Ν. Ιωνία Αττικής: το μέλλον της «Αριστερής Όχθης» σε κίνδυνο!

Του Κυριάκου Χάλαρη

Στη Νέα Ιωνία, η δημοτική παράταξη «Αριστερή Όχθη» έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να γίνει σημείο αναφοράς όχι μόνο για τους ανθρώπους της περιοχής αλλά συνολικά για τη ριζοσπαστική αριστερά. Με έντονη δραστηριότητα μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο, με παρουσία και δράση σε κεντρικά πολιτικά γεγονότα του κινήματος (όπως άρθρο 16 και Δεκέμβρης 2008) με πλατιές δημοκρατικές διαδικασίες και με ένα αριστερό πρόγραμμα για το δήμο έχει συσπειρώσει στις γραμμές της αγωνιστές από κάθε χώρο της αριστεράς.

Η συνέπεια αυτής της αγωνιστικής και δημοκρατικής λειτουργίας επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον κόσμο της Ν. Ιωνίας όταν μέσα στο καλοκαίρι στην πρώτη ανοιχτή εκδήλωση της Αριστερής Όχθης παρευρέθηκαν πάνω από 300 άτομα! Αυτό ήταν ένα σαφές μήνυμα της δυναμικής της παράταξης αλλά και της δυνατότητας που είχε να προσελκύσει ακόμα πλατύτερα στρώματα και να καταγραφεί στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές ως βασικός αγωνιστικός και αριστερός πόλος της πόλης.

Δυστυχώς, αυτό που ακολούθησε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού βάζει σε κίνδυνο αυτή την πορεία αλλά και την ίδια τη βιωσιμότητα της παράταξης.

Γκότσης και Μπουρδούκος – παλιοί και φθαρμένοι επικεφαλής

Παλιοί δήμαρχοι της Ν. Ιωνίας, ο Ηρακλής Γκότσης (προερχόμενος από το ΚΚΕ) και ο Πέτρος Μπουρδούκος (πρώην δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ και μέλος του) βλέποντας τη δυναμική της Αριστερής Όχθης πλησίασαν τα στελέχη της και μέσα από πολλές συζητήσεις και πιέσεις τους οδήγησαν σε συμφωνίες συνεργασίας με όρους που κάθε άλλο παρά διασφαλίζουν την ίδια την Αριστερή Όχθη και το χαρακτήρα της. Αυτό που συμφωνήθηκε είναι η συνεργασία των τριών (Γκότσης – Μπουρδούκος – Αριστερή Όχθη) με επικεφαλής τον Γκότση· και με την Αριστερή Όχθη, σαν αποτέλεσμα, να «χάνεται» μέσα σε μια συνεργασία με ασαφείς πολιτικές δεσμεύσεις και καμιά δημοκρατική διαδικασία ελέγχου του επικεφαλής!

Σε σύσκεψη της Αριστερής Όχθης κάποιοι σύντροφοι έδωσαν έμφαση στο «πολιτικό πρόγραμμα» που, σύμφωνα με τη γνώμη τους, μπορεί να διασφαλίσει το χαρακτήρα του νέου σχήματος. Και είναι αλήθεια ότι οι δύο πρώην δήμαρχοι δεν είχαν καμιά ιδιαίτερη δυσκολία να αποδεχτούν το πρόγραμμα που υποστήριζε η Αριστερή Όχθη. Αλλά από πότε η γενική αποδοχή ενός προγράμματος είναι αρκετή για να αποτελέσει εγγύηση, όταν τα άτομα που είναι επικεφαλής δεν ελέγχονται από κανένα, δεν έχουν καν ζωντανές δημοτικές παρατάξεις από πίσω τους για να είναι υπόλογοι αλλά μόνο παλιούς προσωπικούς μηχανισμούς από τον καιρό που ήταν δήμαρχοι; Προπάντων όταν προέρχονται από χώρους όπως το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ;

Δεν υπάρχει καμία εγγύηση

Οι Γκότσης και Μπουρδούκος δεν θα νοιώθουν υποχρέωση να δίνουν λόγο σε κανένα, καθώς δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός ελέγχου τους, πολύ περισσότερο δεν έχουν βάση στην οποία να είναι υπόλογοι! Δεν είναι τυχαίο ότι στις επιμέρους συζητήσεις με τα μέλη της Αριστερής Όχθης ήταν εντελώς υποχωρητικοί στο πρόγραμμα αλλά εντελώς άκαμπτοι στο να είναι αυτοί επικεφαλής! Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε πρόγραμμα και να υπογράψουν μπορούν την επόμενη μέρα να το ανατρέψουν. Και η Αριστερή Όχθη, που τους στήριξε, όχι μόνο δεν θα μπορεί να κάνει τίποτα για αυτό αλλά στα μάτια του κόσμου θα έχει και την ευθύνη που τους έβγαλε. Θα κινδυνεύει μάλιστα με γελοιοποίηση αν αναγκαστεί να έρθει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με τους επικεφαλής του νέου σχήματος!

Θα χτυπήσει δημαρχία;

Ένα άλλο επιχείρημα που ακούστηκε υπέρ της συνεργασίας ήταν η δυνατότητα να ανατραπεί ο νυν δήμαρχος (Χαραλάμπους – ΠΑΣΟΚ) και το νέο σχήμα να χτυπήσει τη δημαρχία.

Αυτό το ενδεχόμενο όμως θα ήταν η χαριστική βολή για την Αριστερή Όχθη. Με το νέο Καλλικράτη να δίνει υπερεξουσία στους δημάρχους και έναν επικεφαλής ο οποίος δεν λογοδοτεί πουθενά σύντομα η Αριστερή Όχθη θα αναγκαζόταν να γίνει αντιπολίτευση στο ίδιο το σχήμα που αυτή υποστήριξε.

Ξανά, η ίδια ιστορία…

Δυστυχώς η αριστερά στο παρελθόν αλλά και τώρα έχει πληρώσει και συνεχίζει να πληρώνει ακριβά την προσπάθειά της να κόψει δρόμο προς την «εξουσία». Και πάντα το έκανε αυτό με πολιτικές υποχωρήσεις. Η προσπάθεια να κόψουμε δρόμο μέσα από συνεργασίες στις οποίες χάνονται τα πολιτικά και δημοκρατικά χαρακτηριστικά της Αριστερής Όχθης δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε μια επανάληψη της ίδιας ιστορίας.

Μέσα από όλα αυτά υπάρχει σημαντικός κίνδυνος η ίδια η Αριστερή Όχθη να χάσει και τα δικά της χαρακτηριστικά. Σήμερα η Αριστερή Όχθη υπάρχει και λειτουργεί σαν ένα σχήμα ριζοσπαστικό, αγωνιστικό και δημοκρατικό. Ο καθένας θεωρεί πως έχει λόγο σε μια γενική συνέλευση ή σε μια γραμματεία και έτσι είναι. Υπάρχει εναλλαγή στα όργανα και πλήρης δημοκρατική διαδικασία. Όλα αυτά βρίσκουν το περιεχόμενό τους στη δράση της παράταξης μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Σε ένα σχήμα με επικεφαλής τον Γκότση, που θα κάνει ότι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε αυτούς που τον εξέλεξαν αυτό θα τερματιστεί. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν σήμερα στην Αριστερή Όχθη δεν θα μπορούν να βρουν περιεχόμενο σε μια παράταξη η οποία δεν μπορεί να τους εγγυηθεί ότι ο λόγος τους μετράει και που δεν θα μπορούν εκ των πραγμάτων να επηρεάσουν την πορεία της, μια και αυτή θα καθορίζεται από τον επικεφαλής.

Το “Ξ” δεν θα συμμετάσχει!

Το Ξεκίνημα στήριξε και στηρίζει την παράταξη της Αριστερής Όχθης. Με πολλά από τα μέλη της έχουμε βρεθεί σε μια σειρά αγώνων και κινητοποιήσεων πλάι-πλάι.

Όμως θεωρούμε ότι η συμμετοχή σε ένα σχήμα συνεργασίας με τον Γκότση και τον Μπουρδούκο με επικεφαλής τον πρώτο είναι λάθος και δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό!

Θεωρούμε ότι η μόνη σωστή στάση είναι η ανεξάρτητη συμμετοχή της Αριστερής Όχθης στις δημοτικές εκλογές με επικεφαλής τον Γιάννη Κολμανιώτη. Και στη συνέχεια η Αριστερή Όχθη θα πρέπει να απευθυνθεί σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς της περιοχής (από το ΚΚΕ μέχρι το «Εκτός Σχεδίου», σχήμα της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς) αλλά και σε δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ που ανοιχτά και δημόσια καταγγέλλουν την κυβέρνηση, για ένα μέτωπο ενάντια στη δημοτική αρχή του Χαραλάμπους (του ΠΑΣΟΚ) κι ενάντια στο Μνημόνιο, τον Καλλικράτη και την κυβέρνηση και θα διασφαλίζει ότι ο Δήμος δεν θα στραφεί ενάντια στους κατοίκους του με κανένα τρόπο (νέους δημοτικούς φόρους, ιδιωτικοποιήσεις, κλπ) αντίθετα θα παλεύει για την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας ενάντια στις κυβερνητικές επιλογές μαζί με το εργατικό-νεολαιστικο κίνημα της χώρας μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα