Μονιμοποίηση των αναπληρωτών! Μαζικές προσλήψεις στα σχολεία!

Την ώρα που το «Ξ» είναι στο δρόμο για το τυπογραφείο (Πέμπτη, 17/1), βρίσκεται σε εξέλιξη στη βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το νέο σύστημα προσλήψεων στη δημόσια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη μαζική διαμαρτυρία αναπληρωτών και μόνιμων εκπαιδευτικών, οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ, όπως και η 24ωρη απεργία που κάλεσε η ΑΔΕΔΥ για το ίδιο θέμα. 
Δεν ήταν η πρώτη μαζική κινητοποίηση ενάντια στο νέο σύστημα διορισμών του Υπουργείου Παιδείας. Την Παρασκευή 11/1 και την Δευτέρα 14/1, ο εκπαιδευτικός κόσμος βγήκε μαζικά στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, απαιτώντας την απόσυρση των μέτρων που θα οδηγήσουν ουσιαστικά στην απόλυση πολλών αναπληρωτών, που όλα τα τελευταία χρόνια μετακινούνται από το ένα σημείο της Ελλάδας στο άλλο, καλύπτοντας κενά στα δημόσια σχολεία. Οι κινητοποιήσεις αυτές αντιμετωπίστηκαν μέχρι στιγμής με άγρια καταστολή από την κυβέρνηση, αλλά και τη στήριξη από πλατιά στρώματα της κοινωνίας. 
Ανεξάρτητα από το αν και πότε θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, ο αγώνας των εκπαιδευτικών για την ανατροπή του πρέπει να συνεχιστεί και να κλιμακωθεί, όχι μόνο με μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά και κατάληψη των κατά τόπους διευθύνσεων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έτσι ώστε να μετατραπούν σε τοπικά κέντρα αγώνα όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του κόσμου της εκπαίδευσης.
Διαβάστε παρακάτω αποσπάσματα (για λόγους χώρου) της ανακοίνωσης που μοιράζει το «Ξ» στις απεργιακές συγκεντρώσεις των εκπαιδευτικών. 

 

Το νομοσχέδιο σχετικά με το νέο σύστημα διορισμών των εκπαιδευτικών έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις και καλέσματα σε κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωση το νέο σύστημα προσλήψεων – διορισμών 2 μέρες πριν κλείσουν τα σχολεία για τα Χριστούγεννα και το έφεραν αμέσως μετά τη λήξη των διακοπών προς ψήφιση με το χαρακτηρισμό του κατεπείγοντος.

Το νέο σύστημα διορισμών

Σύμφωνα με το νέο σύστημα για τον διορισμό δασκάλων και καθηγητών η προϋπηρεσία και τα ακαδημαϊκά προσόντα θα έχουν το ίδιο βάρος στη μοριοδότηση, ενώ μόρια θα δίνονται και για κάποια κοινωνικά κριτήρια (π.χ. μόνιμη αναπηρία, μέλος πολύτεκνης οικογένειας κ.α.)

Συγκεκριμένα η προϋπηρεσία μοριοδοτείται μέχρι τους 120 μήνες και όχι στο σύνολο της, ενώ δεν δίνονται περισσότερα μόρια για προϋπηρεσία σε απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα. Όσον αφορά στα ακαδημαϊκά προσόντα πέρα από το βασικό πτυχίο, μοριοδοτούνται τα μεταπτυχιακά, η ξένη γλώσσα, σεμινάρια 300 ωρών κ.α.

Στην πραγματικότητα το νέο σύστημα απαξιώνει τους κόπους των αναπληρωτών που εδώ και πολλά χρόνια και με πολλές προσωπικές θυσίες ταξιδεύουν σε ολόκληρη την Ελλάδα για να καλύψουν (πάγια και διαρκή) κενά στην εκπαίδευση.

Την ίδια στιγμή, επιβραβεύει την απόκτηση ακαδημαϊκών τίτλων, τους οποίους πολλοί απόφοιτοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν. Η συντριπτική πλειοψηφία των μεταπτυχιακών και των σεμιναρίων είναι επί πληρωμή (μια σειρά μεταπτυχιακά κοστίζουν έως και 10.000 ευρώ), οπότε ουσιαστικά ευνοούνται όσοι έχουν την δυνατότητα να πληρώσουν για την απόκτησή τους σε βάρος όσων δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα.

Επιπλέον η ψήφιση του νομοσχεδίου θα οδηγήσει στην πράξη σε απόλυση χιλιάδων εκπαιδευτικών που εργάζονται ως αναπληρωτές στα σχολεία για πάρα πολλά χρόνια και αντικατάστασή τους από εκπαιδευτικούς που είχαν τη δυνατότητα να αποκτήσουν μεταπτυχιακούς τίτλους και μάζεψαν έτσι περισσότερα μόρια.

Αναβαθμίζει το σχέδιο νόμου το επίπεδο διδασκαλίας στα σχολεία;

Πολλοί επιχειρηματολογούν ότι η πρόσληψη περισσότερων εκπαιδευτικών με μεταπτυχιακά και άλλους ακαδημαϊκούς τίτλους θα αναβαθμίσουν το επίπεδο διδασκαλίας στα σχολεία. Οι μεταπτυχιακοί τίτλοι όμως δεν αντανακλούν απαραιτήτως την εκπαιδευτική επάρκεια ούτε τις ικανότητες ενός εκπαιδευτικού.

Για να αναβαθμιστεί πραγματικά το επίπεδο διδασκαλίας απαιτείται ριζική και συνολική αλλαγή του εκπαιδευτικού συστήματος, με απόρριψη για παράδειγμα της λογικής της παπαγαλίας και της στείρας απομνημόνευσης, με εργαστηριακό εξοπλισμό και πάρα πολλά άλλα πράγματα. Πάρα πολύ σημαντικό είναι επίσης να υπάρχουν λιγότεροι μαθητές ανά τάξη, άρα να γίνουν μαζικοί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών, με κριτήρια το βασικό πτυχίο του δημόσιου πανεπιστημίου και την προϋπηρεσία, ενώ η μετεκπαίδευση των δασκάλων και των καθηγητών που είναι απαραίτητη ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες αλλά και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι διαρκής (σε όλο τον εργασιακό βίο ενός εκπαιδευτικού) και να γίνεται με δαπάνες του Υπ. Παιδείας κι’ όχι των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Αγώνας με σχέδιο και διάρκεια!

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, απαιτούνται για άλλη μια φορά μαζικοί, μαχητικοί, πανεκπαιδευτικοί αγώνες και κοινό μέτωπο δασκάλων, καθηγητών, μαθητών, γονέων, φοιτητών και ακαδημαϊκών που να διεκδικεί μαζικούς και μόνιμους διορισμούς στην παιδεία, τερματισμό της οδύσσειας των αναπληρωτών οι οποίοι θα πρέπει να μονιμοποιηθούν, αύξηση των δαπανών για την εκπαίδευση και σχολεία που θα παρέχουν πραγματική γνώση για όλα τα παιδιά.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα