«Μπέο, Μαρινάκη και Μελισσανίδη, η πόλη της καρδιάς μας Παλέρμο δεν θα γίνει»

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Για τους κατοίκους  της Ν. Φιλαδέλφειας και το κίνημα γενικότερα η Πέμπτη 3 Ιουλίου ήταν μια πολύ σημαντική ημέρα. Αντίθετα για το πολιτικό και οπαδικό προσωπικό του Μελισσανίδη ήταν μια πολύ κακή ημέρα.

Kαλά νέα

Τα καλά νέα για τους κατοίκους και το κίνημα ήταν:

 • η απόφαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ να καταψηφίσει  συνολικά το νέο ρυθμιστικό σχέδιο Αθήνας-Αττικής-Θεσ/νίκης δηλ. και τα άρθρα 81 & 82 που αφορούσαν το γήπεδο της ΑΕΚ
 • η απόφαση-ψήφισμα του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ ενάντια στα επίμαχα άρθρα για το γήπεδο
 • η μαζική και ειρηνική συγκέντρωση και πορεία πάνω από 2.000 ατόμων στην Πλ. Πατριάρχου

Σημαντικά συμπεράσματα

Πάνω από όλα η μαζικότητα της πορείας ανέδειξε μερικά πολύ σημαντικά συμπεράσματα για το κίνημα.

 • Ήταν η πρώτη δημόσια συγκέντρωση στην περιοχή για το θέμα –μετά από τις προηγούμενες 4 που δέχτηκαν επίθεση– που δεν αντιμετώπισε κανένα απολύτως πρόβλημα.
 • Είχε άψογη περιφρούρηση και συνεργασία μεταξύ οργανώσεων της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού-αναρχικού χώρου (ο οποίος είχε πάρει πρώτος την πρωτοβουλία για την συγκέντρωση στις 3/7).
 • Είχε συμμετοχή κατοίκων της περιοχής αλλά και οπαδών της ΑΕΚ με διακριτικά της ομάδας τους.
 •  Ήταν τουλάχιστον 5 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη αντισυγκέντρωση –και μάλιστα με πανελλαδική κινητοποίηση– που επιχείρησαν δυνάμεις αναφερόμενες στην ΑΕΚ.
 • Ήταν απόλυτα ειρηνική και δεν έγινε το παραμικρό γεγονός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του κινήματος τοπικά και κεντρικά.
 • Η απόφαση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετέχει ήταν απόλυτα λαθεμένη όπως λαθεμένη ήταν και η μη συμμετοχή του Α. Βασιλόπουλου σε μια διαδήλωση που αντικειμενικά συμπαραστεκόταν σε όσους είναι απέναντι από τον Μελισσανίδη

Στραπάτσο για Μελισσανίδη

Το νομοσχέδιο μπορεί να πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής με τις ψήφους ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΑΝΕΛ και τις επιφυλάξεις της ΔΗΜΑΡ και της Χρυσής Αυγής και να πηγαίνει για ψήφιση στην Ολομέλεια αλλά ο Μελισσανίδης ξέρει πολύ καλά ότι υπέστη ένα σημαντικό στραπάτσο.

Γιατί, δεν του αρκεί η ψήφιση από την Βουλή. Εκτός από τα τεχνικά (άδεια της Πολεοδομίας κοκ) χρειάζεται η προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Ν. Φιλαδέλφειας, τα 20 εκατομμύρια από την Περιφέρεια Αττικής που του είχε τάξει ο Σγουρός και την αποφυγή προσφυγών στο ΣτΕ που μπορεί να βγάλουν ξανά αντισυνταγματική την καταπάτηση του Άλσους όπως έγινε 2 φορές στο πρόσφατο παρελθόν(2005 & 2008).

Επιπλέον ήδη στον χώρο της ΑΕΚ έχουν αρχίσει και εμφανίζονται όλο και περισσότερες φωνές της λογικής που ζητούν διάλογο, καμία σχέση με φασίστες και μπράβους και πάνω από όλα ανακαλύπτουν τα πραγματικά κίνητρα του Μελισσανίδη που δεν είναι βέβαια η Αγιά Σοφιά αλλά τα άγια ευρώ στην τσέπη του…

Ενότητα, σχέδιο, προτάσεις

Τώρα το κίνημα στην περιοχή και γενικότερα έχει στα χέρια του μια σημαντική ευκαιρία που δεν πρέπει να αφήσει να πάει χαμένη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα οι αριστερές του τάσεις και όσοι καταψήφισαν τα σχέδια του Μελισσανίδη, μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ που συμμετείχε στην χθεσινή κινητοποίηση και άλλες αριστερές οργανώσεις που ασχολούνται με το ζήτημα, πρέπει να σχεδιάσουν από κοινού τα επόμενα βήματα. Να καλέσουν και το ΚΚΕ το οποίο παρότι ως συνήθως δεν συμμετέχει σε κινήματα που δεν ελέγχει απόλυτα περιοριζόμενο σε γενικόλογες αντικαπιταλιστικές κορώνες που δεν λένε τίποτα πρακτικό για τα συγκεκριμένα ζητήματα, τα τοπικά του στελέχη στην περιοχή δεν θα μπορούν να μείνουν για πολύ αμέτοχα ή αδιάφορα στο βαθμό που ο Μελισσανίδης και τα φασιστοειδή που τον στηρίζουν επιχειρήσουν αντεπίθεση.

Αυτό πρακτικά σημαίνει 2 πράγματα: Πρώτον ότι η Αριστερά και ο αντιεξουσιαστικός χώρος το αντιμετωπίζουν σαν κεντρικό ζήτημα με επιτακτική ανάγκη την διατήρηση της ενότητας που κτίστηκε με αφορμή την πορεία στις 3/7. Δεύτερον ότι θα ξεκινήσει διάλογος για το θέμα με συγκεκριμένες προτάσεις που να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα και να πείθουν.

Πλατύ μέτωπο πάλης

Είναι απαραίτητο (κι εδώ ο νέος δήμαρχος Α. Βασιλόπουλου και η παράταξη Δύναμη Πολιτών πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες) να ξεκινήσει η δημιουργία ενός μετώπου στην περιοχή που να περιλαμβάνει: Τους τοπικούς φορείς (εργατικά σωματεία-συλλόγους-κινήσεις κτλ)· εκπροσώπους της ΑΕΚ (παλαίμαχους-οπαδούς-μέλη της ερασιτεχνικής-αθλητικογράφους) που δεν έχουν σχέση με τα συμφέροντα του Μελισσανίδη ή τη Χρυσή Αυγή και τους ΑΜΕ του Περίανδρου· τις οργανώσεις της αριστεράς και τις αντιφασιστικές κινήσεις· τις συλλογικότητες που αναφέρονται στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο.

Αυτό το μέτωπο να ξεκινήσει άμεσα διάλογο για το θέμα στη βάση συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος και προτάσεων που να κινούνται στους εξής άξονες:

Προτάσεις/θέσεις

 • Καταδίκη των τραμπουκισμών και κοινή περιφρούρηση όλων των εκδηλώσεων του κινήματος για το θέμα
 • Μπλοκάρισμα με όλα τα μέσα (κινηματικά-νομικά) των προβλέψεων του νέου ρυθμιστικού για το Άλσος
 • Οικονομικοτεχνική μελέτη με ευθύνη του Δήμου και της Περιφέρειας για το Άλσος, την περιοχή και το νέο γήπεδο της ΑΕΚ

Σαν «Ξ» σε προηγούμενα άρθρα μας είχαμε καταθέσει την εξής πρόταση

 • Το γήπεδο να γίνει στο χώρο του παλιού γηπέδου της ΑΕΚ.
 • Να μην πειραχτεί το Άλσος το οποίο να παραμείνει στην δικαιοδοσία του Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας και να μπει σε πρόγραμμα αναβάθμισης
 • Το γήπεδο να ανήκει στην ερασιτεχνική ΑΕΚ με τη συμμετοχή οπαδών και παλαίμαχων του Δήμου και τοπικών φορέων ώστε να μην μπορεί να παραχωρηθεί σε κανένα επίδοξο σωτήρα-επιχειρηματία.
 • Το κόστος του (που είναι πολύ λιγότερο από τα 65 εκατ. που λέει ο Μελισσανίδης) να καλυφτεί από: εισφορές και αγορά εισιτηρίων διαρκείας που έχουν ήδη διάθεση να κάνουν οι χιλιάδες οπαδοί και φίλοι της ομάδας, πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων και διαφημίσεις και χαμηλότοκο δάνειο από δημόσια ή συνεταιριστική τράπεζα
 • Όλα αυτά να ενταχθούν και σε ένα ευρύτερο σχέδιο που να αναζωογονεί την Νέα Φιλαδέλφεια ώστε να παραμείνει ένας τόπος που να μπορούν να υπάρχουν κάτοικοι και να μην γίνει το Μόντε Κάρλο με τα καζίνο κτλ. που έλεγε πριν από 8 μήνες ο Μελισσανίδης

_____________________________________________________________________

Μην ξεχνάμε τον ΟΠΑΠ

Οι εξελίξεις στον ΟΠΑΠ ιδιοκτησίας Μελισσανίδη για να μην ξεχνιόμαστε αποκαλύπτουν για ακόμα μια φορά το ποιόν του επίδοξου σωτήρα της ΑΕΚ και του ποδοσφαίρου.

Μια επιχείρηση με κέρδη 141 εκατ. ευρώ το 2013 που πέρασε σκανδαλωδώς από το Δημόσιο στα χέρια του Δ. Μελισσανίδη ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου 650 εργαζομένων σε σύνολο 900 δηλ. για τα ¾ του προσωπικού της.

Ο ΟΠΑΠ είχε πωλήσεις 3,7 δισ. ευρώ πέρυσι, με τα γενικά έξοδα προσωπικού να αντιστοιχούν στο 1,5% περίπου του ποσού αυτού. (Κέρδος online 3/7/2014)

«Πρόκειται για μια ζημιογόνα παραχώρηση για το δημόσιο που επιφέρει κέρδη σε αυτούς που αποτέλεσαν την παρέα του πρωθυπουργού. Αντί να απασχολεί προσωπικό απολύει όσους στήριξαν τον ΟΠΑΠ αυτά τα χρόνια για να φέρει κέρδη στους μετόχους»

δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» ο εργατολόγος και συνήγορος των εργαζομένων Τάσος Πετρόπουλος.
_______________________________________________________________________________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα