Να καταργηθεί άμεσα ο τρομονόμος

Του Κυριάκου Χάλαρη

Οι δίκες της Λάρισας, οι συλλήψεις του Πολυτεχνείου, η όλο και μεγαλύτερη καταστολή στις τελευταίες πορείες και διαδηλώσεις αντανακλούν την ανησυχία της κυβέρνησης για το μέγεθος των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η βιαιότητα των αλλεπαλλήλων επιθέσεών της ενάντια στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Σε αυτό το πλαίσιο εμπίπτει και η τροποποίηση του τρομονόμου που έγινε μέσα στο καλοκαίρι εν κρυπτώ από την κυβέρνηση. Τα καινούρια στοιχεία είναι πολλά αλλά τα πιο βασικά είναι τα εξής:

• Καταργείται η διάταξη του νόμου που προστάτευε κατά κάποιο τρόπο τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δράσεις, με την έννοια ότι τις εξαιρούσε από τις διατάξεις του τρομονόμου. Με αυτή την αλλαγή οι συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες μπορούν πολύ εύκολα να στοχοποιηθούν από την πλευρά της κυβέρνησης.

• Εισάγεται η έννοια της συλλογικής ευθύνης, με την έννοια ότι κάποιος που συμμετέχει σε μια ομάδα που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» θα τιμωρείται ως τρομοκράτης ακόμα και αν ο ίδιος δεν έχει διατελέσει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα.

• «Τρομοκρατικές πράξεις» κακουργηματικού χαρακτήρα μπορεί να θεωρηθούν ενέργειες όπως καταλήψεις, φθορά ξένης περιουσίας, διαδηλώσεις κλπ. Δηλαδή όλες πάνω κάτω οι μορφές κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Σε αυτό το σκηνικό εντάσσεται και η αλλαγή πλεύσης του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τον κουκουλονόμο, τον οποίο και καταδίκαζε όσο ήταν αντιπολίτευση. Και ενώ τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ υπόσχονταν ότι θα τον καταργήσουν όταν το ΠΑΣΟΚ γινόταν κυβέρνηση, σήμερα, δεκάδες νεαροί συλληφθέντες στην πορεία του Πολυτεχνείου παραπέμπονται για κακούργημα με βάση τον κουκουλονόμο.

Για τους 11 της Λάρισας

Στις 9 Δεκέμβρη δικάζονται από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων της Λάρισας, οι 11 ανήλικοι που κατηγορούνται με βάση τον τρομονόμο για τα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008. Όλοι τους συνελήφθησαν πριν δυο χρόνια μετά από μια πορεία την οποία η αστυνομία είχε διαλύσει με χημικά και ουσιαστικά τους αποδόθηκε ότι είχε γίνει στη Λάρισα εκείνη την ημέρα. Καταστροφές υποκαταστημάτων τραπεζών, κλοπές, ρίψη πετρών, εξύβριση και πολλά άλλα.

Επίσης, παρόλο που συνελήφθησαν σε διαφορετικά σημεία της πόλης, όχι όλοι μαζί, μακριά από τα επεισόδια, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και παρόλο που δεν γνωρίζονταν όλοι μεταξύ τους, όλοι τους κατηγορούνται ουσιαστικά ως τρομοκράτες μια και σύμφωνα με το κατηγορητήριο: «συγκρότησαν διαρκή και δομημένη ομάδα, η οποία λειτουργούσε σε οργανωμένη βάση,… με κατανεμημένους ρόλους και επιδίωκε τη διάπραξη εμπρησμών και άλλων κακουργημάτων…η οποία δεν σχηματίστηκε περιστασιακά αλλά με μόνιμο και σταθερό χαρακτήρα και με υποδομή τέτοια έκτασης και δυναμικής, με τεχνικά μέσα πάσης φύσεως….και είχε την δυνατότητα να εναλλάσσεται και να αντικαθιστά τα μέλη της χωρίς να υφίσταται αλλαγή…»!

Η παραπομπή σε δίκη με τον τρομονόμο των 11 ανήλικων «τρομοκρατών», παρά το εξόφθαλμο της σαθρότητας του κατηγορητηρίου, είναι μια πολιτική απόφαση τόσο της τωρινής, όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ. Και έχει να κάνει με τη συνεχή ετοιμότητα στην οποία βρίσκεται ο κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους ο οποίος προετοιμάζεται συνεχώς για τα χειρότερα. Η βιαιότητα των μέτρων που πέρασε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, αλλά και αυτών που ετοιμάζεται να περάσει, έχει επαναφέρει στην αστική τάξη  το φόβο του Δεκέμβρη πολύ πιο ισχυρά. Και η περίπτωση της Λάρισας είναι κατά κάποιο τρόπο ένα «τεστ ετοιμότητας» για τις επόμενες εκρήξεις της ελληνικής κοινωνίας.

__________

Πάρτυ ενίσχυσης και αλληλεγγύης

Έγινε με επιτυχία, στον φιλόξενο χώρο του Στεκιού Μεταναστών, πάρτυ ενίσχυσης και αλληλεγγύης για τον Γιώργο Αντωνίου συλληφθέντα στην φετινή πορεία του Πολυτεχνείου. Η παρουσία πολλών φίλων και συντρόφων έδωσε τη δυνατότητα να μαζευτεί ένα αναγκαίο ποσό για τα έξοδα αλλά κυρίως έδειξε ότι κανένας σύντροφος δεν θα είναι μόνος του απέναντι στην βία των μηχανισμών καταστολής.

__________

Συνέντευξη με τον Γιώργο Αντωνίου

Στις 17 Νοέμβρη ο Γιώργος Αντωνίου συνελήφθη στο τέλος της πορείας του Πολυτεχνείου και μαζί με 14 ακόμα άτομα παραπέμφθηκε για κακούργημα με τον κουκουλονόμο και σήμερα είναι έξω με περιοριστικούς όρους. Παρά το γεγονός ότι δεκάδες μάρτυρες βεβαιώνουν την παρουσία του στο μπλοκ του Ξεκινήματος, παρά τα βίντεο και τις φωτογραφίες που τον δείχνουν χωρίς κουκούλες  να πορεύεται ειρηνικά, κατηγορείται «ως μέλος ομάδας που με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του έριχνε πέτρες, ξύλα και μάρμαρα», ότι «συμμετείχε σε βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων και πραγμάτων» στη διάρκεια της πορείας και ότι «τέλεσε  την πράξη του με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του», καθώς επίσης και για «εξύβριση» αστυνομικών.

Πως έγινε η σύλληψή σου;

Σε όλη τη διάρκεια της πορείας ήμουν κάτω από τα πανώ του Ξεκινήματος μαζί με δυο φίλους μου. Σε αρκετή απόσταση από τα επεισόδια, χωρίς κουκούλες και καλυμμένα πρόσωπα και φυσικά χωρίς να πετάμε τίποτα σε κανέναν. Αυτό μπορεί να επιβεβαιωθεί από δεκάδες μάρτυρες αλλά και από σχετικά βίντεο και φωτογραφίες που μας δείχνουν καθαρά. Μετά το τέλος της πορείας συναντήσαμε άλλους δυο φίλους μας και αποφασίσαμε να πάμε να φάμε κάτι. Πάνω στη Σούτσου μας σταμάτησε ένας αστυνομικός των ΜΑΤ και μας μάζεψε, συνολικά 4 άτομα. Στη συνέχεια, και ενώ μας πήγαν στη ΓΑΔΑ έγινε ένας διαχωρισμός μεταξύ μας, εντελώς στην τύχη. Δύο προσαγωγή, δύο σύλληψη. Εγώ ήμουν στους συλληφθέντες.

Με ποιες κατηγορίες;

Βασικά ότι φορούσα κουκούλα και το αποδεικτικό που βρήκαν επάνω μου ήταν το κασκόλ μου. Και επίσης ότι πετούσα πέτρες, μπουκάλια και μάρμαρα σε όλη τη διάρκεια της πορείας μέσα από μπλοκ κουκουλοφόρων.

Γιατί πιστεύεις ότι το έκανε αυτό η αστυνομία;

Οι συλλήψεις έγιναν στην τύχη. Η δική μου περίπτωση αλλά και του φίλου μου που μας συνέλαβαν μαζί είναι χαρακτηριστικές. Αφού μας συνέλαβαν μας αναγνώρισαν και μας φόρτωσαν ότι ήθελαν, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Αυτό δείχνει ένα πράγμα: ότι στόχος της αστυνομίας δεν ήταν να συλλάβει αυτούς που δημιουργούν τα επεισόδια αλλά όποιον να ναι. Και το κάνει αυτό προκειμένου να τρομοκρατήσει αυτούς που κατεβαίνουν σε διαδηλώσεις για να κάθονται σπίτι τους.

Άρα είναι κυβερνητική επιλογή οι συλλήψεις;

Φυσικά και είναι. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους και τη νεολαία για να μην κατεβαίνουν στους δρόμους. Ουσιαστικά προετοιμάζονται για αυτά που έρχονται. Πέρασαν μια σειρά μέτρων την προηγούμενη χρονιά και τώρα ετοιμάζουν κι άλλα. Όλα αυτά δεν είναι δυνατόν να περάσουν έτσι. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα αντιδράσουν. Αυτό που κάνουν τώρα είναι να προετοιμάζονται για αυτές τις αντιδράσεις, για τους μαζικούς αγώνες που έρχονται, για τις απεργίες, τις καταλήψεις, τις μεγάλες συγκεντρώσεις που θα τους αμφισβητούν. Η καταστολή είναι ένα κομμάτι αυτής της προετοιμασίας.

Τι στάση κράτησες στον ανακριτή;

Υπερασπίστηκα τον εαυτό μου επικαλούμενος δεκάδες μάρτυρες και οπτικό υλικό. Έδωσα όμως αρκετή έμφαση στην πολιτική μου δράση που δεν έχει καμιά σχέση με μεμονωμένες πράξεις βίας όπως είναι οι μολότοφ, οι πέτρες κλπ. Και εγώ και η οργάνωσή μου έχουμε συνδέσει τη δράση μας με το μαζικό κίνημα και όχι με τους «συμβολικούς» πετροπόλεμους με τα ΜΑΤ. Επομένως θεωρώ τις πολιτικές μου απόψεις το πιο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο αφού δεν θα μου επέτρεπαν να συμμετάσχω σε τέτοιου είδους επεισόδια για τα οποία κατηγορούμαι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,240ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα