Μυτιλήνη: ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ λένε «όχι» σε ενωτική αριστερή δημοτική κίνηση

Στις αρχές του Δεκέμβρη, αγωνιστές από διάφορους χώρους της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανένταχτοι) καθώς και πρώην μέλη ή οπαδοί του ΚΚΕ, συγκρότησαν αυτοδιοικητική παράταξη στον Δήμο Μυτιλήνης και προχώρησαν στην πρώτη τους συνέντευξη τύπου στις 9/12. Επικεφαλής της νέας κίνησης είναι ο καθηγητής πανεπιστημίου και πρόεδρος του συλλόγου καθηγητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Στράτος Γεωργούλας. Ο Σ. Γεωργούλας είναι γνωστός στην τοπική κοινωνία για την αγωνιστική του στάση, ενώ έχει διατελέσει στο παρελθόν (2002 και 2006) υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος με την Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία (παράταξη υποστηριζόμενη από το ΚΚΕ). Η νέα κίνηση επιδιώκει την συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς και δηλώνει πως παλεύει για την ανατροπή και όχι απλά την διαχείριση.

Ως εδώ τα πράγματα φαίνονται ελπιδοφόρα και ενδιαφέροντα. Δυστυχώς όμως, οι ηγεσίες του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχουν διαφορετική άποψη!

Το μεν ΚΚΕ, ξεκαθάρισε με δελτίο τύπου ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει ή να στηρίξει την νέα κίνηση, χαρακτηρίζοντας «ανυπόστατες έως προβοκατόρικες» τις πληροφορίες που το ήθελαν να συμμετάσχει. Ο λόγος; Δεν επιθυμεί καμία συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα κατεβάσει δικούς του υποψήφιους…

Για το ΚΚΕ αρκεί η παρουσία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει πως πρέπει να απέχει από την συνεργασία! Βρίσκει αυτή την εξήγηση πειστική από μόνη της! Δεν επιχειρεί καν να θέσει προϋποθέσεις, δεν επιχειρεί καν να προτείνει ένα μαχητικό πρόγραμμα για την νέα παράταξη για να δει αν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θα το στηρίξουν ή όχι! Δεν προβληματίζεται καθόλου από το γεγονός πως πρώην μέλη και παραδοσιακοί οπαδοί του συμμετέχουν στην νέα ενωτική προσπάθεια! Χάνει συμμάχους και η μόνη απάντηση που έχει να δώσει γι’ αυτό είναι ότι «δεν συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ»…

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ από την άλλη, με δηλώσεις στελεχών της στον τοπικό Τύπο, αποδοκιμάζει την προσπάθεια, ξεκαθαρίζοντας πως έχει πάρει πανελλαδική απόφαση να μην συνεργαστεί με τις δυνάμεις του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό που κάνει τη θέση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ακόμη πιο κτυπητή, είναι πως κρατάει αυτή την στάση, ενώ δεν πρόκειται καν να κατέβει στο Δήμο Μυτιλήνης, αλλά μόνο σε επίπεδο περιφέρειας…

Αυτό που σαν «Ξ» νιώθουμε την ανάγκη να ξεκαθαρίσουμε είναι πως η Αριστερά που αρνείται να συζητήσει καν για μια ενωτική διεργασία, δεν μπορεί να έχει δυστυχώς κανένα μέλλον! Για ένα απλό και βασικό λόγο: το θέμα της συνεργασίας, της κοινής δράσης και της ενωτικής πάλης είναι τόσο σημαντικό για τα εργατικά στρώματα που όποιος το αρνείται είναι καταδικασμένος στην συνείδηση τους!

ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα πουν ίσως ότι το πρόγραμμα της εν λόγω παράταξης δεν είναι αρκετά ριζοσπαστικό και δεν θα δώσει λύσεις στα προβλήματα, ούτε θα συμβάλει επαρκώς στην ανατροπή των πολιτικών που βιώνουμε όλοι.

Όμως κάτι τέτοιο αποτελεί υπεκφυγή και καμία σχέση δεν έχει με τις ανάγκες του μαζικού κινήματος. Γιατί ΚΚΕ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ είχαν κάθε δυνατότητα να συμμετάσχουν στην προσπάθεια και να παλέψουν για την υιοθέτηση των προτάσεων τους: τόσο σε επίπεδο προγράμματος, όσο και σε επίπεδο λειτουργίας του νέου σχήματος. Αρνήθηκαν να το κάνουν. Όμως το γεγονός ότι τμήμα της βάσης και του περίγυρου τους, συμμετέχει ή βλέπει με ενδιαφέρον την νέα προσπάθεια, δεν είναι τυχαίο. Είναι ενδεικτικό των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα όλη την τελευταία περίοδο συνολικά στην Αριστερά.

Ο συντονισμός όλων των δυνάμεων, μέσα και έξω από τα κόμματα της Αριστεράς, που κατανοούν την ανάγκη συνεργασίας στην βάση ενός ριζοσπαστικού προγράμματος για την ανατροπή των πολιτικών λιτότητας  και του συστήματος που τις γεννά είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα της εποχής μας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα