Ν. Κανελλής – Κ. Ιατρόπουλος (σύμβουλοι Δημ. Βόλου): ΟΧΙ στο τρίτο Μνημόνιο

Δημοσιεύουμε κοινή δήλωση των συντρόφων Νίκου Κανελλή, δημοτικού συμβούλου Βόλου  και Κώστα Ιατρόπουλου, συμβούλου Δημοτικής Κοινότητας Βόλου, για τη συμφωνία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.
Δημόσια Δήλωση
Κανελλής Νίκος, Κώστας Ιατρόπουλος
Σύμβουλοι στο Δήμο Βόλου, μέλη της Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης «ΞΕΚΙΝΗΜΑ»

ΟΧΙ στο 3ο μνημόνιο

Η συμφωνία που φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή σήμερα ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα γύρω του αποτελεί ένα 3ο μνημόνιο, ένα νέο πακέτο σκληρών αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων το οποίο θα προστεθεί πάνω στα μνημόνια των προηγούμενων πέντε χρόνων.

Τα αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου θα είναι τραγικά: συνέχιση της μαζικής ανεργίας, της φτώχειας, της φοροληστείας, νέα πτώση του βιοτικού επιπέδου, νέα δυστυχία, νέα χτυπήματα στα εργατικά δικαιώματα, νέο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Κανένα πρόβλημα της οικονομίας και της κοινωνίας δεν πρόκειται να λυθεί! Η χώρα δένεται χειροπόδαρα και μετατρέπεται σε αποικία χρέους παραδομένη στις ορέξεις του Γερμανικού, Ευρωπαϊκού αλλά και ελληνικού μεγάλου κεφαλαίου.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν να μείνουν συνεπείς στις προεκλογικές τους δεσμεύσεις και να τιμήσουν το βροντερό και ταξικό ΟΧΙ της 5ης Ιουλίου οφείλουν σήμερα να καταψηφίσουν αυτό το απαράδεκτο 3ο αντιλαϊκό και αντεργατικό μνημόνιο.

Ευθύνη όλων των αγωνιστών, των στελεχών, των οργανώσεων και των κομμάτων της Αριστεράς που θέλουν να συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων είναι να οργανώσουν την αντίσταση στο 3ο μνημόνιο και τον αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Εναλλακτικός δρόμος στον «μονόδρομο της καταστροφής» υπήρχε και υπάρχει. Τον δρόμο αυτό τον έχουν περιγράψει επανειλημμένα πολλές οργανωμένες δυνάμεις της Αριστεράς, ανάμεσά τους και το «Ξεκίνημα» από το 2009 και φυσικά οι ριζοσπαστικές αριστερές δυνάμεις εντός ΣΥΡΙΖΑ.

Η «ρήξη» δεν είναι η καταστροφή της κοινωνίας όπως παρουσιάζεται από τους απολογητές του σημερινού σφαγείου. Η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος όπως λένε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-Ποτάμι και μαζί τους πλέον ο Α. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η «ρήξη» είναι συγκεκριμένα μέτρα τα οποία υπηρετούν τα συμφέροντα των εργαζόμενων – λαϊκών τάξεων και για αυτό έρχονται σε ευθεία αντίθεση/ σύγκρουση με τα συμφέροντα και τους κανόνες που θέτουν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι εφοπλιστές, είτε αυτοί ονομάζονται κανόνες της αγοράς είτε κανόνες της ΕΕ και του ευρώ.

Εν συντομία αυτά τα μέτρα είναι: η άρνηση αποπληρωμής του χρέους, η δρομολόγηση της μετάβασης σε εθνικό νόμισμα (μέσα από διπλό/παράλληλο νόμισμα για εσωτερική κυκλοφορία) η εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των στρατηγικών επιχειρήσεων και τομέων της οικονομίας, η δημοκρατία στην οικονομία με κοινωνικό και εργατικό έλεγχο και διαχείριση, ο σχεδιασμός της οικονομίας για τις ανάγκες του συνόλου αντί για τα κέρδη των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των βιομηχάνων και επειδή, Με μια λέξη απαιτείται ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικών – σοσιαλιστικών μέτρων σε συνδυασμό με ένα διεθνιστικό κάλεσμα στους εργαζόμενους της υπόλοιπης Ευρώπης, που με 250 κινητοποιήσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις το 3ήμερο του Δημοψηφίσματος, έχουν γράψει τη δική τους ιστορία αλληλεγγύης και κοινών, ταξικών πανευρωπαϊκών αγώνων.

Τέλος, οφείλουμε να πούμε ότι αποτελεί τεράστια προσβολή προς τα πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα ο ισχυρισμός της ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ότι «ο κόσμος δεν θέλει τη ρήξη» για δικαιολογήσει την δική της υποταγή.

Ο «κόσμος», δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι φτωχοί, οι άνεργοι, η νεολαία, οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου ήταν αυτοί που αντιστάθηκαν μετις γενικές και κλαδικές απεργίες και τις πλατείες, ήταν αυτοί που εκμηδένισαν τους Παπανδρέου, Παπαδήμους, Καρατζαφέρηδες, Κουβέληδες και Σαμαράδες, ήταν αυτοί που έφεραν το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και τέλος ήταν αυτοί που είπαν ένα ιστορικό και περήφανο ΟΧΙ κόντρα στην λυσσασμένη τρομοκρατία της ντόπιας και ξένης ολιγαρχίας.

Αυτό το εργατικό – λαϊκό κίνημα που δείχνει τεράστια αποθέματα θάρρους και διάθεσης για αγώνα, σήμερα περισσότερο από ποτέ, έχει ανάγκη από μια πραγματική Αριστερά που να μπορεί να φτάνει τις μάχες μέχρι το τέλος. Δηλαδή μια επαναστατική Αριστερά, με εσωτερική δημοκρατία και ένα σοσιαλιστικό πρόγραμμα σαν τον μόνο τρόπο για να κερδίσουμε τη ζωή που μας ανήκει. Με αυτό το καθήκον θα αναμετρηθούμε όλοι την επόμενη περίοδο και αυτό το καθήκον έχουμε επιλέξει να υπηρετήσουμε και εμείς. Σ’ αυτό το καθήκον καλούμε και όλη την υπόλοιπη Αριστερά που θέλει να είναι πιστή και συνεπής στις αρχές και τις διακηρύξεις της Αριστεράς, πιστή στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λαϊκών στρωμάτων και ενάντια σ’ αυτά των εφοπλιστών, των τραπεζιτών των βιομήχανων και των μεγαλο-εργολάβων.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ επιτελεί σήμερα ένα ιστορικό ξεπούλημα! Απ’ αυτό όμως, δεκάδες χιλιάδες αγωνιστές βγάζουν σήμερα συμπεράσματα! Η σκυτάλη για την Αριστερά που θα είναι αντάξια των αγώνων και των παραδόσεων του κινήματος μας, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, αδικία, καταπίεση και εκμετάλλευση, περνά σε νέους ανθρώπους και νέες δυνάμεις! Προχωράμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα