Να αποσυρθεί τώρα το αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο!

Ανακοίνωση του «Ξ»

Η κυβέρνηση της ΝΔ καταθέτει τελικά προς ψήφιση στη Βουλή το περιβόητο νομοσχέδιο που πάει την Παιδεία πολλά χρόνια πίσω και περιλαμβάνει μέτρα και αλλαγές για όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, παρά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, μαθητών, φοιτητών και γονέων. Μετά τον σάλο που ξέσπασε με την ψήφιση της τροπολογίας για τις κάμερες στις τάξεις (που ψηφίστηκε σε άσχετο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό) η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στην Εκπαίδευση, χτυπώντας τόσο τη μόρφωση των μαθητών όσο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Οι αλλαγές

Το σχολείο μετατρέπεται σε ένα θεσμό ακόμα πιο ανταγωνιστικό, ένα σχολείο πολλών ταχυτήτων, με αυξημένες εξετάσεις και άγχος για τους μαθητές γιατί με βάση τη λογική των κυβερνώντων, «αριστεία» ίσον εξετάσεις.

Τα εξεταζόμενα μαθήματα αυξάνονται με βάση προαγωγής 10 για όλες τις τάξεις και επανέρχεται η Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας για όλες τις τάξεις του Λυκείου, ένα μέτρο που όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, τη χρονιά 2013-14, το 40% των εξεταζόμενων μαθητών επανεξετάστηκε στις επαναληπτικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου! Τέτοιου είδους μέτρα αύξησης της δυσκολίας των εξετάσεων, οδηγούν τους μαθητές στα ιδιωτικά φροντιστήρια.

Επαναφέρεται επίσης η αναχρονιστική αναγραφή του χαρακτηρισμού της διαγωγής των μαθητών στους τίτλους σπουδών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπως ίσχυε μέχρι το 2017 και αυξάνονται οι ποινές στους μαθητές, με στόχο τον εκφοβισμό τους και την ενίσχυση ενός τιμωρητικού συστήματος προκειμένου να είναι «υπάκουοι» και συγκεντρωμένοι αποκλειστικά στα μαθήματά τους, διαφορετικά θα έχουν συνέπειες.

Αυξάνονται οι μαθητές ανά τμήμα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία, παρά το γεγονός ότι ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά τάξη αποτελούσε ήδη πρόβλημα που τώρα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο. Πέρα από τον αντι-εκπαιδευτικό της χαρακτήρα, η αύξηση των μαθητών θα έχει σαν αποτέλεσμα και τη μείωση του αριθμού των αναπληρωτών εκπαιδευτικών (λόγω της μείωσης των τμημάτων).

Όσον αφορά τους αναπληρωτές, όσοι προσληφθούν και παραιτηθούν ή δεν μπορούν να αναλάβουν υπηρεσία επειδή στέλνονται σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή, «τιμωρούνται» με διετή ή –σε κάποιες περιπτώσεις– τριετή αποκλεισμό από τους πίνακες.

Όσον αφορά την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, προβλέπεται η μείωση του αριθμού των εισακτέων και ο περιορισμός της δυνατότητας μετεγγραφής των φοιτητών, με καθιέρωση βάσης μετεγγραφής και έλεγχο των οικονομικών κριτηρίων και εισοδημάτων τα τελευταία 3 έτη και όχι το τελευταίο μόνο έτος όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Ακόμη, αναφέρεται η δυνατότητα ίδρυσης ξενόγλωσσων τμημάτων από κάθε ΑΕΙ με δίδακτρα για κατοίκους χωρών εκτός ΕΕ. Έτσι ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για δίδακτρα και σε προπτυχιακές σπουδές (στις μεταπτυχιακές υπάρχουν ήδη) με αποτέλεσμα οι φοιτητές που προέρχονται από φτωχές εργατικές και λαϊκές οικογένειες να έχουν ακόμα ένα εμπόδιο να αντιμετωπίσουν στην πορεία της μόρφωσής τους.

Η Νίκη Κεραμέως έχει δείξει από την αρχή τι εκπαιδευτικό σύστημα ονειρεύεται. Συμβουλεύοντας τους εκπαιδευτικούς να κάνουν ότι μπορούν για την «ενίσχυση της χριστιανικής θρησκευτικής πίστης» των μαθητών, αυστηροποιώντας τις εξετάσεις και τις τιμωρίες  και προωθώντας τα ιδιωτικά συμφέροντα στην εκπαίδευση, υποβαθμίζοντας την δημόσια Παιδεία. Θέλει ένα σχολείο συντηρητικό και πειθαρχημένο, μαθητές «ρομποτάκια», ένα σχολείο ταξικό, για λίγους και ένα Πανεπιστήμιο για ακόμα λιγότερους.

Ποια πρέπει να είναι η απάντησή μας

Η κυβέρνηση εκμεταλλεύτηκε τις συνθήκες καραντίνας για να φέρει προς συζήτηση αυτό το σχέδιο νόμου χωρίς να αντιμετωπίσει κριτική και μαζικές κινητοποιήσεις. Το εκπαιδευτικό κίνημα όμως είναι υποχρεωμένο να παλέψει ακόμα και μέσα στις δύσκολες συνθήκες που έφερε η πανδημία του κορονοϊού για:

  • Άμεση απόσυρση του Νομοσχεδίου
  • Κατάργηση της τροπολογίας για τη μονιμοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και την αναμετάδοση του μαθήματος στις σχολικές τάξεις μέσα από κάμερες!
  • Εκστρατεία ενημέρωσης όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και της κοινωνίας για το νέο νομοσχέδιο και τα μέτρα του υπουργείου
  • Συντονισμός μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και γονιών με σκοπό τη δημιουργία ενός Πανεκπαιδευτικού Μετώπου ενάντια στην υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και για την επίλυση των προβλημάτων του εκπαιδευτικού συστήματος
  • Αγώνας για ένα εκπαιδευτικό σύστημα για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών της Παιδείας

Να παλέψουμε για πραγματικά Δημόσια, Δωρεάν και ποιοτική Παιδεία για όλους και όλες!

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής