“Να μην περάσουν τα μέτρα της κυβέρνησης”

Διανύουμε την πιο δύσκολη εποχή από την εποχή της μεταπολίτευσης καθώς τα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα εξαφανίζονται, οι μισθοί μειώνονται, η φορολογία αυξάνεται, το επιπρόσθετο Φ.Π.Α. σε μια σειρά από βασικά αγαθά ανακοινώθηκε, η ανατίμηση της βενζίνης έχει ήδη γίνει κτλ. Δυστυχώς, τα έκτακτα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη 3 Μαρτίου δεν είναι τα τελευταία και το μόνο σίγουρο είναι ότι κανείς δε θα μείνει ανεπηρέαστος. Όταν λέμε κανείς, εννοούμε κανένας εργαζόμενος χαμηλόμισθος, μισθωτός, συνταξιούχος, δηλαδή όλοι όσοι ούτε έκλεψαν, ούτε καταχράστηκαν το δημόσιο χρήμα, ούτε κέρδισαν το παραμικρό όλα τα προηγούμενα χρόνια, που θυμίζουμε ότι και τότε οι κυβερνήσεις ζητούσαν θυσίες, και λιτότητα για το καλό της πατρίδας. Έλεγαν πως αν κάνουν θυσίες οι εργαζόμενοι, θα αναπτυχθεί η οικονομία και όλοι τότε θα είναι κερδισμένοι. Αυτοί που κέρδισαν, πάντως, τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις, και όσοι ενεπλάκησαν σε σκάνδαλα, τώρα δεν πληρώνουν την κρίση, και είναι οι μόνοι που θα μείνουν ανεπηρέαστοι.

Σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία, που η έντονη κρίση για αυτήν ξεκίνησε πολύ πριν την παρούσα κρίση, δε φαίνεται να βρίσκει καμία λύση. Η υφυπουργός, κυρία Γεννηματά Φώφη δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα των εκπροσώπων των εργαζομένων (από τον Ιανουάριο) να συναντηθούν. Οι εργαζόμενοι σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και ηλικιωμένους, διανύουν για πολλοστή φορά τον τέταρτο μήνα που είναι απλήρωτοι, ενώ εντάλματα πληρωμών για δύο μήνες είναι εδώ και καιρό κρατημένα μέσα στα συρτάρια του Υπουργείου Υγείας και ενώ έχουν εγκριθεί 17 εκατομμύρια για δαπάνες του 2009 δε γνωρίζουμε πώς και πότε θα διατεθούν, παρά τις πιέσεις της αρμόδιας επιτροπής της Ε.Ε. και παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος βρίσκεται υπό επιτήρηση για τη μη τήρηση των υποχρεώσεων του για την πορεία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Τα θεσμικά προβλήματα της ψυχικής υγείας είναι τεράστια, η ποιότητα των υπηρεσιών και η κουλτούρα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης βρίσκονται σε κίνδυνο τα τελευταία χρόνια, η κακοδιαχείριση και η εργοδοτική αυθαιρεσία δεν απουσιάζουν ούτε από τους χώρους που υποτίθεται πως υπηρετούν τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Μεταξύ όλων αυτών ακούμε πως θα κοπεί και ο μισθός των εργαζομένων των Ν.Π.Ι.Δ. κατά 7%. Μα δεν τους φτάνουν οι τόκοι των χρημάτων μας που κρατούν για τόσους μήνες σε ξένους από τους δικούς μας λογαριασμούς; Οι αντιφάσεις είναι πολλές: Δεν πληρωνόμαστε κάθε μήνα γιατί δεν είμαστε δημόσιοι υπάλληλοι αλλά μειώνεται ο μισθός επειδή χρηματοδοτεί το δημόσιο. Η ψυχική υγεία είναι δημόσιο αγαθό και είναι υποχρέωση του κράτους να τη διασφαλίζει αλλά τελικά το μόνο που δεν κάνει κανένα Υπουργείο από το 2005 είναι η προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της, αφού την ανέθεσε σε ιδιώτες που άφησε ανεξέλεγκτους (σε οικονομική διαχείριση και ποιότητα).

Οι ανάγκες των ψυχικά πασχόντων δεν είναι έκτακτες και δεν ικανοποιούνται με έκτακτες λύσεις. Οι ανάγκες των εργαζομένων επίσης. Επειδή όμως δεν υπάρχει ίχνος κοινωνικής δικαιοσύνης και λογικής αλλά ούτε και πρόθεση της κυβέρνησης να πληρώσουν αυτοί που κερδοσκόπησαν και κερδοσκοπούν σε βάρος των πολλών δε μπορούμε πια να ζητάμε με λόγια τα αυτονόητα. Η εποχή απαιτεί δράση, δυναμική διεκδίκηση και ενωτικούς αγώνες. Επειδή η Ψυχική Υγεία δε μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση και να διασφαλιστεί μέσα σε αυτό το χαώδες περιβάλλον, καλούμε όλους τους συναδέλφους και όποιους άλλους θέλουν να είναι μαζί μας.

Την Πέμπτη 11 Μαρτίου 10.30 π.μ. σε προσυγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας και στη συνέχεια να ενωθούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους για να διαδηλώσουμε ενάντια στα πιο άγρια μέτρα που πολλοί από μας πρώτη φορά βλέπουμε και βιώνουμε.

Διεκδικούμε:

– να μην περάσουν τα νέα οικονομικά μέτρα και οι περικοπές των μισθών και των επιδομάτων

– να πληρώσουν αυτοί που πραγματικά έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος των πολλών

– να αυξηθεί η χρηματοδότηση σε Υγεία, Ψυχική Υγεία και Παιδεία

– να συμμετέχουν εκλεγμένοι εκπρόσωποι των εργαζομένων στον έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης και συμμετοχή τους στη διασφάλιση της ποιότητας των υπηρεσιών τους μαζί με συλλόγους χρηστών και οικογενειών.

– να διαμορφωθεί κλαδική συλλογική σύμβαση, συμβάσεις αορίστου χρόνου και να μην απελευθερωθούν οι απολύσεις.

– να συνεχιστεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση με όλες τις οικονομικές και θεσμικές προϋποθέσεις που απαιτούνται

Για την απεργία της Πέμπτης είμαστε σε επαφή με άλλα σωματεία για κοινή συμμετοχή.

8/3/2010
Το Δ.Σ. του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχ. Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικά Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.)
email: [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα