Γενική συνέλευση ΣΥΕΤΕ: Πάλη για ένα μαχητικό συνδικάτο, ενάντια στη γραφειοκρατία

Το Σάββατο 8 Νοέμβρη διεξάγεται η εκλογοαπολογιστική συνέλευση του Συλλόγου των Εργαζομένων στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΣΥΕΤΕ). Το «Ξ» παρεμβαίνει στις διαδικασίες της συνέλευσης και στην προεκλογική περίοδο για την ανάδειξη του νέου ΔΣ του Συλλόγου με την ακόλουθη προκήρυξη.

Να καθαρίσουμε τη σαπίλα της γραφειοκρατίας – Να βάλουμε βάσεις για ένα μαχητικό Σύλλογο

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για διορισμούς τέκνων συνδικαλιστών αποτελούν απλά την κορυφή του παγόβουνου που λέγεται «γραφειοκρατία ΣΥΕΤΕ». Η συνέλευση στις 8/11 αλλά και οι εκλογές πρέπει να αποτελέσουν μια αρχή για την ανατροπή αυτής της σάπιας κατάστασης, για να μπει επιτέλους ο Σύλλογος σε μια λειτουργία υπέρ των συμφερόντων των εργαζομένων.

Ποιος είναι ο πραγματικός απολογισμός της ηγεσίας του Συλλόγου;

Η ηγεσία του ΣΥΕΤΕ το διάστημα που μας πέρασε «έβαλε πλάτη» σε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις της Τράπεζας κάνοντας το Σύλλογο να μοιάζει περισσότερο με κλειστό λόμπι συμφερόντων και υπερασπιστή των μνημονιακών-αντεργατικών πολιτικών παρά με σωματείο εργαζομένων. Εν τάχει αναφέρουμε:

1. Υπογραφή επιχειρησιακής και κλαδικής σύμβασης με μειώσεις χωρίς ούτε μία μέρα κινητοποιήσεων.

2. Αποδοχή της εθελούσιας εξόδου που δημιούργησε τεράστια προβλήματα εντατικοποίησης και υπερωριών και άνοιξε τις πόρτες για την αντικατάσταση του τακτικού με ενοικιασμένο προσωπικό.

3. «Αγώνας» στο πλευρό της Τράπεζας για την ανακεφαλαιοποίηση που οδήγησε στο ξεπούλημα της ΕΤΕ στα χέρια του Λάτση και άλλων κερδοσκοπικών funds.

4. Ανοχή στην κατάφωρη μονομερή παραβίαση από την πλευρά της Τράπεζας της Κλαδικής Σύμβασης με την επέκταση της λειτουργίας 70 καταστημάτων μέχρι τις 18:00 προκειμένου να πληρωθεί ο «λαομίσητος» ΕΝΦΙΑ κ.α.

Για να περάσουν όλα αυτά αρνούνταν συστηματικά την λήψη αγωνιστικών πρωτοβουλιών και διεκδικήσεων, απέφευγαν το συντονισμό με το ενοικιασμένο προσωπικό και με άλλους κλάδους (μη τυχόν πέσει η Κυβέρνησή τους) και κατέπνιγαν κάθε προσπάθεια για πρωτοβουλία «από τα κάτω» που ξέφευγε από τον έλεγχό τους.

Γι’ αυτό ο διοικητικός απολογισμός πρέπει να καταψηφιστεί. Το ίδιο ισχύει και για τον οικονομικό απολογισμό.

Η καταψήφιση του Οικονομικού απολογισμού δεν γίνεται για λόγους εμπιστοσύνης ή προσωπικής ευθύνης για τη διαχείριση του ταμείου. Γίνεται γιατί οι πόροι του ΣΥΕΤΕ διοχετεύονται προς την αναπαραγωγή του γραφειοκρατικού μοντέλου συντηρώντας απαράδεκτα συνδικαλιστικά προνόμια. Υπέρογκα ποσά δαπανώνται για μετακινήσεις, συνδρομές κινητής τηλεφωνίας, «δημόσιες σχέσεις», κτλ.

Τα χρήματα των συνδρομών μας μπορούν και πρέπει να αξιοποιηθούν στην κατεύθυνση μιας δημοκρατικής- κινηματικής λειτουργίας του Συλλόγου (τακτικές συνελεύσεις περιφερειακές και κεντρικές, τακτικές περιοδείες στα καταστήματα για ενημέρωση των συναδέλφων, στήριξη αγωνιζόμενων κλάδων, ενίσχυση του απεργιακού ταμείου, κτλ).

Συνδικαλισμός «βάσης»

Η εντατικοποίηση, οι εκατοντάδες αδήλωτες και απλήρωτες ώρες υπερωριών, οι προβληματικές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας αποτελούν την καθημερινή εργασιακή πραγματικότητα της πλειοψηφίας των συναδέλφων στην Εθνική Τράπεζα. Αυτά βέβαια αποτελούν «ψιλά γράμματα» για την συνδικαλιστική ηγεσία του ΣΥΕΤΕ καθώς από τη μία είναι πλήρως αποκομμένη από τη βάση των εργαζομένων και δεν μπορεί να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα, από την άλλη είναι ταυτισμένη με τα συμφέροντα της διοίκησης και επιθυμεί ένα προσωπικό το οποίο είναι φοβισμένο, υπάκουο και δεν διεκδικεί.

Λύση σε αυτά τα ζητήματα θα έρθει και με τη δική μας δράση. Με την ενεργοποίηση των ΕΑΚ σε κάθε κατάστημα και Διεύθυνση και διασύνδεση μεταξύ τους, με τη δημιουργία πυρήνων «συνδικαλιστών/στριών βάσης» σε κάθε πόλη και με πίεση για συνεργασία των αγωνιστικών παρατάξεων μπορούμε να φτιάξουμε ένα μέτωπο εργαζομένων που θα μπει μπροστά στην προάσπιση των δικαιωμάτων μας. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε και άμεσα αποτελέσματα προχωρώντας σε κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα όπου επικρατεί «διευθυντική τρομοκρατία» και το ωράριο έχει γίνει λάστιχο, σε μαζικές προσφυγές στην Επιθεώρηση εργασίας, σε συλλογική άρνηση υπερωριακής απασχόλησης, κ.α.

Συνεργασία των αγωνιστικών δυνάμεων

Ταυτόχρονα χρειάζεται να δοθεί η μάχη των εκλογών ώστε να υπάρξει ανατροπή στους συσχετισμούς και σε κεντρικό επίπεδο. 8-13 Δεκέμβρη θα διεξαχθούν οι εκλογές στο ΣΥΕΤΕ. Επομένως το ερχόμενο διάστημα ανοίγεται μπροστά μας μια δυνατότητα ανατροπής της κατάστασης στον Σύλλογο. Αυτό βέβαια δεν θα γίνει αυτόματα. Προϋποθέτει τη προεκλογική ή έστω μετεκλογική συνεργασία των αριστερών δυνάμεων (ΔΑΣ-ΕΝΙΑΙΑ- Πρόταση Προοπτικής) με στόχο να υπάρξει αριστερή πλειοψηφία στο ΔΣ. Συνεργασία δεν σημαίνει ταύτιση. Η κάθε παράταξη μπορεί να διατηρήσει την οργανωτική, πολιτική και συνδικαλιστική της αυτοτέλεια και το δικαίωμα στην δημόσια διαφοροποίηση και κριτική. Μια τέτοια συνεργασία θα μπορούσε να έχει τις εξής βάσεις:

1. Κατάργηση συνδικαλιστικών προνομίων. Αξιοποίηση των πόρων του ΣΥΕΤΕ προς μια αγωνιστική-κινηματική κατεύθυνση.

2. Προώθηση διαδικασιών βάσης (Συνελεύσεις, διασύνδεση ΕΑΚ, πραγματική λειτουργία Νομαρχιακών Παραρτημάτων, κ.α.).

3. Σχεδιασμός αγωνιστικών κινητοποιήσεων απέναντι στα σχέδια των Τραπεζιτών.

4. Συντονισμός με το ενοικιαζόμενο προσωπικό και με άλλους κλάδους για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας.

5. Αίτημα για εθνικοποίηση/κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος κάτω από τον δημοκρατικό έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Οι αριστερές δυνάμεις θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμβάλλουν στην εκπαραθύρωση της τωρινής διοίκησης του ΣΥΕΤΕ!

Χρειάζεται επειγόντως ανατροπή και στο ΣΥΕΤΕ!

Η έως τώρα άρνηση συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων του ΣΥΕΤΕ αποτελεί τεράστιο λάθος και απογοητεύει δεκάδες αγωνιστές-στριες. Στη μάχη όμως που έχουμε μπροστά μας δεν μπορούμε να μείνουμε αδρανείς. Οι τελευταίες εξελίξεις φανερώνουν την προσπάθεια ενός μέρους της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας (ΔΗΣΥΕ) να κάνει «αλλαγή φρουράς» χωρίς αλλαγή ουσίας. Πρέπει να αποτρέψουμε μια τέτοια εξέλιξη, που θα απογοητεύσει για άλλη μια φορά τους εργαζόμενους-ες.

Με βάση την πιο πάνω ανάλυση και προσέγγιση συμμετέχουμε στην Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΔΑΣ) με υποψήφιο τον

Μαρίνη Θανάση

Κατ/μα Σταυρού (875)

Τηλ.2397021124 (εσ.34124) κιν. 6971 894 851

e-mail: [email protected] 

Blog: http://marinisthanasis.wordpress.com/

Ξεκίνημα
Σοσιαλιστική Διεθνιστική Οργάνωση

www.xekinima.org

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα