Μυτιλήνη: δράσεις αλληλεγγύης μετά την καταστροφή της Μόριας

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά στον καταυλισμό της Μόριας και ενώ η προσωρινή δομή χτίζεται στο Καρά Τεπέ, τα σκηνικά έντασης στη Λέσβο είναι πλέον καθημερινότητα. Οι πρόσφυγες και μετανάστες που διέμεναν στο ΚΥΤ της Μόριας ήρθαν από την αρχή της πανδημίας αντιμέτωποι με μια σειρά χτυπήματα στα δικαιώματα τους. Όλη την προηγούμενη περίοδο συνέχισαν να στοιβάζονται σε εντελώς ακατάλληλες δομές και χωρίς καμία υγειονομική περίθαλψη. Αυτές οι συνθήκες της εξαθλίωσης και της βαρβαρότητας οδήγησαν τους χιλιάδες διαμένοντες σε απόγνωση και η φωτιά στον καταυλισμό ήταν το αποκορύφωμα για αυτούς. Τις επόμενες ημέρες οι χιλιάδες ταλαιπωρημένοι και πυρόπληκτοι πλέον πρόσφυγες είχαν απέναντι τους την κατασταλτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία έστειλε δυνάμεις των ΜΑΤ και του στρατού. Και για άλλη μια φορά δεν έλλειψε από την Μυτιλήνη η παρακρατική δράση από κατοίκους του νησιού, με την ανοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης, με μπλόκα και περιπολίες στους δρόμους.

Απαντά η αλληλεγγύη

Την ίδια στιγμή ο κόσμος της αλληλεγγύης και των κινημάτων στήριξε έμπρακτα τους πρόσφυγες διοργανώνοντας διανομή φαγητού, νερού και ειδών πρώτης ανάγκης ενώ την Παρασκευή 11/9 οργανώθηκε και πορεία αλληλεγγύης από συλλογικότητες και οργανώσεις του νησιού. Οι δυνάμεις των ΜΑΤ επιτέθηκαν στην πορεία των αλληλέγγυων στην βόρεια έξοδο της πόλης. Δύο διμοιρίες χτύπησαν απροκάλυπτα την πορεία κάνοντας χρήση κρότου λάμψης, δακρυγόνων και χτυπώντας με γκλομπ. Η παρουσία των δυνάμεων καταστολής ήταν έντονη στο κέντρο της πόλης ενώ υπήρξαν τραυματισμοί και συλλήψεις. Οι ακροδεξιές ομάδες οι οποίες βρισκόντουσαν από την άλλη πλευρά δεν ενόχλησαν από ότι φαίνεται την τοπική αυτοδιοίκηση και τα ΜΑΤ, όμως ενόχλησε η πορεία αλληλεγγύης… Το επόμενο πρωί, 12/9, οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν αναίτια στην συγκέντρωση προσφύγων κοντά στον Καρά Τεπέ με χρήση χημικών ενάντια στους συγκεντρωμένους που πραγματοποιούσαν ειρηνική διαμαρτυρία ζητώντας να φύγουν από το νησί.

Στη συγκέντρωση των προσφύγων αλλά και στην πορεία-απάντηση ενάντια στη βαρβαρότητα που ζουν οι πρόσφυγες του νησιού, φάνηκαν οι πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης, η οποία απαντά με άγρια καταστολή σε όποιον/α αντιτίθεται στη βίαιη πολιτική της. Μέσα στο κλίμα του μισανθρωπισμού και της βίαιης καταστολής των προσφύγων και μεταναστών στεκόμαστε αλληλέγγυοι και παλεύουμε ενάντια στην βάρβαρη μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης, η οποία με τις πλάτες της ΕΕ πνίγει και εγκλωβίζει ανθρώπινες ζωές.

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής