Array

Μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης των σωματείων Vodafone & Wind για τη δημιουργία ενός νέου ΣΕΤΗΠ

Τα επιχειρησιακά σωματεία των εργαζομένων στην Vodafone και στην Wind βρίσκονται αντιμέτωπα με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Απειλούνται με διάλυση των σωματείων τους αλλά αυτή τη φορά όχι από επιθέσεις της εργοδοσίας ή του κατεστημένου όπως θα περίμενε κανείς αλλά από μια μερίδα συναδέλφων τους.

Συγκεκριμένα μια ομάδα εργαζομένων προτείνει την δημιουργία ενός ενιαίου σωματείου Vodafone – Wind – Victus (σημ: η Victus είναι εταιρεία στην οποία δουλεύουν τεχνικοί που έχουν μεταφερθεί εκεί από τη Vodafone και την Wind) τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία από τους εργαζόμενους για κάτι τέτοιο και προχωρεί σε «συνελεύσεις» με στόχο τη συγκρότησή του. Αυτό δεν γίνεται μετά από τον απαραίτητο (πόσο μάλλον ειλικρινή) διάλογο που να παίρνει υπόψη του τις συνθήκες και την περίοδο που διανύουμε. Ούτε καν με σεβασμό στην αντίθετη άποψη και στις διαθέσεις των εργαζομένων.

Γίνεται παρά την εκφρασμένη δημόσια και γραπτά αντίθεση του ΔΣ του σωματείου της Wind και παρά την ανακοίνωση δημιουργίας επιχειρησιακού σωματείου στην Victus.

Ουσιαστικά δηλαδή οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θέλουν να διαλύσουν ότι με κόπο έχει φτιαχτεί από το 2005 στην Wind και από το 2008 στην Vodafone με την δημιουργία των επιχειρησιακών σωματείων.  Μόνο και μόνο για  να φτιαχτεί ένα κατ’ όνομα «ενιαίο» σωματείο που δεν θα εκπροσωπεί παρά ελάχιστες μονάδες στους δύο χώρους, με αποτέλεσμα τη διάσπαση των σωματείων, τον κατακερματισμό και την παραπέρα απαξίωση του συνδικαλισμού. Κι όλα αυτά για να δημιουργήσουν ένα μικρό σωματείο που θα ελέγχεται πολιτικά από τους ίδιους.

Αυτές οι πρακτικές αναμφίβολα θυμίζουν το κλαδικό σωματείο του χώρου το ΣΕΤΗΠ που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ-ΚΚΕ που ήθελε να επιβληθεί από τα πάνω, με γραφειοκρατικό, αντιδημοκρατικό τρόπο, παραμερίζοντας και καπελώνοντας τα επιχειρησιακά σωματεία που δεν έλεγχε.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την ανοικτή επιστολή της προέδρου του σωματείου της Vodafone, Ζακλίν Γκόρου, και του ταμία του σωματείου, Αλέξανδρου Γκουτζιούπα, με την οποία απευθύνονται στους εργαζόμενους και εξηγούν γιατί είναι λαθεμένη η πρόταση του κατ’ όνομα «ενιαίου», στην ουσία και την πράξη διασπαστικού, σωματείου.

Ανοικτή επιστολή για την διατήρηση των επιχειρησιακών σωματείων 

Συνάδελφοι,

Σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή,  όπου βρισκόμαστε αντιμέτωποι με σειρά χτυπημάτων από την εργοδοσία, όπου για πρώτη φορά δεν έχουν υπογραφεί συλλογικές συμβάσεις για όλους τους εργαζόμενους στις εταιρείες Vodafone-Wind –Victus, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα αναδύεται με μία λαθεμένη πρόταση, που απειλεί να διασπάσει και να διαλύσει τα επιχειρησιακά σωματεία.

Το ζήτημα αυτό αφορά στο θέμα  της ενιαίας δράσης απέναντι στις συντονισμένες επιθέσεις της εργοδοσίας. Αυτόν τον  στόχο λένε πως θέλουν να πετύχουν οι συνάδελφοι που προτείνουν την δημιουργία του «ενιαίου» σωματείου. Πιστεύουμε όμως πως με την υλοποίηση αυτής της πρότασης, στο τέλος τα αποτελέσματα θα είναι μοιραία για όλους μας, για τους περίπου 2800-3000 εργαζόμενους  στις 3 εταιρείες.

Και εξηγούμε γιατί:

  • Η πρόταση αυτή που γίνεται στο όνομα της ενότητας θα έχει σαν μια πρώτη άμεση συνέπεια την διάλυση την υπαρχόντων επιχειρησιακών σωματείων με τα οποία πορευόμαστε τόσα χρόνια και έχουμε πετύχει όσα έχουμε πετύχει. Το πιο σημαντικό απ’ όλα όσα έχουμε κατορθώσει είναι οι συλλογικές συμβάσεις βάσει των οποίων ακόμα πληρωνόμαστε. Οι συνέπειες της διάλυσης του επιχειρησιακού σωματείου θα είναι πολύ αρνητικές και θα καθιστούν πολύ πιο δύσκολη, σχεδόν αδύνατη την υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) στο άμεσο τουλάχιστον μέλλον.
  • Αυτή τη στιγμή ως εργαζόμενοι Vodafone και Victus είμαστε ήδη πέραν του τριμήνου της μετενέργειας της ΕΣΣΕ. Αντί να ρίξουμε όλες μας τις δυνάμεις στην μάχη για την ανανέωση της, δίνουμε μάχες για την δημιουργία ενός νέου σωματείου, τύπου ΣΕΤΗΠ. 
  • Ήδη το Δ.Σ. του Σωματείου της Wind απάντησε αρνητικά στην πρόσκληση για το συγκεκριμένο είδους σωματείου, όχι επειδή δεν επιθυμεί την ενότητα, αλλά επειδή αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που θα υπάρξουν με ένα τέτοιο σωματείο. Εδώ να σημειώσουμε το λάθος πως χωρίς να περιμένουν την απάντηση της Συνέλευσης των συναδέλφων της Wind προχωρούν στα επόμενα, πρακτικά βήματα.
  • Στα προσχήματα που ήδη χρησιμοποιούν οι διοικήσεις για να ξεφορτώνονται τα σωματεία και να μην υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις τους δίνουμε και άλλα, καθώς μπορούν να επικαλεστούν πλήθος άλλων προβλημάτων νομικής φύσης.
  • Επιπλέον ήδη στην Victus έχει ιδρυθεί νέο επιχειρησιακό σωματείο το οποίο και θέτει σαν ζήτημα προτεραιότητας την υπογραφή ΕΣΣΕ για τους εργαζόμενους.
  • Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αυτό που ουσιαστικά θα «έκοβε την φόρα» στις εργοδοσίες στο ζήτημα της πολυδιάσπασης των εργαζομένων είναι αυτό της επινοικίασης των εργαζομένων, κάτι που δεν αναφέρεται καν στο εγχείρημα.

Όπως αναφέρουν οι συνάδελφοι από την Wind:

«Δεν θα δεχτούμε τη διάλυση του επιχειρησιακού μας σωματείου, δεν έχουμε πρόθεση να διευκολύνουμε ή να δώσουμε χώρο και χρόνο στην εργοδοσία να μην υπογράψει σύμβαση και γενικότερα να δρα ανενόχλητη.

Η ενότητα των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς και κατ’ επέκταση η αλληλεγγύη μεταξύ των σωματείων και οι από κοινού αγώνες είναι ο δρόμος για να έχουμε νίκες στο ζοφερό εργασιακό και ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο κινούμαστε. Για αυτό πιστεύουμε ότι θα πρέπει να επικεντρωθούμε στην περαιτέρω ενδυνάμωση των επιχειρησιακών μας σωματείων και των αγώνων που δίνουν, καθώς επίσης στην στήριξη και αλληλεγγύη μεταξύ των σωματείων. Είμαστε αλληλέγγυοι με το σωματείο της Vodafone και το νεοσυσταθέν σωματείο της Victus, με κάθε εργαζόμενο και σωματείο από τη βάση που διεκδικεί και αγωνίζεται. Τέλος, καταγγέλλουμε την οποιαδήποτε «πολιτική απόφαση» διάσπασης των εργαζομένων και εναντιωνόμαστε σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της υπόστασης και του αγώνα του σωματείου μας και κάθε σωματείου που απαρτίζεται από τη βάση και δρα υπέρ αυτής, από όπου και αν προέρχεται αυτή».

Συνάδελφοι, το σωματείο μας αντιμετωπίζει την πιο σοβαρή κρίση του από τη μέρα που δημιουργήθηκε. Μια κρίση που απειλεί να το διασπάσει ή και να το διαλύσει σε μια εποχή που το χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ.

Υποστηρίζουμε ότι:

Στην παρούσα φάση το πρώτο μας μέλημα είναι το δυνάμωμα των επιχειρησιακών μας σωματείων και η μάχη για την διασφάλιση και υπογραφή ΣΣΕ.

Έπειτα ο κοινός αγώνας και η αποκατάσταση της ενότητας με το σωματείο της Wind με το οποίο μας συνδέουν κοινοί αγώνες χρόνων.

Η επαφή και η διερεύνηση για τις προοπτικές  κοινής δράσης με τα άλλα σωματεία του κλάδου.

Η νομική και ουσιαστική διασφάλιση της συμμετοχής των επινοικιαζόμενων εργαζομένων – που σε πολλά τμήματα π.χ στο customer αποτελούν πλέον το 70% των συναδέλφων – στα σωματεία ώστε αυτά να δυναμώσουν και να καλύψουν το σύνολο των εργαζομένων αποτρέποντας την πολιτική του διαίρει και βασίλευε των διοικήσεων.

Μόλις αυτά προχωρήσουν, μπορούμε και πρέπει να δούμε το θέμα της δημιουργίας πραγματικής ενότητας (π.χ. Ομοσπονδίας ή άλλο) στις τηλεπικοινωνίες. Αυτή είναι μια πραγματικά ανώτερη μορφή ενότητας. Γιατί δεν διαλύει αλλά αντίθετα βοηθάει στην δημιουργία επιχειρησιακών σωματείων όπου χρειάζεται.

Γιατί εντάσσει και προστατεύει τους επινοικιαζόμενους συναδέλφους.

Γιατί ενώνει και δεν διαλύει ακόμα περισσότερο τον ήδη απίστευτα και συνειδητά κατακερματισμένο κλάδο της τηλεφωνίας

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να πάρουν στα χέρια τους τον αγώνα για ισχυρά σωματεία και κοινή δράση στον κλάδο.

Καλούμε έστω και τώρα όσους προτείνουν το «ενιαίο σωματείο» και που μαζί φτιάξαμε με πολύ κόπο και αγώνα τα επιχειρησιακά σωματεία, να αναλογιστούν τις τεράστιες ευθύνες τους και τους κινδύνους που προκαλεί η στάση τους.

Μπορούμε μέσα από πραγματικά ενωτικές και δημοκρατικές διαδικασίες να καταρτίσουμε όλοι μαζί έναν οδικό χάρτη συνδικαλιστικών και νομικών ενεργειών που να ενισχύουν τα επιχειρησιακά σωματεία, να κατοχυρώνουν τους επινοικιαζόμενους και να ανοίγουν το δρόμο για μια Ομοσπονδία ή άλλης μορφής οργάνωση στον κλάδο.

Γκόρου Ζακλίν

Γκουτζιούπας Αλέξανδρος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα