Ν. Ιωνία, εκδήλωση Π-1000: υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων;

Του Κυριάκου Χάλαρη

Την Παρασκευή 28 Μάρτη πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας των 1000 στη Νέα Ιωνία με θέμα: Υπάρχει εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων;

Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική εκδήλωση ιδιαίτερα για τη συγκεκριμένη περιοχή, μιας και ο δήμος Νέας Ιωνίας στο παρελθόν φαινόταν να μπαίνει μπροστά σ’ αυτή τη μάχη. Ομιλητές ήταν ο Τάσος Κεφαλάς από την ΠΡΩΣΥΝΑΤ (Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων) ο Βαγγέλης Στογιάννης από το Ξεκίνημα και ο Κώστας Παπακώστας από το ΣΥΡΙΖΑ Νέας Ιωνίας.

Ο Τάσος Κεφαλάς, ανοίγοντας τη συζήτηση, αναφέρθηκε καταρχήν στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα σε σχέση με τα απορρίμματα και ειδικά στις ανεξέλεγκτες χωματερές που υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα. Το βασικό του σκεπτικό είναι ότι μπορεί να υπάρξει εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης ο οποίος να μην έχει περιβαλλοντικές επιπτώσεις, να μην κοστίζει και αντίθετα να αποφέρει σημαντικά κέρδη στις τοπικές κοινωνίες. Αυτός ο τρόπος προβλέπει την τοπική διαχείριση των απορριμμάτων σε επίπεδο δήμου ή ακόμα και δύο ή τριών δήμων.

Ο Βαγγέλης Στογιάννης στάθηκε στην επεξήγηση της πρότασης για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων παραθέτοντας μια σειρά άλλα προβλήματα που δημιουργεί ο σημερινός τρόπος διαχείρισής τους και δεν αντιμετωπίζει ο περιφερειακός σχεδιασμός. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη στάση των κομμάτων της Αριστεράς σε σχέση με τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Σε αυτό το σημείο στάθηκε και ο τελευταίος ομιλητής, ο Κώστας Παπακώστας θεωρώντας ότι όλο και περισσότερο η θέση αυτή υιοθετείται εντός του ΣΥΡΙΖΑ και σε κεντρικό αλλά και σε επίπεδο περιφέρειας και ότι οι δυνάμεις που το στηρίζουν εντός του κόμματος είναι σημαντικές.

Παρόλο που τέτοιου είδους εκδηλώσεις φαίνονται να είναι πολύ εξειδικευμένες δεν είναι. Το ζήτημα των απορριμμάτων ενόψει και των δημοτικών εκλογών θα μπαίνει όλο και περισσότερο στην ατζέντα. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι μια σειρά δημοτικές παρατάξεις σε όλη την Ελλάδα ενδιαφέρονται να δουν εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης των απορριμμάτων. Και φαίνεται, πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια, ότι τοπικά κινήματα όπως της Κερατέας, του Γραμματικού και άλλων περιοχών μπορούν να συντονιστούν και  να δώσουν περιεχόμενο στη δράση τους. Και ότι την επόμενη μέρα των εκλογών μπορούν να υπάρξουν Δήμοι οι οποίοι να μπουν μπροστά σε αυτή τη μάχη. Η Πρωτοβουλία των 1000 θα κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα