Να μην υπάρξει νέος Παύλος Φύσσας!

Ανακοίνωση από το «Ξ»

Από την προηγούμενη βδομάδα βλέπουμε τη δράση των φασιστών να κλιμακώνεται. 

Στη Σταυρούπολη φασίστες μαθητές και εξωσχολικοί, με τη βοήθεια εκπαιδευτικού, χρησιμοποίησαν το σχολείο σαν ορμητήριο για να επιτεθούν σε φοιτητές που μοίραζαν ανακοίνωση ενάντια στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής που επέβαλε η κυβέρνηση. Το ίδιο έκαναν και ενάντια στις αντιφασιστικές συγκεντρώσεις που οργανώθηκαν τις επόμενες μέρες, ενώ χτύπησαν και έστειλαν στο νοσοκομείο και μαθητές που είχαν το θάρρος να μιλήσουν εναντίον τους. 

Οι επιθέσεις ήταν δολοφονικές. Οι φασίστες χρησιμοποίησαν σιδερογροθιές, στειλιάρια, πέτρες και μολότοφ. Είχαν κρυφό οπλοστάσιο μέσα στο σχολείο, ενώ όπλα βρέθηκαν στη συνέχεια και στα σπίτια κάποιων από αυτούς. 

Γίνεται για μια ακόμα φορά καθαρό πως ο φασισμός δεν είναι «μια ακόμα ιδεολογία». Είναι μια θανάσιμη απειλή!

Ακολούθησαν επιθέσεις στο ίδιο μοτίβο. Στο ΕΠΑΛ Ευόσμου, στην Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης όπου οι φασίστες χρησιμοποίησαν ακόμα και τέιζερ, και στο Νέο Ηράκλειο Αττικής

Από την πλευρά της Ακροδεξιάς υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για επιθέσεις και ένταση γύρω από την 7η Οκτώβρη, τη μέρα που η Χρυσή Αυγή καταδικάστηκε ως εγκληματική οργάνωση και βουλευτές της μπήκαν στη φυλακή. 

Οι φασίστες θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως δεν νικήθηκαν. Και το στέλνουν με τον πιο καθαρό φασιστικό τρόπο: βία και τρομοκρατία. 

Δεν θα τους αφήσουμε. Δεν θα γυρίσουμε πίσω στο 2011-2013. Δεν θα επιτρέψουμε να υπάρξουν νέοι νεκροί – νέοι Παύλος Φύσσας και Σαχζάτ Λουκμάν.

***

Στην Σταυρούπολη δόθηκε μια πολύ ηχηρή απάντηση στη φασιστική απειλή, με τη μεγαλύτερη πορεία που έγινε ποτέ σε γειτονιά της Θεσσαλονίκης. 

Αποστομωτική ήταν και η απάντηση στην συγκέντρωση που προσπάθησε να οργανώσει μια άλλη φασιστική ομάδα, ο Ιερός Λόχος στην ίδια περιοχή. Από τη μια 100 φασίστες από την άλλη 1000 αντιφασίστες.

Με τον ίδιο τρόπο θα συνεχίσουμε. Θα απαντάμε μαζικά σε κάθε θρασύδειλη επίθεση. 

Ο φασισμός πάντα είχε μια βάση στην Ελλάδα. Και κάθε φορά που δυνάμωνε αιματοκυλούσε την κοινωνία. Από τους οπαδούς του Μεταξά, μέχρι τους συνεργάτες των Ναζί στην κατοχή και από τους υποστηρικτές της Χούντας των Συνταγματαρχών μέχρι τη Χρυσή Αυγή και τα παρακλάδια της. 

Η δύναμη που πάντα τους σταματούσε και τους ανέτρεπε ήταν η ίδια: η  οργάνωση, η μαζική δράση των πιο συνειδητοποιημένων κομματιών της κοινωνίας και ο λαϊκός ξεσηκωμός.

***

Σήμερα οι φασίστες γονείς βγάζουν μπροστά τα παιδιά τους και όσους νέους/νέες μπορούν να επηρεάσουν. Τα εκπαιδεύουν στα όπλα και τα οργανώνουν σε ομάδες κρούσης. 

Έτσι 30 άτομα (τόσοι είναι οι φασίστες μαθητές στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης) μπορούν να τρομοκρατούν ένα σχολείο 1200 μαθητών και μια ολόκληρη γειτονιά.

Ο κίνδυνος να δυναμώσει πάλι σημαντικά η Ακροδεξιά και ο Νεοναζισμός είναι υπαρκτός. Η βάση πάνω στην οποία αναπτύχθηκαν την περίοδο των μνημονίων παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό: η φτώχεια και η ανεργία, οι χιλιάδες άνθρωποι-πρόσφυγες που προσπαθούν να φτάσουν στην Ευρώπη για να γλιτώσουν από πολέμους, δικτατορίες και πείνα και τους χρησιμοποιούν σαν εξιλαστήρια θύματα, κ.α. Την ίδια στιγμή πατάνε πάνω στη σύγχυση και το φόβο του κόσμου για την πανδημία και τα εμβόλια, φτιάχνουν θεωρίες συνωμοσίας και καλούν σε αντιεμβολιαστικές κινητοποιήσεις για να συσπειρώσουν και να αυξήσουν τις δυνάμεις τους.

Έχουν την εύνοια της αστυνομίας. Οι συλλήψεις που έγιναν, ήταν αποτέλεσμα της πίεσης του αντιφασιστικού κινήματος και της κοινωνικής κατακραυγής. 

Έγιναν οι λιγότερες δυνατές. Στη Σταυρούπολη φασίστες με κουκούλες και όπλα περνούσαν μπροστά από τα ΜΑΤ για να μπουν στο σχολείο και οι ματατζήδες σφύριζαν αδιάφορα. Σε όλες τις κινητοποιήσεις τα ΜΑΤ έριχναν χημικά στις συγκεντρώσεις των αντιφασιστών, ενώ αυτοί που εξαπέλυαν επιθέσεις ήταν οι φασίστες.

Οι φασίστες ήταν και παραμένουν το μακρύ χέρι του συστήματος. Γι’ αυτό και έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση από το σύστημα. Έτσι η Χρυσή Αυγή παρότι έχει καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση, διατηρεί ανοιχτά και λειτουργικά γραφεία, ενώ μια σειρά φυλακισμένοι Χρυσαυγίτες βουλευτές μεταφέρθηκαν παράνομα σε αγροτικές φυλακές για να επιταχυνθεί η αποφυλάκισή τους.  

Στα γεγονότα της Σταυρούπολης η κυβέρνηση προσπάθησε τις πρώτες μέρες να προσφέρει κάλυψη στις φασιστικές ομάδες, θυμίζοντας τις πρώτες μέρες και ώρες μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, όταν τα παπαγαλάκια τους, τα ΜΜΕ μιλούσαν για «οπαδικές διαφορές». Ο Υφυπουργός Παιδείας Α. Συρίγος επέμενε να καταδικάζει τη «βία απ’ όπου κι’ αν προέρχεται», όταν η βία ήταν ξεκάθαρο ότι προερχόταν αποκλειστικά από τους φασίστες. Κι όταν πιέστηκε πάνω σε αυτό το ζήτημα είχε το θράσος να απαντήσει ότι «βία άσκησαν και εκείνοι που επιτέθηκαν στους φασίστες» διαστρεβλώνοντας σκόπιμα το ποιος εξαπέλυε βίαιη επίθεση και ποιος αντιδρούσε αμυνόμενος. Στην περίπτωση του φασισμού οι ίσες αποστάσεις δεν είναι τίποτε άλλο από κάλυψη και έμμεση στήριξη του.

***

Δεν θα σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουμε! Τις φασιστικές επιθέσεις δεν πρόκειται να τις σταματήσει η κυβέρνηση. Γι’ αυτό χρειάζεται να οργανωθεί καλύτερα και να δυναμώσει ακόμα περισσότερο το αντιφασιστικό κίνημα. Σ’ αυτό το κίνημα συμπεριλαμβάνονται οι οργανωμένες δυνάμεις της Αριστεράς, του αναρχικού χώρου, τα μαχητικά σωματεία και οι μαχητικοί σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων, οι φεμινιστικές και ΛΟΑΤΚΙ συλλογικότητες, και πάνω απ’ όλα όλες/οι οι εργαζόμενες και εργαζόμενοι, οι νέες και νέοι, όλες και όλοι που δεν θέλουν να ξαναζήσουν ούτε το 2011-2013, ούτε τη Χούντα των Συνταγματαρχών, ούτε το Ολοκαύτωμα και εκατομμύρια νεκρούς που σήμανε η άνοδος των ναζί στην εξουσία τον προηγούμενο αιώνα. 

Για να είναι η δράση μας απέναντι στο φασισμό αποτελεσματική απαιτείται: 

  • Να συνεχιστεί η ενωτική δράση των προηγούμενων βδομάδων και ημερών: Οι ενωτικές μαζικές και καλά περιφρουρημένες κινητοποιήσεις της Αριστεράς, συμπεριλαμβανομένου του ΚΚΕ, με τον αναρχικό χώρο, τα μαχητικά σωματεία, κ.α. Να προχωρήσουμε σε κοινό σχεδιασμό των επόμενων δράσεων και να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας την 7η Οκτώβρη, την επέτειο καταδίκης της Χρυσής Αυγής και φυσικά την 17η Νοέμβρη.
  • Η κοινή δράση να αντανακλαστεί σε κάθε γειτονιά με κοινές ενημερωτικές συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις, με μοίρασμα φυλλαδίων και συζητήσεις στα σχολεία για το τι πραγματικά πρεσβεύουν οι φασίστες και τι έκαναν τα φασιστικά και ναζιστικά καθεστώτα όταν βρέθηκαν στην εξουσία. 
  • Να χτιστούν αντιφασιστικές ομάδες και επιτροπές στις γειτονιές – ιδιαίτερα εκεί που υπάρχει σημαντικός κίνδυνος από τη δράση των φασιστών. Καμία μόνη και κανένας μόνος απέναντι στη φασιστική απειλή στα σχολεία και στις γειτονιές. Οργανώνουμε έμπρακτη αλληλεγγύη, στηρίζουμε όποια και όποιον στοχοποιείται, ξαναβάζουμε τους φασίστες στις τρύπες τους με οργανωμένη μαζική δράση.
  • Η ΟΛΜΕ πήρε απόφαση να γίνει η 7η Οκτώβρη αντιφασιστική ημέρα δράσης σε όλα τα σχολεία. Τέτοιες πρωτοβουλίες πρέπει να συνεχιστούν και οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να μπουν μπροστά στη δημιουργία αντιφασιστικών επιτροπών και την οργάνωση αντιφασιστικών δράσεων μέσα και έξω από τα σχολεία.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα