Array

Να αποσυρθεί τώρα το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας

Παρά τη θετική ρύθμιση για κατάργηση της βάσης του 10 το νέο πολυνομοσχέδιο δείχνει ότι το νέο σχολείο που οραματίζεται η κυβέρνηση είναι προϊόν μιας πολύ παλιάς συνταγής.

1.διορισμοί εκπαιδευτικών:

Για να διοριστεί κανείς στο νέο σχολείο θα πρέπει να έχει μία σειρά από προσόντα:

α) Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας (ΠΠΔΕ): το ΠΠΔΕ θα μπορεί να το αποκτήσει κανείς είτε με μεταπτυχιακό είτε με επιπλέον σπουδές στα παιδαγωγικά τμήματα. Έτσι τα πτυχία όλων των καθηγητικών σχολών είναι πλέον άχρηστα αφού δεν εξασφαλίζουν κανένα εργασιακό δικαίωμα εκπαιδευτικού. Το ΠΠΔΕ δεν έχει σε καμία περίπτωση στόχο να δημιουργήσει επαρκώς καταρτισμένους εκπαιδευτικούς αφού ούτως η άλλως παιδαγωγικά μαθήματα γίνονται σε όλες τις καθηγητικές σχολές. Αυτό που θεσμοθετείται είναι ένα άλλο φίλτρο απόρριψης εκπαιδευτικών που θέλουν να δουλέψουν στο δημόσιο σχολείο.

β) επιτυχία στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ: σύμφωνα με το νόμο όλοι οι εκπαιδευτικοί από δω και στο εξής θα διορίζονται μόνο με επιτυχία στον ΑΣΕΠ αλλά ο διαγωνισμός θα προκηρύσσεται πλέον με ανοικτές θέσεις. Από τη στιγμή που παύουν να προκηρύσσονται συγκεκριμένες θέσεις για κάθε κλάδο η επιτυχία στον ΑΣΕΠ παύει να αποτελεί τεκμήριο διορισμού όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Έτσι ακόμα κι αν κάποιος είναι επιτυχών στον ΑΣΕΠ, ακόμα και ανάμεσα σε αυτούς με την πιο ψηλή βαθμολογία, αυτό δε σημαίνει ότι θα διοριστεί.

2. προϋπηρεσία εκπαιδευτικών:

Μέχρι σήμερα από τους διορισμούς που γινόταν κάθε χρόνο το 40% προέρχονταν από τους πίνακες προϋπηρεσίας, και το άλλο 60% από τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Τώρα το υπουργείο αποφασίζει να καταργήσει την προϋπηρεσία για τους χιλιάδες ωρομίσθιους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς αφού οι πίνακες προϋπηρεσίας θα σταματήσουν να τροφοδοτούνται από του χρόνου και όλοι όσοι θα διορίζονται θα πρέπει να έχουν πετύχει πρώτα στον ΑΣΕΠ και η προϋπηρεσία τους θα μετριέται μετά σαν πρόσθετο προσόν. Σημαντικό είναι επίσης ότι με το νέο νόμο η προϋπηρεσία ακυρώνεται και με το γεγονός ότι πλέον οι ωρομίσθιοι και οι αναπληρωτές θα παίρνουν λιγότερα μόρια από ότι παίρνουν σήμερα για τον ίδιο χρόνο προϋπηρεσίας. Αυτό σημαίνει ότι από τους 30000 περίπου ωρομίσθιους και αναπληρωτές που σήμερα εργάζονται στη δημόσια εκπαίδευση θα διοριστούν στην καλύτερη περίπτωση κάτω από το 1% με το νέο νόμο.

Στην ουσία το υπουργείο παραδέχεται ότι όλοι αυτοί οι εργαζόμενοι είναι άξιοι για να δουλεύουν στο σχολείο με συνθήκες γαλέρας – δηλ με μισθό 350 ευρώ το μήνα – αλλά δεν είναι άξιοι για να είναι μόνιμοι στο ίδιο σχολείο.

3. εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο σχολείο:

Με το νόμο αυτό οι εκπαιδευτικοί υποχρεώνονται σε υπερωρίες 5 ωρών και θεσμοθετείται η 2η ειδικότητα του εκπαιδευτικού που σημαίνει ότι κάποιος θα μπορεί να διδάξει ένα αντικείμενο για το οποίο δεν είναι επιστημονικά καταρτισμένος.

Επίσης θεσπίζεται ο «θεσμός του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο». Πρόκειται για ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς με παραπάνω ώρες (από 10 σήμερα 16 με το νέο νόμο) αλλά και την υποχρέωση να δουλεύουν 8 ώρες στο σχολείο αλλά να πληρώνονται και να ασφαλίζονται ως ωρομίσθιοι.

4. μονιμότητα τέλος:

Άλλη μία διάταξη του νόμου είναι ο θεσμός του «δόκιμου εκπαιδευτικού». Αν λοιπόν κάποιος μετά από πολλή προσπάθεια καταφέρει να μαζέψει όλα τα κριτήρια και να διοριστεί δε σημαίνει ότι έχει και μία μόνιμη και σταθερή δουλειά. Για 2 χρόνια θα είναι «δόκιμος» και θα αξιολογείται από τον «μέντορα». Τι είναι ο «μέντορας»; Πρόκειται επί της ουσίας για τον παλιό καλό επιθεωρητή, για ένα μπαμπούλα που θα αξιολογεί το νέο εκπαιδευτικό σε κάθε βήμα του και μετά από 2 χρόνια θα κρίνει αν κάνει ή όχι. Με το θεσμό του «δόκιμου» ανοίγει ο δρόμος για την κατάργηση των δικαιωμάτων του εκπαιδευτικού και ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών.

5. αξιολόγηση:

Η αξιολόγηση που προτείνεται είναι τρομοκρατία για να μη χαθούν διδακτικές ώρες όπως πχ αυτές που χάνονται από τις απεργίες των εκπαιδευτικών και από τις κινητοποιήσεις των μαθητών. Αλλά πάνω από όλα είναι η εφαρμογή του σχολείου ? εξεταστικού κέντρου όπου όλα κρίνονται με βάση επιδόσεις και βαθμούς αλλά και του σχολείου που αξιοποιεί καλά τους πόρους του σήμερα και που θα πρέπει να τους βρει μόνο του αύριο όταν το κράτος κόψει τις ήδη χαμηλές δαπάνες για την παιδεία. Καλώς ήλθατε στο σχολείο της αγοράς …

Θέλουν να φτιάξουν ένα σχολείο με τους μαθητές στοιβαγμένους ανά 30 στις τάξεις. Ένα σχολείο χωρίς πόρους και χρήματα που θα ψάχνει χρηματοδότηση μόνο του από τους ιδιώτες. Ένα σχολείο με καθηγητές κακοπληρωμένους ανασφαλείς και χωρίς παιδαγωγική και συνδικαλιστική ελευθερία. Και ακόμα και αυτό το σχολείο δε θα έχει σίγουρη την επιβίωσή του αν δεν αξιολογηθεί καλά. Οδηγούμαστε λοιπόν σε σχολεία δύο ταχυτήτων και προφανώς και σε μαθητές δύο ταχυτήτων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,243ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα