Να γίνει το Info Cafe στου Ζωγράφου χώρος έκφρασης και πολιτισμού

Της Ειρήνης Πλουμπίδη

Την Κυριακή 8 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε η πρώτη ανοιχτή συνέλευση που διοργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία για τη χρήση του Info-Café από τους κατοίκους του Ζωγράφου».

Οι περισσότεροι Δήμοι της Αθήνας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης δημοσίων και ελεύθερων χώρων, πόσο μάλλον του Ζωγράφου που κρίνεται ο πιο πυκνοκατοικημένος Δήμος της Ευρώπης.

Το Info – Café είναι ένας δημοτικός χώρος πάνω στην κεντρική πλατεία του δήμου, ο οποίος τα τελευταία χρόνια ενοικιάζεται σε ιδιώτες, για να τον εκμεταλλευτούν ως καφετέρια. Ο Δήμαρχος δηλώνει ότι πρόκειται για σημαντική πηγή εσόδων, με τη διαφορά όμως ότι τα ενοίκια που ορίζει ο Δήμος είναι ιδιαίτερα χαμηλά, με την τάση να μειώνονται κι άλλο (σε μία περίοδο μάλιστα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις τιμές να ανεβαίνουν) αλλά ακόμα και έτσι οι επιχειρηματίες – ενοικιαστές σπάνια πληρώνουν το αντίστοιχο ποσό. Ο τελευταίος ενοικιαστής είχε να πληρώσει ενοίκιο πέντε χρόνια, οπότε και ο Δήμος υπό την πίεση των κατοίκων αναγκάστηκε να του κάνει έξωση. Λέγεται ότι ο ενοικιαστής χρωστούσε στο Δήμο 280.000 ευρώ.

Ο Δήμαρχος, Γιάννης Καζάκος, έχει ήδη δηλώσει ότι ο χώρος θα ενοικιαστεί στον επόμενο επιχειρηματία για να ξαναγίνει καφετέρια. Σημειώνεται ότι στον ίδιο δρόμο υπάρχουν τουλάχιστον άλλες δέκα καφετέριες.

Η πρωτοβουλία κατοίκων που δημιουργήθηκε, Πρωτοβουλία για τη χρήση του Info-Café από τους κατοίκους του Ζωγράφου, έχει θέσει δύο βασικά αιτήματα: Ο χώρος να μην περάσει σε ιδιώτη και να γίνει χώρος πολιτισμού, έκφρασης και δημιουργίας για τους κατοίκους. Στη πρώτη συνέλευση που πραγματοποίησε η Πρωτοβουλία, όπου συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα με πάνω από 35 ομιλητές, αποφασίστηκε και κάτι ακόμα: ο χώρος να γίνει αυτοδιαχειριζόμενος, από τους κατοίκους για τους κατοίκους δηλαδή.

Σχεδιάστηκε επίσης την τσικνοπέμπτη ο χώρος του Info-café να ανοίξει για τους κατοίκους του Ζωγράφου πραγματοποιώντας λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική, φαγητό και κρασί και την Παρασκευή που ακολουθεί να πραγματοποιηθεί η δεύτερη ανοιχτή συνέλευση στον ίδιο χώρο, κατά την οποία θα συζητηθεί η καλύτερη χρήση και ο τρόπος λειτουργίας του. Οι εξελίξεις θα είναι αρκετές και σημαντικές.

Το Ξεκίνημα από την πρώτη στιγμή στηρίζει έμπρακτα και συμμετέχει στην πρωτοβουλία κατοίκων για να γίνει το Info-café ανοιχτός χώρος συνάντησης, έκφρασης, πολιτισμού και δράσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα