Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων μουσείων της Ελλάδας!

Της Μαριάνθης Κυπρίδου, εργαζόμενης στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου

Σε κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενες/οι των 5 μεγάλων δημόσιων μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο Αθήνας, Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο Αθήνας, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης), καθώς στα μέσα Γενάρη η κυβέρνηση Μητσοτάκη και η Υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη κατέθεσαν στη Βουλή νομοσχέδιο για τη μετατροπή των μουσείων αυτών σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ). Τι σημαίνει αυτό; Να χρησιμοποιήσουμε μια αγαπημένη λέξη αυτής της κυβέρνησης: ιδιωτικοποίηση! Το ν/σ πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής στις 7/2 και αναμένεται να κατατεθεί στην ολομέλεια για ψήφιση τη Δευτέρα 13/2/23.

Λίγο πριν τις εκλογές, η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει τη διαχείριση των δημόσιων μουσείων (αρχικά των 5 μεγαλύτερων της χώρας, εν καιρώ και όλων των υπολοίπων) σε ιδιώτες, τοποθετώντας ένα 7μελές ΔΣ (Διοικητικό Συμβούλιο) που θα διορίζεται απευθείας από την ίδια και όχι με κρίσεις, ανάλογα με τα προσόντα για τη θέση, όπως γίνεται στο δημόσιο.

Τα ΔΣ που θέλει η κυβέρνηση να βάλει στα μουσεία θα κοστίζουν 500.000 ευρώ ετησίως στους φορολογούμενους. Μάλιστα, από τα 7 μέλη μόνο τα 2 θα είναι υπάλληλοι του ΥΠΠΟΑ (Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού), ενώ οι υπόλοιποι 5 μπορούν να είναι άτομα που «διαπρέπουν στον επαγγελματικό ή κοινωνικό τους χώρο», ακόμα κι αν δεν έχουν καμία σχέση με το χώρο του Πολιτισμού (αρκεί να είναι της αρεσκείας του κάθε υπουργού, προφανώς).

Διαβούλευση από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας με τα σωματεία και τους/τις εργαζόμενους/ες στην Αρχαιολογική Υπηρεσία δεν υπήρξε ποτέ. Η Υπουργός Πολιτισμού ψευδώς υποστηρίζει ότι τα μουσεία αυτά θα εκσυγχρονιστούν και θα έχουν οικονομική αυτοτέλεια. Οι «στόχοι» που βάζει το ν/σ υλοποιούνται ήδη από αυτά τα μουσεία και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και διεθνή αναγνωρισιμότητα.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

  • Το ν/σ διασπά τον ενιαίο χαρακτήρα της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς αποκόβει τα 5 μεγαλύτερα δημόσια μουσεία από τον κορμό τους, το ΥΠΠΟΑ.
  • Επιτρέπει την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό για αόριστο χρόνο, με την ίδρυση παραρτημάτων σε άλλες χώρες, κάτι που είναι αντίθετο με τον αρχαιολογικό νόμο.
  • Υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα των μουσείων, αναθέτοντας σε ιδιωτικές εταιρείες πολλές λειτουργίες όπως η καθαριότητα, λογιστικές υπηρεσίες, η οργάνωση εκθέσεων, κα.
  • Ανοίγει το δρόμο για αύξηση των εισιτηρίων και κατάργηση δωρεάν παροχών όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα, οι ξεναγήσεις, οι δωρεάν ημέρες επίσκεψης, κα.
  • Αποδυναμώνει τον επιστημονικό και εκπαιδευτικό ρόλο των μουσείων (ερευνητικά προγράμματα, εκθέσεις, εκδηλώσεις για το κοινό).
  • Ενώ είναι γνωστό ότι οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ είναι υποστελεχωμένες, αντί να ανοίγει νέες θέσεις μόνιμων υπαλλήλων, καταργεί 735 κενές οργανικές θέσεις.   

Το Μουσείο της Ακρόπολης είναι ΝΠΔΔ. Είναι μουσείο-πρότυπο;

  • Ενώ επιδοτείται από το ελληνικό κράτος, (το 2020 επιδοτήθηκε με 600.000 ευρώ) και είναι υποχρεωμένο να αποδίδει στο ελληνικό δημόσιο ετησίως το 30% των κερδών του, το Μ.Α. εδώ και μία δεκαετία δεν έχει αποδώσει ούτε 1 ευρώ!
  • Η καθαριότητα, οι λογιστικές υπηρεσίες, η αποδελτίωση και οι δημόσιες σχέσεις (που αποτελούν πάγιες ανάγκες) κοστίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ κάθε χρόνο και δίνονται σε εργολαβικές εταιρείες, ενώ θα μπορούσε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Στα δημόσια μουσεία όλα τα παραπάνω γίνονται από μόνιμους υπαλλήλους που πληρώνονται σύμφωνα με το ενιαίο μισθολόγιο.
  • Δεν συμμετέχει στις δωρεάν μέρες για το κοινό που έχουν τα δημόσια μουσεία και το εστιατόριο και το πωλητήριο (κατάστημα αναμνηστικών) του είναι από τα ακριβότερα στην Ελλάδα.
  • Το ΔΣ του μουσείου έκοψε απροειδοποίητα το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας από μόνιμους υπαλλήλους που το λάμβαναν για χρόνια λόγω επικινδυνότητας της εργασίας τους. Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ΔΣ λαμβάνει, εκτός από το μισθό του ενιαίου μισθολογίου του δημοσίου και 1.000 ευρώ επίδομα για θέση ευθύνης.

Οι κινητοποιήσεις εργαζομένων

Σωματεία στον κλάδο του Πολιτισμού όπως ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς & Νήσων, ο ΣΕΑ (Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων), η ΠΕΣΑ (Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων) και η ΠΑΣΥΠΑΤΕ (Πανελλήνιος Σύλλογος Πτυχιούχων Υπαλλήλων Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) έχουν συντονιστεί και βρίσκονται σε κινητοποιήσεις με 4ωρες στάσεις εργασίας όλη την εβδομάδα 6-10/2.

Συγκεντρώσεις των εργαζομένων γίνονται καθημερινά έξω από τα 5 μουσεία. Την Τετάρτη 8/2 έγινε μεγάλη συγκέντρωση έξω από το ΥΠΠΟΑ και πορεία στο κέντρο της Αθήνας μαζί με τους καλλιτέχνες που αντιδρούν για την υποβάθμιση των πτυχίων τους. Την Πέμπτη, 9/2 οι εργαζόμενοι/ες του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου έκαναν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο του Μουσείου.

Από το συντονισμό των σωματείων είναι εκκωφαντική η απουσία της Ομοσπονδίας του ΥΠΠΟΑ, όπως και άλλων πρωτοβάθμιων σωματείων, του Συλλόγου Υπαλλήλων Β. Ελλάδος, της ΠΕΥΦΑ (αρχαιοφύλακες) και των Εργατοτεχνιτών. Η μοναδική μέρα στην οποία καλούν σε κινητοποιήσεις είναι η μέρα της ψήφισης του ν/σ (13/2).

Για ένα τόσο θεμελιώδες ζήτημα για την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας θα χρειαζόταν η Ομοσπονδία να κηρύξει απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας (ώστε να καλύπτονται όλες οι ειδικότητες) μέχρι να αποσυρθεί το νομοσχέδιο. Όμως η πλειοψηφία των εδρών της Ομοσπονδίας πρόσκειται στις παρατάξεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και είναι φίλα προσκείμενη στην Υπουργό Λ. Μενδώνη. Δεν θα κάνει εντύπωση αν πολλοί από αυτούς τους συνδικαλιστές βρεθούν αύριο στα ΔΣ των ΝΠΔΔ.

Την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο και στήριξη στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ δήλωσαν μια σειρά από φορείς με ανακοινώσεις τους: η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου, ο Σύνδεσμος Ξεναγών Θεσσαλονίκης και Β. Ελλάδος. Ανακοίνωση για την αντίθεσή του στα ΝΠΔΔ έβγαλε και ο Σύλλογος Εργαζομένων στο Μουσείο Ακρόπολης (ΣΕΜΑ). Στήριξη και συμμετοχή στις κινητοποιήσεις έβγαλε ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ ΒΔ Ελλάδας. Στάση εργασίας κήρυξε η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) για τις 9/2.

Τέλος, 487 μέλη της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας έστειλαν ανοιχτή επιστολή στον πρωθυπουργό δηλώνοντας την αντίθεσή τους σε αυτή την μετατροπή.  

Παρ’ όλες τις αντιδράσεις όλων όσων αφορά το εν λόγω νομοσχέδιο, η κυβέρνηση επιδιώκει με ψέματα να ξεπουλήσει την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας. Τα δημόσια μουσεία είναι για το λαό και όχι για λίγους «εκλεκτούς» που θέλουν να κερδοσκοπήσουν στις πλάτες των πολιτών. Οι εργαζόμενοι/ες στο ΥΠΠΟΑ θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις και την ενημέρωση του κόσμου με όσα μέσα διαθέτουμε με στόχο να αποσυρθεί αυτό το επαίσχυντο νομοσχέδιο.

Ακούστε στη συνέχεια συνέντευξη που έδωσε η σ. Μαριάνθη Κυπρίδου το πρωί της Πέμπτη 9/2 στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Βόλου και δείτε παρακάτω βίντεο από τη σελίδα στο facebook: «Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία #standwithgreekstatemuseums».

Προσεχώς σε κάποιο αρχαιολογικό μουσείο… #StandWithGreekStateMuseums Σας σόκαρε αυτό που είδατε; Η κυβέρνηση νομοθετεί για να το κάνει πραγματικότητα! ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ; Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποκόψει τα πέντε μεγαλύτερα δημόσια αρχαιολογικά Μουσεία από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και να διορίσει σε αυτά Διοικητικά Συμβούλια με πρόσωπα της επιλογής της. ΠΟΥ ΘΑ ΟΔΗΓΗΣΕΙ ΑΥΤΟ; Στην παράδοση των αρχαιοτήτων σε πρόσωπα που δεν έχουν σχέση με την αρχαιολογία, στην αύξηση εισιτηρίων, στην κατάργηση κάθε δωρεάν παροχής για το κοινό, στην έμμεση ιδιωτικοποίηση. ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ; Τα ΔΣ θα έχουν την αρμοδιότητα να ιδρύουν παραρτήματα των Μουσείων στο εξωτερικό, εξάγοντας μόνιμα αρχαιότητες από την Ελλάδα. ΣΕ ΠΟΙΑ ΜΟΥΣΕΙΑ; Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο ¬Θεσσαλονίκης, το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Αγωνιζόμαστε για να το αποτρέψουμε! Η πολιτιστική κληρονομιά είναι η κοινή μας περιουσία, δεν την παραχωρούμε στους «εκλεκτούς» της εκάστοτε κυβέρνησης. Πώς μπορείς να βοηθήσεις; Υπόγραψε το ψήφισμα: https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/elleniko_koinoboulio_uperaspizomaste_ta_demosia_arkhaiologika_mouseia_we_stand_with_greek_state_museums/?cCgBptb&utm_source=sharetools&utm_medium=copy&utm_campaign=petition-1667960-uperaspizomaste_ta_demosia_arkhaiologika_mouseia_we_stand_with_greek_state_museums&utm_term=cCgBptb%2Bel Επισκέψου τη σελίδα https://www.facebook.com/standwithgreekstatemuseums Στήριξε τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στα Μουσεία

Δημοσιεύτηκε από Υπερασπιζόμαστε τα δημόσια Μουσεία #standwithgreekstatemuseums στις Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2023

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα