Ν. Ιρλανδία: Μαζικές κινητοποιήσεις συνταξιούχων υποχρεώνουν την κυβέρνηση σε υποχώρηση

Ανταπόκριση από το «Σοσιαλιστικό Κόμμα» (CWI Ιρλανδία)

Χιλιάδες άτομα συμμετείχαν στη διαδήλωση που οργανώθηκε από την «Καμπάνια για μια πραγματικά δημόσια υγεία», μια εκστρατεία στην οποία συμμετέχουν τα μέλη του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» και άλλοι ακτιβιστές, στην πόλη Cork της Νότιας Ιρλανδίας το Σάββατο 18 Οκτωβρίου.

Η διαδήλωση ήταν ενταγμένη στις κινητοποιήσεις υπεράσπισης της δημόσιας υγείας, που έχουν απλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα. Οι συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις, κυρίως συνταξιούχοι, παλεύουν ενάντια στο νέο προϋπολογισμό της κυβερνητικής συμμαχίας (στην οποία συμμετέχουν τα κόμματα Fianna Fail, οι Πράσινοι και το «Προοδευτικό Δημοκρατικό Κόμμα») και της απόπειρας να καταργηθεί το δικαίωμα αυτόματης απόκτησης κάρτας υγείας (που παρέχει εντελώς δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) σε όσους έχουν περάσει τα 70.

Οργισμένοι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως: «Ντροπή στο Fianna Fail», «Χτυπήστε τους τραπεζίτες, όχι τους συνταξιούχους», ενώ κάποια από τα πλακάτ της διαδήλωσης έγραφαν: «Προσπαθείτε να γεμίσετε τα νεκροταφεία πιο γρήγορα;». Η διαδήλωση είχε μεγάλη συμμετοχή παρά το γεγονός ότι είχε καλεστεί μόλις μια μέρα πριν. Ο Mick Barry, δημοτικός σύμβουλος του «Σοσιαλιστικού Κόμματος» στο Κορκ και ένας από τους κεντρικούς ομιλητές της συγκέντρωσης, τόνισε ότι τα συνδικάτα (τα οποία αδρανούν) οφείλουν να μπουν μπροστά στη μάχη για την υπεράσπιση των συνταξιούχων, που καλούνται να πληρώσουν την κρίση που έχουν δημιουργήσει οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Για μια ολόκληρη εβδομάδα μετά την ανακοίνωση του σχεδίου του νέου προϋπολογισμού, πολλοί βουλευτές δέχονταν οργισμένα τηλεφωνήματα από συνταξιούχους και τις οικογένειές τους, και οι εκπομπές όλων των ραδιοφωνικών σταθμών ασχολούνταν σχεδόν αποκλειστικά με το θέμα, γύρω από το οποίο εκφράστηκε η οργή των εργαζομένων για τα μέτρα της κυβέρνησης. Η οργή του κόσμου βέβαια ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο από την απόφαση της κυβέρνησης να εξασφαλίσει το ποσό των 500 δις ευρώ, για να δοθούν στις τράπεζες, σε περίπτωση που χρειαστεί να τις σώσουν από την κατάρρευση.

Μερική υποχώρηση της κυβέρνησης

Αμέσως μετά τη διαδήλωση, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ανακοινώσει ότι οι νέες εισφορές που απαιτεί από τους ασφαλισμένους με τα νέα μέτρα, δε θα ισχύσουν για όλους, αλλά μόνο για τα πιο υψηλά εισοδήματα. Ωστόσο αυτή η υποχώρηση δεν είναι αρκετή, δεδομένου ότι δεν παίρνει πίσω την κατάργηση της κάρτας υγείας που δικαιούνταν οι ηλικιωμένοι.

Σε μια ανοιχτή συγκέντρωση που καλέστηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο του Δουβλίνου, αμέσως μετά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε η κυβέρνηση, συμμετείχαν 1.800 άτομα και οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να τη μεταφέρουν σε μια γειτονική εκκλησία, ώστε να χωρέσουν όλοι οι συγκεντρωμένοι. Δυο εκπρόσωποι της κυβερνητικής συμμαχίας που εμφανίστηκαν στη συγκέντρωση δεν κατάφεραν να μιλήσουν εξαιτίας της οργισμένης αντίδρασης των συνταξιούχων.

Το ίδιο βράδυ, τα δελτία ειδήσεων σχολίαζαν τη συγκέντρωση λέγοντας ότι μια γεμάτη εκκλησία κατάφερε να ταρακουνήσει την κυβέρνηση περισσότερο από τους ηγέτες των συνδικάτων. Στη νέα διαδήλωση που καλέστηκε για την επόμενη μέρα, με βασικό αίτημα την επαναφορά της κάρτας υγείας, συμμετείχαν 15.000 διαδηλωτές.

Η κυβέρνηση πιο αδύναμη

Ένας βουλευτής των Πρασίνων αναγκάστηκε να παραδεχτεί δημόσια ότι η κυβέρνηση δοκιμάστηκε σοβαρά από τις κινητοποιήσεις των συνταξιούχων, ενώ ένας άλλος βουλευτής του Fianna Fail προτίμησε να αποσύρει την υποστήριξή του στην κυβέρνηση, μειώνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη μικρή πλειοψηφία της. Ακόμα περισσότερο από την ενότητα του κύριου αστικού κόμματος, του Fianna Fail, δοκιμάζεται όμως η συνοχή και η αυτοπεποίθηση της κυβέρνησης συνεργασίας.

Ο προϋπολογισμός που ετοιμάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνει ακόμη δύο δις ευρώ που θα προκύψουν από την αύξηση της φορολογίας στους εργαζόμενους, και άλλο ένα δις ευρώ από περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες. Ωστόσο, πολλοί τραπεζίτες και χρηματιστές προτείνουν ένα νέο προϋπολογισμό την άνοιξη, που θα περιλαμβάνει ακόμη πιο σκληρά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση. Ακόμη όμως κι αν αυτό δε συμβεί, οι επιθέσεις στους εργαζόμενους θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση και τον επόμενο χρόνο.

Μετά από πάνω από μια δεκαετία οικονομικής ανάπτυξης ρεκόρ, τα πράγματα ξαφνικά αρχίζουν να αποκτούν μεγάλο ενδιαφέρον στη Νότια Ιρλανδία…

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα