ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

«Οι λαθρομετανάστες ξεπερνούν τα 2.000.000» – Γ.Καρατζαφέρης στη Βουλή, 27.1.11

 

Οι μετανάστες χωρίς χαρτιά στην Ελλάδα κυμαίνονταν στις 250.000 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Γενάρης 2009).

Το ΕΛΙΑΜΕΠ πιο πρόσφατα τους υπολογίζει σε 470.000.

Συνολικά οι μετανάστες νόμιμοι και παράνομοι υπολογίζονται σε 1.000.000

 

«Δεν χωράμε άλλους…»

 

Η Ελλάδα ήταν χώρα εξαγωγής μεταναστών τον προηγούμενο αιώνα. Σήμερα ζουν πάνω από 10.000.000 απόδημοι έλληνες στο εξωτερικό. Οι μετανάστες που ζούν εδώ δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από τα δικαιώματα τα ίδια που διεκδίκησαν και οι έλληνες μετανάστες του εξωτερικού κάποτε. Εξάλλου η λογική «δεν χωράνε» αναφερόμενη στο 1 εκ. των μη Ελλήνων που ζουν εδώ, αν εφαρμοζόταν και προεκτεινόταν και διεθνώς, θα σήμαινε την …ανταμοιβή μας με την επιστροφή των 10 εκ. αποδήμων. Και τότε τι θα έλεγαν κάποιοι πως κι αυτοί «δεν χωράνε»;;;

 

«δεν τους αντέχει η οικονομία μας»

 

«Η συμβολή τους στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι αδιαμφισβήτητη. Εκτός από την κάλυψη κενών θέσεων απασχόλησης σε παραγωγικούς τομείς, συνέβαλαν στην αύξηση της ενεργούς ζήτησης -που με τη σειρά της οδήγησε στη δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας για τους Έλληνες εργαζόμενους -, στη βελτίωση των δημογραφικών δεικτών, στη στήριξη των ασφαλιστικών συστημάτων και γενικά στην αύξηση του δυνητικού παραγόμενου προϊόντος. Λαμβάνοντας τις άμεσες καθώς και τις έμμεσες επιδράσεις, η συμβολή των μεταναστών στο ελληνικό ΑΕΠ υπολογίζεται ότι ξεπερνά το 4%.» (από ομιλία της τότε υφυπουργού Εσωτερικών Θ.Τζάκρη στις 29-10-09)

«Υπολογίζεται ότι το 1 εκατομμύριο μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα, καταβάλλουν το 11% των εισφορών που εισπράττουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε κάθε περίπτωση, οι μετανάστες ενισχύουν το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα και ειδικά το ΙΚΑ (στο οποίο ασφαλίζονται περίπου 500.000 μετανάστες), στηρίζουν οικονομικά το σύστημα χωρίς ακόμη να λαμβάνουν συντάξεις (όπως αντιστοίχως συμβαίνει με περισσότερους από 100.000 μετανάστες στο ΤΕΒΕ και τον ΟΓΑ), με πρόβλεψη για λήψη συνταξιοδοτικών παροχών μετά το 2025». (Μαριλένα Κοππά τ. Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Μάιος 2008)

Μόνο από τα παράβολα των μεταναστών – σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2010 – το ελληνικό Δημόσιο εισέπραξε 44 εκ. ευρώ έναντι μόλις 12.3 εκ. ευρώ από την φορολογία των «πατριωτών» Ελλήνων εφοπλιστών

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα