Μπροστά σε έναν ακόμη χειμώνα αυταρχισμού και αυθαιρεσίας

Σχόλιο από το «Ξ»

Εδώ και πολλούς μήνες –με μικρά διαλείμματα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού– η Ελληνική Αστυνομία, η Δικαιοσύνη, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η κυβέρνηση συνολικά, επιμένουν σταθερά στην πολιτική της καταστολής, της βίας και της αυθαιρεσίας απέναντι σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε τους αμφισβητεί ή κινείται στον χώρο των κινημάτων. Η πρόσφατη δράση της αστυνομίας και της Δικαιοσύνης δεν αφήνει πολλά περιθώρια παρανόησης ως προς το ποια είναι τα σχέδιά τους για το επόμενο διάστημα. Όλα δείχνουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε έναν ακόμη χειμώνα καταστολής και αυταρχισμού.

Η Νέα Σμύρνη και ο «Ινδιάνος»

Σε κάποιες περιπτώσεις, στην προσπάθειά τους να παρουσιάσουν «έργο» στο πεδίο της υποτιθέμενης πάταξης της εγκληματικότητας δε διστάζουν να στραφούν ακόμη και ενάντια σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση ούτε με το έγκλημα, αλλά ούτε και με το κίνημα. Αυτό συνέβη στην περίπτωση του «Ινδιάνου», ενός ανθρώπου που μετά από επτά μήνες άδικης παραμονής στη φυλακή, περιγράφει πως η ζωή του πριν πέσει στα χέρια της ΕΛΑΣ κινούνταν ανάμεσα στη δουλειά του, το σπίτι του και το μπάσκετ.[1]Ο Α.Μ. συνελήφθη τρεις μέρες μετά την πορεία των πολλών χιλιάδων ανθρώπων στη Νέα Σμύρνη που διοργανώθηκε σαν απάντηση στην αστυνομική βία ενάντια σε ανθρώπους που απλά κάθονταν στα παγκάκια της πλατείας της γειτονιάς τους.

Κατά τη διάρκεια της πορείας –που επίσης χτυπήθηκε βίαια από την αστυνομία– τραυματίστηκε ένας αστυνομικός, περιστατικό για το οποίο θεωρήθηκε υπεύθυνος ο Α.Μ. Παρά το γεγονός ότι από την πρώτη σχεδόν στιγμή παρουσίασε στοιχεία που αποδείκνυαν ότι την ώρα της πορείας βρισκόταν πολύ μακριά από τη Νέα Σμύρνη, τα λαγωνικά της αστυνομίας και οι φωστήρες της Δικαιοσύνης τον φυλάκισαν άδικα για επτά μήνες. Τελικά ο «Ινδιάνος» αφέθηκε ελεύθερος στις αρχές του Οκτώβρη.

Περιστατικά σαν τα παραπάνω δείχνουν καθαρά ότι οι εκπρόσωποι του «νόμου και της τάξης» δεν ενδιαφέρονται τόσο για τον νόμο, όσο για την τάξη. Την τάξη που επιβάλλεται με την τρομοκρατία και την αυθαιρεσία. Και βέβαια δεν είναι το μόνο: περιπτώσεις όπως του Τάσου Θεοφίλου, του Περικλή και της Ηριάννας, οι οποίοι βρέθηκαν άδικα (σύμφωνα με την καταληκτική απόφαση των δικαστηρίων) στη φυλακή χάνοντας αρκετά χρόνια από τη ζωή τους, αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για «μεμονωμένες περιπτώσεις» αλλά για συστηματική μέθοδο. Το μήνυμα προς τους πολίτες είναι πως κανείς δεν είναι ασφαλής απέναντί στην καταστολή, ακόμη κι αν δεν έχει καμία σχέση με τα κινήματα, πόσο μάλλον αν διεκδικεί, αν συμμετέχει σε πορείες, αν αμφισβητεί τις πολιτικές της κυβέρνησης.

Ξύλο και Webex για μικρούς και μεγάλους

Στο μεταξύ, την ώρα που κυβέρνηση και αστυνομία κλείνουν το μάτι στους μαθητές – φασίστες της Σταυρούπολης, εκπαιδευτικοί που αντιστέκονται στις πολιτικές διάλυσης της παιδείας αντιμετωπίζονται με ξύλο και χημικά, όπως έγινε στη διαδήλωση της Παρασκευής 1/10 στην Αθήνα.[2] Παράλληλα το Υπουργείο Παιδείας «οχυρώνεται» απέναντι στο ενδεχόμενο κύματος μαθητικών καταλήψεων, κάνοντας υποχρεωτική την τηλεεκπαίδευση για μαθητές και εκπαιδευτικούς σε περίπτωση παρεμπόδισης «από οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο της πρόσβασης των μαθητών/τριών και/ή εκπαιδευτικών στους χώρους της σχολικής μονάδας».[3]

Να μας βρουν απέναντί τους!

Δε χωράει αμφιβολία ότι τα μέτρα περιορισμού των πιο στοιχειωδών δικαιωμάτων που πάρθηκαν υποτίθεται στα πλαίσια της προστασίας από την πανδημία, όπως και η καταστολή, η αυθαιρεσία και το φλερτ με την ακροδεξιά, κάθε άλλο παρά προσωρινά είναι. Αντίθετα, είναι εδώ για να μείνουν, καθώς η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να φοβάται την οργή της κοινωνίας μετά από σχεδόν δύο χρόνια καταστροφικής αντιμετώπισης της πανδημίας και διαρκών επιθέσεων στο βιοτικό επίπεδο, τα εργασιακά και τα κοινωνικά δικαιώματα. Αυτές οι άγριες επιθέσεις στα δικαιώματά μας, η αστυνομική βία και καταστολή, αλλά και η προσπάθεια του νεοφασισμού να ανακάμψει με τις ευλογίες της κυβέρνησης, πρέπει να μας βρουν απέναντί τους!

Είναι επιτακτική ανάγκη η παρθούν ενωτικές πρωτοβουλίες από τις δυνάμεις της ανατρεπτικής Αριστεράς που να περιλαμβάνουν όλα τα κομμάτια του κινήματος, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, για να δοθεί μια αποτελεσματική, μαζική και ενωτική απάντηση στις επιθέσεις της κυβέρνησης.

________________________

[1] documentonews.gr: Νόμιζα ότι σε δύο ώρες θα είμαι σπίτι μου και έμεινα επτά μήνες άδικα στη φυλακή
[2] efsyn.gr: Μια καθηγήτρια στο έδαφος! Μια φωτογραφία που συμπυκνώνει την συγκυρία
[3] efsyn.gr: Υποχρεωτική η τηλεκπαίδευση και σε καταλήψεις

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα