χρηματιστηρίου της ενέργειας, η κοινωνικοποίηση/ εθνικοποίηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, των διυλιστηρίων και του φυσικού αερίου πρέπει να είναι στην αιχμή του δόρατος. Παράλληλα βέβαια με τη διεκδίκηση άλλων άμεσων μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας όπως η ριζική μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων σε όλα τα ήδη πλατιάς κατανάλωσης, η δωρεάν μετακίνηση των εργαζομένων και της νεολαίας με τα ΜΜΜ, οι πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς συντάξεις κοκ. 

Όλοι οι σημαντικοί αγώνες της προηγούμενης περιόδου, όπως για παράδειγμα στην e-food, πέτυχαν και είχαν μαζικότητα γιατί οι δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος συνεργάστηκαν και προέβαλαν ένα μαχητικό πρόγραμμα διεκδικήσεων. Αυτό χρειάζεται να γίνει και σε όλα τα μέτωπα της επόμενης περιόδου, στοχεύοντας τελικά στη ρίζα όλων των παραπάνω προβλημάτων, που δεν είναι άλλη από το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα.

______________________

[1] ot.gr: Reuters: Ήρθε η ώρα να ανησυχήσουμε ξανά για την Ελλάδα

[2] newmoney.gr: Στο 11,6% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο – «Φωτιά» ανατιμήσεων

[3] newmoney.gr: Eurobank: Στα 941 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη στο α’ εξάμηνο του 2022

[4] naftemporiki.gr: Mytilineos: Κέρδη πάνω από τα 260 εκατ. αναμένει το 2022

[5] efsyn.gr: +465% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της Motor Oil

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα