Να κλείσουμε τη χωματερή!

(Ακολουθούν αποσπάσματα από την προκήρυξη που μοιράζουν μαζικά

οι σ. του Ξ στην Δ.Αθήνα)

Η Αθήνα, η πόλη αυτή των 5,5 εκ. κατοίκων έχει μόνο έναν χώρο για να ‘θάβει’ τα σκουπίδια της. Τη χωματερή των Άνω Λιοσίων. Κανένας σχεδιασμός, καμιά πρόνοια για τους κατοίκους της υποβαθμισμένης Δυτικής Αθήνας.

Η χωματερή αυτή όμως έχει ημερομηνία λήξης. Εδώ και καιρό άλλωστε έχει επιτραπεί σε αυτή η απόθεση 500 τόνων σκουπιδιών τη μέρα, το έγκλημα όμως συνεχίζεται με 3.000 τόνους σκουπιδιών ημερησίως να γεμίζουν την περιοχή, εξοντώνοντας κάθε μορφή χλωρίδας και πανίδας σε μια κάποτε … εξοχική περιοχή.

H χωματερή των Άνω Λιοσίων δεν είναι επικίνδυνη μόνο για τη δυσοσμία της. Είναι επικίνδυνη κυρίως για τη δημόσια υγεία των κατοίκων των γειτονικών δήμων (Ιλίου, Ζεφυρίου, Πετρούπολης, Μενιδίου, Άνω Λιοσίων). Είναι γνωστό πως σε όλους τους δήμους της Δυτικής Αττικής τα κρούσματα λιποθυμιών και αναπνευστικών προβλημάτων, κυρίως σε ηλικιωμένους και μικρά παιδιά, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Και βέβαια, κανείς δε μπορεί να φανταστεί τις επιπτώσεις στην υγεία μας μακροπρόθεσμα, αφού ο υδροφόρος ορίζοντας του Θριάσιου Πεδίου έχει ήδη μολυνθεί…

Δεν θα μπούμε στη λογική που θέλουν να μας βάλουν αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα: το κράτος και οι μεγαλοεργολάβοι που βγάζουν τεράστια κέρδη από το εμπόριο σκουπιδιών. Στη λογική δηλαδή να τσακώνονται οι κάτοικοι της κάθε περιοχής μεταξύ τους για το που τελικά θα καταλήξουν τα σκουπίδια της πρωτεύουσας…

Το μόνο σίγουρο είναι πως οπουδήποτε γίνουν νέοι χώροι απόθεσης σκουπιδιών αυτό πρέπει να γίνει μετά από σοβαρή έρευνα και σχεδιασμό, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι τώρα. Και πως να γίνει, όταν ούτε οι δημοτικές αρχές των γειτονικών δήμων είναι άμοιρες ευθυνών για το σημερινό αδιέξοδο. Υπάρχουν δήμαρχοι και δημοπαράγοντες που εξασφάλισαν τα …προς το ζην λόγω της χωματερής. Άλλοι πάλι ασχολούνται με το ζήτημα κάθε τέσσερα χρόνια, όταν πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές.

Για μας, το θέμα της χωματερής είναι ένα τοπικό θέμα, που είναι άμεσα συνδεδεμένο όμως με άλλα προβλήματα της περιοχής. Τελικά αν υπάρχει ένα κοινό ανάμεσα στη χωματερή, το κλείσιμο της SEX FORM και τους μισθούς που χρωστούν στους εργαζόμενους του δήμου Άνω Λιοσίων αυτό είναι πως κάποιοι μεγαλοκαρχαρίες βγάζουν πολλά λεφτά βυθίζοντας τους υπόλοιπους στο σκοτάδι.

Το θέμα δίχως άλλο έχει έρθει στην επιφάνεια λόγω των μέχρι τώρα κινητοποιήσεων των κατοίκων στη χωματερή, την Αττική Οδό και το κέντρο της Αθήνας.

Ας σκεφτούμε όμως και δυναμικότερους τρόπους αντίδρασης. Ένας τέτοιος είναι η προκήρυξη διαδημοτικής απεργίας των εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε συνδυασμό με το κλείσιμο σχολείων και εμπορικών καταστημάτων σε όλους τους παραπάνω δήμους…

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ θα παλέψει μαζί με τους μαζικούς φορείς, τις τοπικές επιτροπές, τους εργαζόμενους και τη νεολαία, με την αίσθηση ότι η χωματερή δεν πρόκειται να “φύγει”, αν δεν την κλείσουμε εμείς μέσα από την κλιμάκωση και τον συντονισμό των κινητοποιήσεων μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα