Να γίνει το Info cafe στου Ζωγράφου, χώρος έκφρασης και πολιτισμού

Την Κυριακή 8 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση που διοργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία για τη χρήση του Info-Café από τους κατοίκους του Ζωγράφου».

Οι περισσότεροι Δήμοι της Αθήνας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης δημοσίων και ελεύθερων χώρων, πόσο μάλλον του Ζωγράφου που κρίνεται ο πιο πυκνοκατοικημένος Δήμος της Ευρώπης.

Το Info -Café είναι ένας δημοτικός χώρος πάνω στην κεντρική πλατεία του δήμου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ενοικιάζεται σε ιδιώτες, για να τον εκμεταλλευτούν ως καφετέρια. Ο Δήμαρχος δηλώνει ότι πρόκειται για σημαντική πηγή εσόδων, με τη διαφορά όμως ότι τα ενοίκια που ορίζει ο Δήμος είναι ιδιαίτερα χαμηλά, με την τάση να μειώνονται κι άλλο (σε μία περίοδο μάλιστα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν) αλλά ακόμα και έτσι οι επιχειρηματίες – ενοικιαστές σπάνια πληρώνουν το αντίστοιχο ποσό. Ο τελευταίος ενοικιαστής είχε να πληρώσει ενοίκιο πέντε χρόνια, οπότε και ο Δήμος υπό την πίεση των κατοίκων αναγκάστηκε να του κάνει έξωση. Λέγεται ότι ο ενοικιαστής χρωστούσε στο Δήμο 280.000?.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Καζάκος, έχει ήδη δηλώσει ότι ο χώρος θα ενοικιαστεί στον επόμενο επιχειρηματία για να ξαναγίνει καφετέρια. Σημειώνεται ότι στον ίδιο δρόμο υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δέκα καφετέριες.

Η πρωτοβουλία κατοίκων που δημιουργήθηκε, Πρωτοβουλία για τη χρήση του Info-Café από τους κατοίκους του Ζωγράφου, έχει θέσει δύο βασικά αιτήματα: Ο χώρος να μην περάσει σε ιδιώτη και να γίνει χώρος πολιτισμού, έκφρασης και δημιουργίας για τους κατοίκους. Στη πρώτη συνέλευση που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία, όπου συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα με πάνω από 35 ομιλητές, αποφασίστηκε και κάτι ακόμα: ο χώρος να γίνει αυτοδιαχειριζόμενος, από τους κατοίκους για τους κατοίκους δηλαδή.

Σχεδιάστηκε επίσης την τσικνοπέμπτη ο χώρος του Info-café να ανοίξει για τους κατοίκους του Ζωγράφου πραγματοποιώντας λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική, φαγητό και κρασί και την Παρασκευή που ακολουθεί να πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανοιχτή συνέλευση στον ίδιο χώρο, κατά την οποία θα συζητηθεί η καλύτερη χρήση και ο τρόπος λειτουργίας του. Οι εξελίξεις θα είναι αρκετές και σημαντικές.

Το Ξεκίνημα από την πρώτη στιγμή στηρίζει έμπρακτα και συμμετέχει στην πρωτοβουλία κατοίκων για να γίνει το Info-café ανοιχτός χώρος συνάντησης, έκφρασης, πολιτισμού και δράσης.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
401ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής