Ν. Κορέα: Σκληρές συγκρούσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία, 3μερη γενική απεργία σ’ όλη τη χώρα.

Της σ. Clare Doyle, από το site της CWI, socialistworld.net

Η Ν. Κορέα είναι η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη της Ασίας. Η οικονομία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι μια από τις χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση. Αντί για τους ρυθμούς ανάπτυξης 7% που υποσχόταν ένα χρόνο πριν ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Λι Μιούνγκ Μπακ η οικονομία συρρικνώθηκε κατά -2%. Η «λύση» που η κυβέρνηση προωθεί είναι ένα πακέτο νομοθετικών μέτρων που καταργεί μια σειρά εργατικά δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες. Οι νέοι νόμοι θα έχουν ως αποτέλεσμα την δραματική αύξηση της ημιαπασχόλησης, την χειροτέρευση των συνθηκών εργασίας και την απελευθέρωση των απολύσεων. Όλα αυτά σε μια χώρα στην οποία οι εργαζόμενοι ήδη αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα.

Η μάχη για την επιβίωση βρίσκεται πίσω από τα δραματικά γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο εργοστάσιο της αυτοκινητοβιομηχανίας Σανγιόνκ Μότορς (Ssangyong Motors). Η Σανγιόνκ Μότορς είναι μια από τις εταιρείες που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση. Η εταιρεία παρουσίασε ζημιές ύψους 567 εκ. δολαρίων τον τελευταίο χρόνο. Το συνδικάτο των εργαζομένων είχε ήδη συναινέσει στην περικοπή των μισθών, την αναβολή της πληρωμής των πριμ και την μείωση των ωρών εργασίας. Η εταιρεία όμως προχώρησε στην απόλυση 2.646 εργατών. Οι εργαζόμενοι όμως αρνήθηκαν να αποχωρήσουν και προχώρησαν στην κατάληψη του εργοστασίου. Η κατάληψη, που συνεχίζεται μέχρι την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, στηριγμένη στην ενεργή συμμετοχή 600 περίπου εργατών, έχει κρατήσει περισσότερο από δύο μήνες.

Οι ιδιοκτήτες αρχικά προσπάθησαν να κάμψουν την αντίσταση των εργατών κόβοντας το νερό, το γκάζι και την πρόσβαση σε φαγητό και ιατρική βοήθεια. Χιλιάδες εργάτες συγκεντρώθηκαν από διάφορες περιοχές και οργάνωσαν την παροχή τροφής και ειδών πρώτης ανάγκης και έτσι το σχέδιο εξάντλησης των καταληψιών δεν μπόρεσε να καρποφορήσει.

Στις 20 του Ιούλη, 3.000 άντρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας προσπάθησαν να εισβάλλουν στο εργοστάσιο και να διαλύσουν την κατάληψη. Είχαν στην διάθεση τους 30 θωρακισμένα οχήματα και φορτηγά, ακόμα και ελικόπτερα! Κατά την διάρκεια της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν και όπλα τύπου taser (τέιζερ) που προκαλούν ηλεκτροσόκ!

Οι εργάτες πάλεψαν με αποφασιστικότητα και κατάφεραν να αποτρέψουν την εισβολή. Έφτιαξαν αυτοσχέδιους «όλμους» από σωλήνες και επιτέθηκαν στα ελικόπτερα και στα άρματα της αστυνομίας εκτοξεύοντας εναντίον τους θραύσματα μετάλλου, βίδες και «παξιμάδια». Μετά από αρκετή ώρα κατάφεραν να τρέψουν τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας σε φυγή.

Την ώρα που δινόταν η μάχη, έγινε γνωστό πως η νεαρή σύζυγος ενός από τους ηγέτες του συνδικάτου αυτοκτόνησε μην αντέχοντας τις πιέσεις, τους εκφοβισμούς και τον πόλεμο νεύρων των ανθρώπων της εταιρείας που καθ’ όλη την διάρκεια της κατάληψης επισκέπτονταν τα σπίτια των απεργών και απειλούσαν τις οικογένειες τους με φυλάκιση και κατάσχεση των σπιτιών τους.

Όπως ανάφερε σε ανακοίνωση της η KCTU (Κορεάτικη Συνομοσπονδία Συνδικάτων – αντίστοιχο της ΓΣΕΕ) «στην πραγματικότητα δεν μιλάμε για αυτοκτονία αλλά για δολοφονία».

Ως απάντηση στην καταστολή και τους εκβιασμούς η KCTU προχώρησε σε γενική απεργία από τις 22 ως τις 24 Ιούλη. Η ηγεσία της KCTU δηλώνει πως αυτός ο αγώνας θα φτάσει μέχρι το τέλος και καλεί σε διεθνή αλληλεγγύη. Στελέχη της KCTU προχώρησαν και σε απεργία πείνας για κάποιες μέρες έξω από το κοινοβούλιο της χώρας ενώ αυτές τις μέρες συζητούνται τα επόμενα βήματα.

Οι Κορεάτες εργάτες έδειξαν για άλλη μια φορά πόσο μεγάλη δύναμη έχει η εργατική τάξη όταν κινηθεί ενιαία και αποφασιστικά. Αν αυτή η αποφασιστικότητα και το θάρρος συνδυαστεί με τα σωστά αιτήματα τότε πραγματικά κανένας δεν μπορεί να την σταματήσει. Το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να σταματήσει τις απολύσεις είναι η εθνικοποίηση της αυτοκινητοβιομηχανίας. Διαφορετικά, ακόμα και αν η εργοδοσία τελικά υποχωρήσει, θα βρει την κατάλληλη ευκαιρία σε μια επόμενη φάση να φορτώσει τα βάρη στους εργαζόμενους. Παράλληλα με αυτή την μάχη, είναι αναγκαίο να μπουν οι βάσεις για την δημιουργία ενός μαζικού κόμματος των εργαζομένων που να μπορέσει από την μία να αποτρέψει τις επιθέσεις, και από την άλλη να μπει μπροστά στην μάχη για την ανατροπή του συστήματος που καταστρέφει τις ζωές των εργαζομένων, των νεολαίων και των φτωχών.

__________________

Στείλτε μηνύματα αλληλεγγύης: Lee Changgeun(Λι Τσανγκγιούν), KCTU, [email protected]

Kai Jung Hye-won, (Γιουνγκ Χάι – Γούον) KMWU (Κορεάτικο Συνδικάτο Μετάλλου), [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα