Στις 15/6, 90 λεπτά μετά την λήξη του αγώνα μεταξύ Γερμανίας και Αυστραλίας στην πόλη Ντέρμπαν, εκατοντάδες υπάλληλοι ασφαλείας γηπέδων που διαμαρτύρονταν για περικοπές μισθών δέχτηκαν επίθεση από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που τους επιτέθηκαν με δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.
Περίπου 400 υπάλληλοι ασφαλείας κατέβηκαν σε διαμαρτυρία γιατί ενώ είχαν συμφωνήσει σε 250 ραντ (περίπου 23 ευρώ) την ημέρα η εργοδοσία τους κατέβαλλε μόνο 190 ραντ (€18) την ημέρα.
«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στις 12 το μεσημέρι και τελειώσαμε τα μεσάνυχτα», λέει στους New York Times ο Σικουμπούζο Μνίζι, 44 χρόνων από το Ντέρμπαν. «Κατεβήκαμε σε διαμαρτυρία για να τους υποχρεώσουμε να καθίσουν σε διαπραγματεύσεις».
Σύμφωνα με τον Ριτς Μκόντο, εκπρόσωπο τύπου της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Ντέρμπαν,
«Η αστυνομία κλήθηκε να διαλύσει τους διαμαρτυρόμενους υπαλλήλους ασφαλείας… πρόκειται για μια εσωτερική διαμάχη μεταξύ της εταιρίας στην οποία έχει ανατεθεί η ασφάλεια του γηπέδου και κάποιους από τους υπαλλήλους της».
Πρόσθετη ένταση προκάλεσε και η άρνηση των διοικήσεων ορισμένων σταδίων να δώσουν δουλειά σε εργαζόμενους που είχαν συγκεκριμένα πόστα, με τη δικαιολογία ότι λόγω της μικρότερης προσέλευσης θεατών σε σχέση με τη χωρητικότητα των γηπέδων, ήταν μειωμένες οι ανάγκες για προσωπικό τις ημέρες των αγώνων.
Ένα χρόνο πριν, κατά τη διάρκεια του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών – διοργάνωση που διεξάγεται ένα χρόνο πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο και λειτουργεί ως εξομοιωτής – εργαζόμενοι είχαν ξανά διαμαρτυρηθεί επειδή τους είχε δοθεί μισθός μικρότερος από αυτόν που είχε συμφωνηθεί.
Τα παραπάνω περιστατικά αποδεικνύουν ότι η διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου δεν μπορεί να κουκουλώσει την πάλη των τάξεων, ειδικά σε μια χώρα όπου το 2% του πληθυσμού ζει στη χλιδή και το υπόλοιπο 98% παλεύει για την επιβίωση του.
Φτώχεια και καταστολή για τους εργαζόμενους – υπερκέρδη για τις πολυεθνικές
Την ίδια ώρα, οι εταιρίες θησαυρίζουν από τη διοργάνωση.. Η Adidas και η Nike προσδοκούν πωλήσεις ύψους 1,3 έως 1,5 δισ. ευρώ η κάθε μία. Η Puma φιλοδοξεί, ελέω Μουντιάλ, να διπλασιάσει τα κέρδη της σε σχέση με πέρυσι.
Παράλληλα ο νοτιοαφρικανικός τύπος καταγγέλλει ότι η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA) λειτουργεί ως άλλο ΔΝΤ, υποχρεώνοντας τη χώρα να εισάγει προϊόντα που η ίδια της επιβάλλει, όπως αυτοκίνητα, ιατρικό εξοπλισμό κ.λπ.
Η FIFA έχει ήδη βάλει ήδη στα ταμεία σημαντικά κέρδη από τις διάφορες συμφωνίες της. Συνολικά η FIFA θα δει περίπου 3.5 δις δολάρια να εισρέουν στα ταμεία της στο τέλος των αγώνων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα έσοδά της θα είναι κατά 900 εκ. δολάρια περισσότερα σε σχέση με το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας το 2006. Τα τηλεοπτικά δίκτυα έδωσαν 2.7 δις για να αποκτήσουν τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων, ενώ κάθε μία από τις χορηγούς εταιρίες εκταμίευσε το ποσό των 40 εκ. δολαρίων.